3 Февруари, 2021 17:02 1 789 33

ЕС си постави цел: Пушачите да намалеят до 5%

  • ек-
  • рак-
  • ес-
  • пушачи-
  • борба с рака-
  • онкологични заболявания-
  • урсула фон дер лайен-
  • диагностика

ЕС иска до 2040 г. по-малко от 5% от населението да употребява тютюн

В навечерието на Световния ден за борба с рака, Европейската комисия представя европейския план за борба с рака — първостепенен приоритет в областта на здравето на Комисията „Фон дер Лайен“ и основен стълб на един силен Европейски здравен съюз. Използвайки новите технологии, научните изследвания и иновациите като отправна точка, в плана за борба с рака се определя нов подход на Съюза към грижите, профилактиката и лечението на рака. Планът обхваща целия цикъл на болестта — от профилактиката до качеството на живот на пациентите с рак и преживелите раково заболяване хора, като вниманието е насочено към действия, при които приносът на ЕС може да имат най-голяма добавена стойност.

Европейският план за борба с рака ще бъде подкрепен от действия, обхващащи различни области на политиката — от заетостта, образованието, социалната политика и равенството до маркетинга, селското стопанство, енергетиката, околната среда и климата, транспорта, политиката на сближаване и данъчното облагане.

Четири ключови области на действие

Планът за борба с рака е структуриран около четири ключови области на действие с 10 водещи инициативи и множество подкрепящи действия. Той ще се изпълнява с помощта на целия набор от финансови инструменти на Комисията, като общо 4 млрд. евро ще бъдат заделени за действия за борба с рака, включително по линия на програма „ЕС в подкрепа на здравето“, „Хоризонт Европа“ и програма „Цифрова Европа“.

Профилактика чрез действия, насочени към ключови рискови фактори като тютюнопушенето (за да се гарантира, че до 2040 г. по-малко от 5 % от населението употребява тютюн), вредната консумация на алкохол, замърсяването на околната среда и опасните вещества. Освен това чрез кампанията „Здравословен начин на живот за всички“ (HealthyLifestyle4All) ще се насърчат здравословното хранене и физическата активност. За да бъдат предотвратени ракови заболявания, причинени от инфекции, в плана за борба с рака се определя цел до 2030 г. най-малко 90 % от целевата група от момичета в ЕС да бъдат ваксинирани, както и да се увеличи значително ваксинацията сред момчетата.

Ранно откриване на рак чрез подобряване на достъпа и качеството на диагностиката и оказване на подкрепа на държавите членки да гарантират, че до 2025 г. 90 % от населението на ЕС, което отговаря на условията за скрининг за рак на гърдата, рак на шийката на матката и рак на дебелото черво, ще получи възможност за извършване на скрининг. В подкрепа на действията в тази област ще бъде предложена нова подпомагана от ЕС схема за онкологичен скрининг.

Диагностика и лечение чрез действия за осигуряване на по-добре интегрирани и всеобхватни грижи при ракови заболявания и преодоляване на неравноправния достъп до качествени грижи и лекарства. До 2030 г. 90 % от отговарящите на условията пациенти следва да имат достъп до национални всеобхватни центрове за борба с рака, свързани чрез нова мрежа на ЕС. Освен това до края на 2021 г. ще бъде стартирана нова инициатива „Диагностика и лечение на рак за всички“, която ще спомогне за подобряване на достъпа до иновативна диагностика и лечение на ракови заболявания, а Европейска инициатива за разбиране на онкологичните заболявания (UNCAN.eu) ще спомогне за идентифицирането на лицата, изложени на висок риск от често срещани ракови заболявания.

Подобряване на качеството на живот на пациентите с рак и преживелите раково заболяване хора, включително рехабилитация, потенциален рецидив на тумори, метастатично заболяване и мерки в подкрепа на социалната интеграция и реинтеграцията на работното място. Ще бъде стартирана Инициатива за по-добър живот на страдащите от рак пациенти, която ще бъде насочена към последващите грижи.

Освен това, за да се подкрепят новите технологии, научните изследвания и иновациите, ще бъде създаден нов Център за знания относно рака, който да улесни координирането на свързаните с рака научни и технически инициативи на равнището на ЕС. Ще бъде създадена Европейска инициатива за образна диагностика на онкологични заболявания, за да се подпомогне разработването на нови компютърни инструменти за подобряване на персонализираната медицина и иновативните решения.

Особено внимание ще се обърне на децата чрез стартирането на Инициатива за подпомагане на децата, страдащи от рак, с която да се гарантира, че децата имат достъп до бързо и оптимално откриване, диагностициране, лечение и грижи. И накрая, за да се установят тенденциите, различията и неравенствата между държавите членки и регионите, през 2021 г. ще бъде създаден Регистър за неравенствата по отношение на раковите заболявания.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заяви: През 2020 г., докато всички ние се борихме срещу пандемията от COVID-19, много от нас водиха мълчалива битка. Битката срещу рака. През 2020 г. загубихме 1,3 милиона европейци в резултат на тази болест. И за жалост броят на случаите се увеличава. Затова днес представяме европейския план за борба с рака. Борбата на тези, които се борят с раково заболяване, е и нашата битка в Европа.

Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия, заяви: В изпълнение на един от основните ангажименти на настоящата Комисия днес представяме антропоцентричен план за борба с рака, който обхваща всички аспекти: профилактика, диагностика, лечение и преживяване. Този план е уникален, тъй като се основава на подход за включване на здравните въпроси във всички политики, обединявайки всички елементи в една обща цел — борба с рака. Става въпрос за здравето отвъд здравната политика. Усилие на цялото общество. В един силен Европейски здравен съюз ракът става общ политически, оперативен и научен приоритет.“

А Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, добави: Преди всичко става дума за хората. За честването и укрепването на устойчивостта и за разглеждането на раковите заболявания като болест, която може и трябва да бъде преодоляна. Един силен Европейски здравен съюз е Съюз, в който гражданите са защитени от предотвратими ракови заболявания, имат достъп до ранен скрининг и диагностика и където всеки получава достъп до висококачествени грижи на всеки етап от процеса. Именно това искаме да постигнем с нашия план за борба с рака — да се окаже конкретно въздействие върху грижите за раково болните през следващите години. За мен това не е просто политически, а и личен ангажимент.

През 2020 г. 2,7 млн. души в Европейския съюз са били диагностицирани с рак, а други 1,3 милиона души са починали в резултат от раково заболяване. Европейският план за борба с рака е основен стълб на Европейския здравен съюз, който председателят Фон дер Лайен обяви през ноември 2020 г., отправяйки призив за по-сигурен, по-устойчив и по-добре подготвен Европейски съюз. ЕС работи в областта на рака от десетилетия. Неговите действия, особено във връзка с контрола на тютюнопушенето (днес Комисията публикува ново проучване относно отношението на европейците към тютюна и електронните цигари) и защитата от опасни вещества, допринесоха за спасяване и удължаване на живота на много хора. Въпреки това последният всеобхватен европейски план за действие срещу рака датира от началото на 90-те години на ХХ век, а лечението на раковите заболявания отбеляза значителен напредък оттогава насам, по-специално чрез подкрепа за научноизследователска и развойна дейност, финансирана от бюджета на ЕС.

Освен че засяга сериозно живота на пациентите и хората около тях, ракът оказва огромно въздействие върху нашите здравни системи, нашата икономика и обществото като цяло. Общата стойност на икономическите последици от раковите заболявания в Европа се оценява на над 100 млрд. евро годишно. Без решителни действия се очаква до 2035 г. случаите на рак да се увеличат с почти 25 %, което ще направи болестта основната причина за смърт в ЕС. Освен това пандемията от COVID-19 оказа сериозно въздействие върху грижите за раково болните, като прекъсна лечението, забави диагностицирането и ваксинацията и засегна достъпа до лекарства.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От пусто в празно.

    17 0 Отговор
    Намаляват пушачите ама то па тоя пусти дизелъ не изчезва.А па Полша и дори Германия още си копат въглища

    Коментиран от #32

  • 2 проф математик

    8 1 Отговор
    За целта сложете ваксината в цигарите.
  • 3 Нпо ГЕЯ ОТ СНИМЧИЦАТА

    5 7 Отговор
    Аз не пуша скоро ще се омъжвам любимия ми също не пуши
  • 4 123

    4 15 Отговор
    Добра идея. Да вдигнат акциза 3 пъти.
  • 5 Верно ли

    7 0 Отговор
    Хахаха.
  • 6 Пушача

    24 3 Отговор
    5% пушачи и 70 % джендари са заложили в Еврогейския съюз до 2040 г. в БГ ще им е лесно да постигнат целта!

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Шайба

    9 1 Отговор
    Ако продължават да произвеждат все така само отровни фалшиви цигари-химикалки,нищо чудно пушачите да намалеят и с 50%,разбирайте скоропостижно,а не защото сами са се отказали.
  • 9 Аз докато изчeта цялата статия

    13 0 Отговор
    ИЗПУШИХ ПЕТ ЦИГАРИ АРДА БЕЗ ФИЛТЪР!!
  • 10 Молодеца

    1 9 Отговор

    До коментар #6 от "Пушача":

    ПУШАЧИТЕ ВСИЧКИ ИМАТ РАКОВЕ В НАЧАЛЕН СТАДИИ - ЗНАЕШ ЛИ ЩО НАРОД СЕ РОВИ ЕЖЕДНЕВНО ВЪВ ФОРУМИ ЗА БИЛКИ И АЛТЕРНАТИВНИ ЛЕЧЕНИЯ ? - ЕДНО 30-40 % ОТ БЪЛГАРИТЕ, И БЕЗ ДА ПУШИ ЧОВЕК ТРЯБВА СОЛИДНА КУЛТУРА ЗА ДА ВЪЗДЪРЖА РАКОВИТЕ ОБРАЗОВАНИЯ НО ПУШАЧИТЕ 90% СА БИТИ КАРТИ

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 11 Напушен

    11 1 Отговор
    А вие защо произвеждате отровни цигари,едно време цигарите бяха полезни,нали така ги рекламирахте за да ни зарибите,че да върви печалбата.
  • 12 Верно ли

    19 0 Отговор
    И как точно ще ги "намаляват"? Както намалиха козите и прасетата, па днес гледам и пилците са подкарали... От известно време се чудя също така какво се случва с психиатричната помощ, като ги гледам кви са се събрали в тая европейска бюрокрацийка...
  • 13 324

    15 1 Отговор
    Още една забрана, този пък за цигарите! Аз пък мисля, ако оставите всеки сам да се грижи за себе си и престанете да ни стресирате, раковите заболявания ще намалеят.
  • 14 Шекел

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Молодеца":

    Така ли и що Чърчил пушил пури е станАл на 90 и колко непушачи доживяват такава възраст.

    Коментиран от #18, #23

  • 15 Шекел

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Молодеца":

    А немските Клиин Дизел кой ще забрани да не би да не са вредни.
  • 16 Комуниста

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Молодеца":

    Абе перко, рака идва от западните екстри в храна дето дойдоха след 1989г Е500 Е503 Е307....
  • 17 Аз40🏴‍☠️

    9 2 Отговор
    Обърнете внимание, какво е легално:
    – цигари (убиват 8 млн. годишно, не само пушачи)
    – алкохол (убиват 3.3 млн. годишно, отделно причинените болести)
    – ваксини (въобще няма статистика дори)
    ... и т.н.
  • 18 Професора

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Шекел":

    Дедо им Пешо Дънов разбирача се споминал на 80 години!
  • 19 Private Spaсe

    13 1 Отговор
    Този джендър съюз няма да оцелее до 2040г!
  • 20 Верно ли

    10 1 Отговор
    Сега чета и се питам - кво общо има ранният скрининг за рак на гърдата, шийката на матката и дебелото черво с пушачите? А простатата де е? За белия дроб даже няма да споменавам...
  • 21 Дааа

    12 0 Отговор
    ДО 5% ПУШАЧИТЕ,А РЪСТ ДО 20% ПРИ НАРКОМАНИТЕ.АМА ЗА ВРЕДАТА ,КОЙ ОТ ТЯХ ИМА ДУПЦЕ ДА ГОВОРИ .... НИКОЙ В ЕВРОПА.НО ГОЛЯМОТО ЗЛО СА ЦИГАРИТЕ.Е ТОВА СЕ КАЗВА ЛИЦЕМЕРИЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИ
  • 22 Ама след секс с това коте на снимката

    4 2 Отговор
    Всеки ще изпуши по една цигара от кеф!!!
  • 23 Котарак

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Шекел":

    Ти мани пурите, ами що уиски е излокал.
  • 24 а бре момци

    12 0 Отговор
    С тоя евроджендърски съюз голяма школа изкарваме!Друго си е да те правят на серсемин,и напоително да ти обясняват,че трябва да слушаш!
  • 25 Друго мнение

    5 2 Отговор
    Стига с това пушене. Че е вредно, вредно е, но пиенето е в пъти по-вредно и никой не отваря и дума за него.
  • 26 Де Факто

    4 4 Отговор
    9% от постъпленията в бюджета на България е от тютюневите изделия, а в Германия % е ЕДИН.
    В Германия дори всички да спрат да пушат, проблема е никакъв, но кочината я чака ФАЛИТ, ако Ганьо спре да пуши .
  • 27 Ива Бебека жената на Маджев

    0 3 Отговор
    Ние пушиш и ще пушиш.
  • 28 Хемус

    5 1 Отговор
    Знаем го този един процент а Германия!Идват на почивка в България за да си купят няколко стека цигари
  • 29 Тольо

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гоуст":

    Големината на мозъка не е определяща за интелигентността .Учихме го в 8-ми клас преди 20-тина години.А че в Евросъюза са събрани само дебили две мнения няма. :D
  • 30 Счупи тъпомера

    4 0 Отговор
    И що? Щото пушачите не хващата короната ли? Да ви е.а в тъпанарите.
  • 31 Левтер

    0 0 Отговор
    При нашата просташка реалност, това няма как да се случи.Комплексираните пияници са твърде много в Бг.А знаем че пияницана е и пушач обикновенно.
  • 32 ***

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "От пусто в празно.":

    Ще копаят де ще ходят, като наложат санкции и се откажат от руския газ!
    Зелените се отказват от атомната енергетика, искат да спрат северен поток 2 и същевременно са за намаляване на емисиите!?
    По тъпа и по-бързо затъпяваща нация от немците не съм срещал!
  • 33 Пушач

    1 0 Отговор
    Аз си обичам рака ! Със сигурност не искам да ви гледам глупостите цели сто години