Last news in Fakti

26 Март, 2021 08:12 2 852 18

Във Великобритания: повече кухни за бедни, отколкото ресторанти на "Макдоналдс"

  • великобритания-
  • кухня-
  • бедност-
  • храна

Същевременно обаче сякаш правителството не полага особени усилия, за да изясни причините, поради които много британци нямат достатъчно пари за храна

Във Великобритания: повече кухни за бедни, отколкото ресторанти на "Макдоналдс" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във Великобритания ресторантите "Макдоналдс" са 1300, а кухните за бедни - вече над 2000. Много от хората, хранещи се от социалните кухни, доскоро са имали добре платена работа. Защо бедността на Острова расте?

В края на 2019 година във Великобритания е имало повече социални кухни, отколкото филиали на "Макдоналдс" - това става ясно от проверка на британската организация "FullFact". И към днешна дата съотношението не се е променило, потвърждава пред Дойче Веле Лайъм Иванс от хуманитарната организация "turn2us". Той уточнява и числото: във Великобритания функционират най-малко 2000 кухни за бедни, докато броят на ресторантите "Макдоналдс" възлиза на 1300.

Според благотворителната организация "Sustain UK", 8,4 милиона души в Обединеното кралство живеят в бедност, а по време на пандемията положението допълнително се е влошило. "The Trussel Trust", най-голяма британска организация, поддържаща мрежа от социални кухни, съобщава, че през първата половина на 2020 година е раздала над 50% повече хранителни пакети на бедни хора.

Защо бедността расте?

Според февруарското допитване на "YouGov", проведено сред 1100 учители във Великобритания, по време на пандемията всяко пето училище в страната е отворило собствена социална кухня, за да подпомогне бедните семейства.

Но далеч не само училищата са решили да подпомогнат бедните семейства. "По време на пандемията нашият център също отвори социална кухня, тъй като в района нямаше такава", разказва Джонатан Бърел. Той е мениджър на общински център в Хоув, който оказва социална и образователна помощ на много деца и младежи. В интервю за Дойче Веле той обяснява, че центърът получава общинска подкрепа за социалната кухня, а интересът към нея е огромен. "Седмично идват между 80 и 100 души, за да получат продукти от първа необходимост. А това е много повече, отколкото очаквахме."

Според Лайъм Иванс от хуманитарната организация "turn2us", нарастващият брой на социалните кухни е логична последица от затягането на мерките за икономии през последното десетилетие, от орязването на социалните помощи и на социалните програми. "Но роля играят и такива дългосрочни проблеми като високите цени на недвижимите имоти, ниските заплати и покачващите се всекидневни разходи", обяснява Иванс. "Нито едно правителство не се радва, когато се увеличава необходимостта от социални кухни", добавя той и уточнява, че мнозина си обясняват ръста на бедността с претовареността на държавните служби, които през последната година се концентрираха върху Брекзит и пандемията. Иванс се надява, че когато правителството се справи с пандемията, най-сетне ще се съсредоточи върху проблемите на хората с ниски доходи.

"Това означава не просто да се харчат пари за инфраструктурата в изостаналите региони, но и да се инвестира повече в системата за социално осигуряване, за да не чакат хората по пет седмици за социалните си помощи, а и да се построят повече социални жилища,“ смята Иванс.

Същевременно обаче сякаш правителството не полага особени усилия, за да изясни причините, поради които много британци нямат достатъчно пари за храна. Проверката по този въпрос била замразена, заяви министър Уил Куинс, който отговаря за социалното подпомагане. Парите за съответното проучване били пренасочени към борбата срещу пандемията.

Новите бедни на Острова

"Особено изненадващо е, че много от хората, които днес имат нужда от социалните кухни, за пръв път в живота си се оказват в такова положение. Някои от тях преди са имали добре платена работа", подчертава Бърел. Той дава за пример шофьори на таксита, преподаватели по йога и асистенти в зъболекарски кабинети, чиито доходи през последната година са се стопили. "Особено тревожно е, че от нашата помощ се нуждаят много семейства с малки деца. В много случаи става дума за семейства с много малки деца, които са направо отчаяни", казва Бърел и добавя, че те често искали и храна за свои близки и роднини.

"Много от нашите клиенти се срамуват, че им се налага да идват в социалната кухня. Понякога дори трябва да ги убеждаваме, че имат право на тази помощ. Някои си мислят, че не им се полага - например защото все още имат работа, защото притежават собствено жилище или пък просто защото досега никога не са имали нужда от такава помощ", казва Джонатан Бърел.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циганин

    3 21 Отговор
    Българите не могат да осигурят на циганите достойни условия за съществуване в България. Позор!

    Коментиран от #7

  • 2 Fish&chips

    17 2 Отговор
    Е то самият Макдоналдс не е ли "кухня за бедни"?
  • 3 ТаУмВзе

    19 1 Отговор
    Хранят ислямистите цветни и после, какво стана сакатлък. Лондонистан бейби.
  • 4 ****

    13 6 Отговор
    Истинското лице на запада,това представлява демокрацията.
  • 5 Пучо Капучо

    9 3 Отговор
    То да злорадства човек за уж богатата империя до къде са я докарали, ама и това не става. Щото и ние не сме цъфнали и вързали, напротив - много хората в БГ отдавна вече са на предела.
  • 6 Диверсант

    8 2 Отговор
    😂😂😂😂 така наречените ресторанти Макдоналдс не са ли точно кухни за бедни кухи.. Каква се предлага за ядене, с какъв произход и цена. Цената говори всичко
  • 7 Behemoth

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Циганин":

    Тоя па ,те за българите не могат да осигурят ,ще се занимават с вас...нали берете жилязу?
  • 8 Бат Бойко дъртия комунист

    9 2 Отговор
    В България няма бедни и няма кухни за бедни.Хау!
  • 9 ПСР

    6 0 Отговор
    Не искам да съм беден и да ползвам такава кухня.Но,може би,храната да не е по-лоша от закусвалнята за общи работници,наречена"ресторант"Макдоналдс.
  • 10 Словянин

    8 3 Отговор
    Никога нищо от ФАЩ не си купувам. А ни набутаха 16 Ф-16.

    Коментиран от #11

  • 11 Тъп

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "Словянин":

    Купуваш си и още как, на руска машина ли пишеш тъпотиите си?

    Коментиран от #13

  • 12 Дойчевеле

    10 2 Отговор
    И кво стана сега?! Уж в "кочината рАсия" хората гладуваха, пък то се оказа, че в Англия на Нейно Величество, се строят пунктове за раздаване на храна на бедни?!
    Уж "руслямдия" беше фалирала, пък се оказа, че в Бостън, Чикаго и др., народа ходи в дрипи и се надява на "социални кухни" ?!
  • 13 Славян

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Тъп":

    На КИТАЙСКА машина пиша. Точно такава, като твоята.
    Даже и в САЩ пишат на китайски машини. Няма да говорим, че всичко там им е китайско. Казвам го от личен опит.( Работя в САЩ по някога. )
  • 14 Дам

    9 1 Отговор
    Какво сега, да съжаляваме бедните англичани?? Те имат магазини и кухни за социално подпомагане, а нашите бедни имат обществени кофи за боклук и са тотално невидими и безразличието спрямо тях от т.н. социални служби е ужасяващо.
  • 15 No Exit

    5 2 Отговор
    Най-евтиният двустаен апартамент в Хоув е 220000 Евро. Няма такова място в България. Винаги съм гласувал за консерваторите. Който не иска да работи - безплатна храна. При Лейбъристко управление тези търтеи висят на социалка и нямат мотивация да си търсят работа, а работа има и то много, но те няма да се хванат да работят с българите и румънците. Никакви пари за такива.
  • 16 НямакъщавБарцел

    9 3 Отговор
    Дойче пропаганден машинен пак лъже. В Англия работа нямат само мързеливите. Ако тръгна и аз да си търся работа като директор на банка, и аз ще стана безработен. Работя като жичкаджия, всеки ден получавам СМСи и имейли с предложения за работа.
  • 17 Пред избори

    1 0 Отговор
    Тия ще ги минем в изборния ден всичкик кухни и ресторанти минем. С една едничка цел да победим. Всички разходи за превоз и ваксиниране са покрити. Да припомним Компуването и продаване на гласове е незаконно
  • 18 Аз съм

    6 1 Отговор
    волюнтиер Т.е. доброволец и нося хранителни пакети на нуждаещи се в и около Рънкорн, една доставка
    на един адрес едва се хваща в багажника на Пежо 308, това е всяка седмица. А тези, на които карам, често са с по-хубави коли от моята, взимат много неща на лизинг и не си правят сметката, но пък държавата и църквата им помагат постоянно. Вярно е, че ги е срам. За мото семейство беше по-важно да си купим къща, а колата ни е на старо. Оправяме се. В България ни беше много по-трудно.
Новини по държави: