Last news in Fakti

9 Март, 2021 16:31 9 771 28

Те настръхват при мисълта, че децата им ще живеят като германци

  • германия-
  • германци-
  • мюсюлмани-
  • деца-
  • интеграция-
  • мигранти-
  • чужденци

Някои чужденци в Германия са нещастни, когато децата им приемат германския начин на живот

Те настръхват при мисълта, че децата им ще живеят като германци - 1
Снимка: Shutterstock

"Ти беше последната ни надежда", казват често родителите на Айнур, когато ги посещава в Южна Германия. Тогава семейството се събира край масата, а родителите ѝ загрижено я питат дали се придържа към семейните правила. Айнур е вече третото им дете, което се развива по начин, който никак не им се нрави. Нейните родители са деца на турски гастарбайтери, дошли са в Германия като младежи. А Айнур е родена във Федералната република, завършила е гимназия с отличие. С тази лична история започва статия на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), посветена на един конфликт, който е типичен за много семейства с чуждестранни корени, живеещи в Германия. Родителите казвали на Айнур "Учи, за да живееш по-добре", защото искали просто тя да завърши добро образование и да си намери добра работа, но не и да възприеме онзи начин и стил на живот, характерен за Германия, подчертава авторът във ФАЦ.

"Дядо ти и баба ти няма да го понесат"

След гимназията Айнур се записва в университета. Завършва специалността "Икономическа информатика". Днес има добре платена постоянна работа в една консултантска фирма. Дотук тя е изпълнила изцяло мечтите на своите родители. 31-годишната жена обаче все още не е омъжена, няма деца, а от пет години има приятел - нидерландец. С това Айнур е разрушила и последната надежда на родителите си поне третото им дете да има турчин за съпруг и да спазва заедно с тях мюсюлманските традиции и празници. Особено ги тревожи и мисълта, че някой ден внуците им може би само ще сричат на турски. Същото е и положението с Амила - дъщеря на босненски мюсюлмани, която има приятел германец, посочва ФАЦ. "Дядо ти и баба ти няма да понесат това, тази работа е невъзможна, няма да го приемат" - с тези думи родителите ѝ реагирали на новината за германския ѝ приятел. При това Амила е вече 30-годишна и е родена в Германия. Босненският им род, разпръснат по всички краища на света по време на войните в бювша Югославия, се събира веднъж годишно край морето в Черна гора. А майката на Амила не иска да събира укорителни погледи, че тъкмо тя е "изпуснала" дъщеря си и не я е опазила от чуждото влияние. При това както родителите на Амила, така и родителите на Айнур не са особено религиозни. И двете са посещавали часовете по плуване в училище, ходили са на екскурзии с класа, дори на пътувания в чужбина.

И в двете семейства обаче следват свои неписани правила, които те обобщават с думите: "това винаги е било така" или "това просто не е прието". Подобни аргументи обаче ядосват дъщерите им, особено когато дискусии по важни въпроси завършват именно с тези думи. С напредващата възраст родителите и на двете станали по-консервативни. Това си проличало особено в момента, когато двете млади жени си намерили приятели, които не са мюсюлмани, обяснява авторът на публикацията във ФАЦ. Айнур е убедена, че за родителите ѝ най-важна е идентичността. "Не става въпрос толкова за това, че приятелят на дъщеря ни не е мюсюлманин. А по-скоро за това, че частица от дъщеря ни се губи", казват родителите ѝ. И макар и да не го казват, вероятно се страхуват, че по-скоро се губи частица от тях самите. И Айнур, и Амила междувременно живеят заедно с партньорите си от няколко години. Родителите им вече са се примирили с факта, че дъщерите им не са си избрали мюсюлмани. И в двете семейства обаче настояват поне да се сключи граждански брак, за да се спазят поне отчасти традициите в техните родни страни.

Защо се стига дотук?

Конфликти като тези в семействата на Айнур и Амила не са изненадващи, казва в тази връзка психоложката Изабел Алберт от университета в Люксембург пред ФАЦ. Тя изтъква, че това е типично за семейства с колективистична ценностна представа. За тези култури е характерно това, че родителите смятат за естествено да се намесват в живота на децата си, дори и те отдавна да са навършили пълнолетие. В подобни семейства има изискване за тесен контакт между поколенията. Връзките между родители и деца - не само емоционалните, но и финансовите - са тясно преплетени и всеки знае почти всичко за останалите роднини. Много често децата от такива колективистични културни кръгове правят опит да се дистанцират от родителите си, но това не е лесно, защото обикновено е свързано със съзнание за вина, обяснява още Изабел Алберт пред ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Covid

    31 5 Отговор
    Едно на стохиляди

    Коментиран от #9

  • 2 честен ционист

    52 10 Отговор
    Колкото и да приемат германския начин на живот, винаги ше се женат за първите си братовчедки.
  • 3 324

    58 12 Отговор
    Брей и колко са пък тези, чийто деца живеят със самосъзнанието на германци? Какви смехории пишете бе зелета, кой ви вярва на писанията, все още се информираме как се интегрират неитегритуемите при вас.Пропагандната ви машина е направо буклучава. Ставате за смях.

    Коментиран от #27

  • 4 Един

    40 6 Отговор
    По често е обратното!
  • 5 Гост

    11 4 Отговор
    Разбира се, че родителите са отговорни за възпитанието, когато те живеят за да осигурят материален комфорт на децата си, родителите губят вътрешният комфорт на децата си! Всичко трябва да бъде много добре балансирано, иначе резултата е на лице!!!
  • 6 ходжата

    87 7 Отговор
    Искат да живеят в Германия,ама внуците да им пеят турски маанета.Наглеци безподобни!

    Коментиран от #28

  • 7 айдар

    2 29 Отговор
    Ас живеа в германия и съм съпруг на две дица.коагто порастнат са поразвиат щте ги омъжа с музика и кавал зурла.ма петнайси години и оженени не ме интсиересува.само за турчини и не за германеци
  • 8 100

    50 2 Отговор
    Ма никой не ви кара да ходите в Германия. Като не ви изнася, ходете си.
  • 9 gggд

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "Covid":

    ФАЦ..(този вестник) и обществото в германия ...какво реват? приели са хоррата. те са свободни. да си живеят както искат. да са им давали договори, че трябва да се асимилират?
    аз живеех в чужбина....и да... има народна поговорка, всяка жаба трябва да си знае гьола! Също не одобрявам когато младите тръгват против рода си. Аз съм на 30.... млад съм, не съм бил съгласен с родители и прародители, но не съм отишал да се женя за чужденци и .тн. тази глобализация е резултат от новия световен ред и пропагандата.
  • 10 Мародер

    17 7 Отговор
    По скоро родителите се страхуват от новите течения в европеиските морални норми(еднополовите бракове и безполовоста) налагани почти насилствено с откритото настояване де се приемат като ценности. Аз също не одобрявам и не приемам за морални тези ценности но на "преминалите под дъгата" седават предимства в доста области на обществения живот, което тревожи.
  • 11 Гоуст

    38 5 Отговор
    Да настръхват колкото си искат, като не ги кефи - марш у Анадола, мЕсто има за всичките. Като отидеш на гости у някого се съобразяваш с неговите порядки, колкото и да е любезен и либерален - а германците и почти всички западноевропейци са дори прекалено либерални.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мунчо

    8 3 Отговор
    Много сбъркано германско мислене и ще берат ядове но сами си го направиха....
  • 16 Tarnovetz

    7 0 Отговор
    Преди около 1000 години Византия беше Германия
  • 17 мозгаз

    15 3 Отговор
    пародия, като не им харесва в германия да си бият шута обратно в африка, и арабия. нулев толеранс към всички тези инсекти.
  • 18 Хасан

    1 8 Отговор
    Не мога да разбера какво е да живееш като германец !? Турците просто са консервативни и държат на религия ,традиция и семейство ..
  • 19 Хасан

    3 10 Отговор
    За българина е много по лесно да се асимилира ,да губи език ,култура ,традиции ,род..докато турчина си ги запазва

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хасан

    1 13 Отговор
    Какво му е лошото турчина да си наложи своята култура ,семейни ценности на Европа ...

    Коментиран от #25

  • 23 запознат

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    В Германия турците са като циганите в България. В парка или на детската площадка, да не говорим за другите публични места....са като прасета. Оставят мизерия след себе си, викат, псуват, люпят семки... Като ги видя и ми призлява. Познавам турци...свестни хора, културни, образовани....но, за съжаление са много малък процент от всички останали.
  • 24 преминаващ

    3 2 Отговор
    Когато едно общество държи на семейните ценности, то ще пребъде. това е една от причините да казвам, че Турция, която и сега е Велика сила, ще задмине Германия, Франция, Испания, Италия, а дори и Британия. Тези станни приличат на градовете от филма Междузвездни войни - пълни с всякакви същества, по форма, цвят, раса религия. Такива държаи самопревърнали се в кочина, нямат бъдеще.
    Жалко за Европа
  • 25 бодак

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Лошото е, че един хубав слънчев ден ще дойде някакъв имам и ще му напълни главата с глупости за джихад и 72 девици дето го чакат в рая.
    Това е бедата на тези хора. Живее 20-30 гонини или 1-2 поколения като редовен и изведнъж ... станал терорист - на едни мозъкът му набързо промит и излъскан от разни имами, а друг от бабаитлък. Бабаитлъкът е нещо много отличително за мюсулманите и най-вече за турците.
  • 26 чалма тв

    3 0 Отговор
    Голям праз..в Турция има още 90млн. половина от тях искат в Европа и н Германия, загубени съдби, напускаш чудесна държава,природа..и отиваш при германци да им бъдеш ратай.,това ли живот..Подиграват се германци на такива хора,никога ням да са рвни с тях..само идиоти не са разбрали това.
  • 27 Бати Гошо вестникарчето

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "324":

    Младеж, успокой се.
  • 28 Бати Гошо вестникарчето

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ходжата":

    Ислямската наглост е по-голям голяма от цялата вселена.
Новини по държави: