Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 13:46 5 517 46

„Спутник V“ доказва, че Русия вече не е държава само с ядрени ракети

  • германия-
  • русия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • спутник v-
  • ядрени ракети-
  • владимир путин

Путин е като машина за генериране, консолидиране и разширяване на властта

„Спутник V“ доказва, че Русия вече не е държава само с ядрени ракети - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След като през 1957 г. СССР успява да изстреля първия изкуствен спътник на Земята, Европа и САЩ са обхванати от страх, който влиза в историята като „сателитна криза“. Оттогава насам Русия не можеше да изненада Запада с нищо в техническата сфера, но разработената от нея ваксина срещу COVID-19 показа, че тя може би вече не е просто държава, която разполага с ядрен арсенал. Това коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt, припомняйки думите на бившия канцлер на ФРГ Хелмут Шмит за влиятелния съсед на Европа, предаде агенция "Фокус".

Както отбелязва вестникът, данните за руската ваксина Sputnik V вече са публикувани в известното медицинско списание The Lancet. Ефикасността на ваксината е 91,6%. Резултатите съвпадат с информацията за ефективността на ваксината, публикувана от Русия през ноември на ранен етап от опитите. Учените казаха, че резултатите показват още един мощен инструмент в борбата срещу пандемията на коронавируса. До известна степен те оправдават решението на Москва да започне да използва ваксината дори преди да се появят окончателните данни за нея.

„Разработването на „Спутник V“ беше критикувано за безпрецедентната бързина и липсата на прозрачност в процеса. Но представеният резултат е недвусмислен. Сега може да се добави още една ваксина към борбата срещу COVID-19 “, обясняват вирусологът Иън Джоунс от Университета в Рединг и Поли Рой от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. Съвсем логично е, пише авторът на статията, че Кремъл нарече тази ценна течност „Спутник V". По негово мнение името на ваксината „не само свидетелства за желанието за ново величие, но също така се използва, подобно на „Спутник“ от 1957 г., с пропагандна цел".

„Очарователно е да наблюдаваш Путин. Сега никой друг лидер не е чист макиавелист. Путин е като машина за генериране, консолидиране и разширяване на властта. Студен като камък през зимата, той изчислява всички вътрешни и външнополитически възможности и използва всяка възможност, за да подчертае превъзходството на собствената си система“, оценяват от редакцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El choki

    142 15 Отговор
    Казах ли Ви, че Русия ще спаси света !

    Коментиран от #21

  • 2 Ердоган

    9 62 Отговор
    Путин и Бойко най-добрите управници !

    Коментиран от #4, #45

  • 3 Хаха

    109 8 Отговор
    Соросите, вече чакат на опашка за руски ваксини хаха

    Коментиран от #23

  • 4 НАТОК

    108 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ердоган":

    Путин да, Бойко не? Просто несравнимо е.
  • 5 КПСС БКП

    13 50 Отговор
    Е щом агенция "Фокус" е съобщила за това - вярваме.
    Те хич не са комуняги. Ама хич.

    Коментиран от #29

  • 6 Диверсант

    71 6 Отговор
    Полковник Самата Кристофоретти военен пилот от ВВС на Италия, астронавт. След завръщането си от мисия в космоса. ..... РУСКИТЕ СПУСКАЕМИ АПАРАТИ, МАКАР
    ПРОЕКТИРАНИ И КОНСТРУИРАНИ ПРЕЗ 50-60 ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК ЗАСЕГА СА НАЙ СИГУРНИТЕ
  • 7 Хайде

    29 9 Отговор
    да не бъдем скромни - Спутник1, Спутник 5, все спутници някакви, аман! Ний чушкопек сме дали на света, еййй..!
  • 8 Джуджето Феодалми

    9 74 Отговор
    Марийче..прочети руските стъкмистики за тая ваксина!90% след нея се разболяват.И цялата руска бандитска администрауия се ваксинира не с нея!А Гнома не ще и да чуе за ваксинацич@

    Коментиран от #30

  • 9 1234

    47 9 Отговор
    Русия в момента единствен производител на графенови нанотръбички-материалът на 21 век. 0,01 процент прибавен към стоманата я прави 2 пъти по здрава. И това се отнася и за други материали и за техните характеристики.Относно производството-ако се наредят в една линия произведените за 1 сек тръбички ще се получи дължина от 600 милиона км.
  • 10 Българин

    71 8 Отговор
    Сърбия и Унгария вече ползват руската ваксина . Наша "северноатлантическа" милос' ... за пореден път "от страната на булката" . Щото сините ни упраници най-добре пълнят чекмеджета с щатски и западни пачки .
  • 11 Левски

    61 6 Отговор
    Боко не се интерусува от Руската ваксина щото е ЕВТИНА а това означава по-малка комисионна!

    Коментиран от #24

  • 12 ПЕНКО

    51 8 Отговор
    КАМИОНИТЕ КАМАЗ БИЯТ : СКАНИЯ ;МЕРЦЕДЕС; ДАФ И ...ВСИЧКИ НА РАЛИ ДАКАР ОТ ГОДИНИ ---КАТО " МАЧЕТА ОТ ДИРЕК " !!! АКО МЪСК НЕ КУПИ РУСКИ РАКЕТНИ ДВИГАТЕЛИ - ЩЕ СЕ ВЗРИВЯВА И ВЗРИВЯВА !

    Коментиран от #16, #27

  • 13 Чудя се

    6 30 Отговор
    След като е толкова добра тази ваксина, защо Путин и елитът около него не се ваксинира? Самият Песков каза, че не е ясно дали тя е добра.

    Коментиран от #25, #31

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гей пенко пенко

    9 24 Отговор

    До коментар #12 от "ПЕНКО":

    НАМЕРИ В ТУБАТА КЛИПОВЕТЕ НА РУСКИЯ ТИРАДЖИЯ И ВИШ АМА ХУБАВО ВИШ КАКВИ МАРКИ КАМИОНИ КАРАТ!!!САМО В ЯКУТИЯ ИМА РУСКИ УРАЛ И ЗИЛ СПЕЦИАЛНО ПРИГОДЕНИ ЗА ТЕХНИТЕ УСЛОВИЯ!ВСИЧКО ДРУГО Е МАН,ВОЛВО,СКАНИЯ И МЕРЦЕДЕС!!!А НА КАМАЗ И МАЗ ТЕ САМИТЕ СЕ ПОДИГРАВАТ!!!
  • 17 Санитар

    16 6 Отговор
    Който никога не е ползвал грипни ваксини няма да сложи и против ковид.Всички ковид идиоти са бивши клиенти на грипните ваксини достатъчно увредени да не могат да мислят логично
  • 18 Сандо

    32 5 Отговор
    Самодоволният и високомерен Запад откри топлата вода.Те все още си мислят,че удара,който нанесоха през 90-те върху Русия като цяло и върху науката и в частност ще е смъртоносен.Е,излъгаха се и сега с изненада разбраха,че ще се наложи да молят за помощ и тепърва ще се ритат по кокалчетата кой да вземе правото на производство на ваксината-все пак те винаги си гледат печалбата.Тъжно и жалко е,че ако имахме далновидни,национално отговорни и смели управляващи,България щеше да е производител,а не просяк.

    Коментиран от #22

  • 19 Черен Петър

    29 5 Отговор
    Самото твърдение, че Русия е държава само с ядрени ракети е доста нелепо! Това може да твърди само човек, или хора, който не познава достиженията на Русия в много области! Само един прост пример в една изключително перспективна област на енергетиката - термоядреният реактор (ITER), който се строи във Франция е базиран на разработка на руските (съветски) физици Игор Там и Андрей Сахаров...
  • 20 Караколю

    26 5 Отговор
    Аха, руската ваксина, а? А само преди няколко дни Дойче зеле я нарече второкачествена...Кво стана сега?
  • 21 Въх

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "El choki":

    Освен Русия и САЩ , Германия , Англия , Швеция , Индия , както и Китай имат ваксини . Но е супер , че се доказа и за тяхната , че е от хубавите ваксини . Сега поне ще ви видим всички , които твърдите , че ще се ваксинирате само с нея , дали ще си успокоите лудостта и ще го направите или пак ще намерите някво оправдание

    Коментиран от #32, #33

  • 22 Перо

    15 3 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    Сега Турция е производител на руски ваксини и доставчик на газ.
  • 23 233

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Съкън ,недей както казват англичаните,ще станат русофили!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ами

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чудя се":

    Питай Боко защо не иска да се ваксинира? И не само той. Всички депутати,министри ,медиите само лаят и дебнат като мисирки за зърно,дали няма някой да стъпи накриво,и те не се ваксинират,държавната администрация също,така че тях питай а не Путин.
  • 26 другарят

    19 4 Отговор
    Руснаците са в много области преди фашистка Америка и техните немски подлоги.! Ами новите хиперзвукови оръжия, лазера, атомната енергетика,космоса,медицината, ваксините, първи спътник в света, първа атомна централа, първи човек в космоса, първи човек в открития космос, първият телевизор, първото радио и милион още технологии , научни открития, нововъведения за които ние нищо не знаем защото научните трудове са стотици и хиляди страници!
  • 27 Тираджия

    4 13 Отговор

    До коментар #12 от "ПЕНКО":

    Приятел ти мислиш , че камионите за ралито са същите като тези на пътя ли? А , за 30 -сет +години шофьор мога да ти кажа само че тия руски камиони са от боклук по боклук !
  • 28 Това отдавна е ясно,

    20 3 Отговор
    Само тези, които последните поне 10 години не са стъпвали в Русия и не се интересуват от достиженията й, продължават да потретват, че там всичко е лошо.
    Аз всяка година пътувам в Русия и виждам стремителни изменения, прогрес. Много бързо върви цифровизацията, дори рецепти за лекарства вече изписват в електронен вид. Доходите от нефт и газ съставят само 37% от доходите на Русия.
  • 29 Ми да,

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "КПСС БКП":

    Големи "комуняги", рекламиращи DW, няма що
  • 30 ГОТИНО

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Джуджето Феодалми":

    КЛАСИЧЕСКИ ФЕЙК, като за учебник!!!
  • 31 Смешно да чета,

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чудя се":

    Путин да не е Боко, коцто всичко на публика прави - лъже-маже, ама да е пред телевизията да става!
  • 32 Ми днес

    21 1 Отговор

    До коментар #21 от "Въх":

    Държавен секретар на САЩ е отбелязал, че руската ваксина е много добра.
    В САЩ 329 човека са умрели след ваксиниране с Пфайзер.
  • 33 Всяка ваксина

    16 1 Отговор

    До коментар #21 от "Въх":

    която не е като пфайзерската е добра, защото не ти гърка в генетичния код. А после се смеете за маймунските косми.
  • 34 Оставкааа

    7 1 Отговор
    Никога не е била само това.
  • 35 Mirko

    12 1 Отговор
    Това какво е? Материал стил коменат да кажем нещо все пак като ФАКТИТЕ ни запушиха устата и ДОКАЗАХА че Руската ваксина не само бе ПЪРВО но е и НАЙ-ЕФЕКТИВНА?
  • 36 haha

    13 1 Отговор
    Кръстникът на детето ми е шеф в Европейската лекарствена агенция и каза, че ваксината е много добра. Единственото им притеснение е, дали ще могат да поддържат качеството постоянно. Иначе ще я разрешат в ЕС.
  • 37 ДжафДжаф

    14 2 Отговор
    За католиците няма никакво значение дали в Русия има монархия, болшевизъм или демокрация. Говорим за негативни наслагвания още от времето на кръстоносните походи. Колкото пъти са тръгвали на изток винаги са си чупили главите в руската стена. Верно, че католиците ядоха за пръв път сериозен бой от Калоян, но той все пак беше приел католизизма. Иначе от времето на Александър невски винаги ядат редовно и системно бой точно от руснаците. Това е нещо, което трудно се забравя и не се прощава.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ПЕНКО

    3 7 Отговор
    ЗАМИСЛИХ СЕ И СЕ СЪГЛАСИХ : РУСКИТЕ КАМИОНИ НЕ СТАВАТ ЗА ТИР ПРЕВОЗИ ПО ЕВРО ПРАВИЛАТА !!!!!!!! СТАВАТ САМО ЗА РАЛИ "ДАКАР" И ЗА ПРЕВОЗИ В ТЕЖКИ ПРИРОДНИ УСЛОВИЯ ----"СЛАВА " НА ДРУГИТЕ КАМИОНИ !!!!!!!

    Коментиран от #43

  • 40 Николай Георгиев

    6 1 Отговор
    Какво ревете за руската ваксина,хората си я слагат ,а тука /ако ни позволят да я поръчаме /Ще дойде следващата година

    Коментиран от #41

  • 41 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от "Николай Георгиев":

    кои си я слага бе дрогар?дори в русия е нещат.що няма данни за активната ваксинация в русия?русия почна първа ваксинирането ,а днес е след последните ,щото руснаците много харесват путиновата ваксина!аман от кошаревци!

    Коментиран от #42

  • 42 Хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Всичките ми роднини в Русия си сложиха Спутник V. Организацията там е перфектна.

    Коментиран от #44

  • 43 Хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "ПЕНКО":

    Затова пак цяла Европа купува руски трактори и комбайни.
  • 44 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Хахаха":

    твоите роднини дрогар са ясни,не говоря за тях ,а за 147 те милиона граждани на русия.въпросните не са ваксинирани въпреки че уж руснаците първи почнаха да ваксинират и ваксината им била добра.та три месеца по-късно почналите англия или сащ имат много повече ваксинирани от русия въпреки ваксините с чипове .та такива работи дрогар!може да ги провериш при родата да ти кажат.
  • 45 Меркел

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ердоган":

    Дурак
  • 46 ле ле

    0 1 Отговор
    Пропаганден трябва да се учи от Гьобелс и от западните медии..хубаво са се усволил уроци..чак до там да блокират президента на САЩ..с измислени глупости..