12 Май, 2021 11:33 2 159 13

Еврокомисията иска да забрани добавка в сладкиши и дъвки

  • сладкиши-
  • захар-
  • дъвки-
  • титанов диоксид

Опитът на Франция показал, че производителите на храна могат да се лишат от този бял оцветител в продуктите си и мнозина от тях вече са го премахнали от рецептите си

Еврокомисията иска да забрани добавка в сладкиши и дъвки - 1
Снимка: shutterstock

Европейската комисия ще предложи на държавите членки титановият диоксид (Е171) да бъде изваден от списъка на хранителните добавки на ЕС, след като Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) постанови, че той не е безопасен, предаде “Юроактив”. Новината бе потвърдена миналата седмица от говорител на комисията, според когото здравето на европейските граждани и безопасността на храните, които те ядат, са основен приоритет.

Еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидес също обяви в туитър, че ЕК ще предложи забраната на хранителната добавка и дискусиите с 27-те ще започнат още този месец. Но тъй като ЕFSA не е формулирала незабавна и остра тревога, действията, които ще се предприемат, няма да са от спешен порядък.

Затова според говорителя с държавите членки ще бъде обсъден подходящ преходен период, който ще позволи субстанцията да бъде заменена там, където това е необходимо.

Титановият диоксид, известен с популярното име титаново белило, се използва широко като оцветител с избелващи свойства най-вече в кексове, бисквити, сладкиши, сладоледи, дъвки, но също и в готови смеси за супи, бульони, сосове и др., поради което му е даден номер Е171.

Козметичната индустрия също прибягва често до него, а в някои случаи и фармацията. Веществото само по себе си няма хранителна стойност. То обаче прави продуктите по-привлекателни на вид.

Реакцията на комисията дойде само часове след като Европейската агенция за сигурност на храните публикува становището си на 6 май. В него се посочва, че заради известна несигурност, свързана с генотоксичността на субстанцията, тя не може повече да бъде смятана за безопасна, когато се използва като хранителна добавка. Генотоксичността е свързана със способността на определени химически вещества да увреждат ДНК - генетичния материал на клетките, което впоследствие може да доведе до канцерогенен ефект.

Това заключение противоречи на по-ранно становище на агенцията, която преди не виждаше никакъв риск в багрилото. Промяната на мнението дошла след излизането на резултатите от ново изследване, направено по искане на ЕК, от октомври 2020 г.

“Имайки предвид всички налични изследвания и данни, експертният панел заключи, че титановият диоксид повече не може да се смята за безопасен във функциите му на хранителна добавка. Критичният момент, за да се стигне до това заключение, е, че не бихме могли да изключим тревоги, свързани с генотоксичността след поглъщането на частици от него. При прием през устата усвояването на частиците титанов диоксид е ниско, но те може да се натрупат в тялото”, се казва в комюнике на Европейската агенция за сигурност на храните.

Предишното мнение на агенцията е от 2016 г., но оттогава са взети предвид всички нови изследвания, сред които и такива, свързани с наночастиците. Оказало се, че Е171 съдържа около 50% частици от наноспектъра (по-малки от 100 нанометра). По принцип оценката на генотоксичността е ключов елемент за установяването на безопасността на лекарства, промишлени химикали, торове, използвани в земеделието, хранителните добавки, козметичните продукти, медикаментите във ветеринарната медицина в контекста на международното законодателство.

“Въпреки че доказателствата за токсични ефекти като цяло не бяха категорични, въз основа на новите данни и усъвършенстваните методи не можахме да изключим опасения за генотоксичност и като следствие не успяхме да установим безопасно ниво на всекидневен прием на Е171”, казва проф. Матю Райт, ръководител на работната група за изследване на титановия диоксид.

Европейската агенция за сигурност на храните прави изричната уговорка, че новата и препоръка за титановия диоксид засяга единствено употребата му като хранителна добавка, но не и другите му употреби. Тя подчертава също, че нейната роля е само да даде препоръка, но не и да вземе решение за забрана, което принадлежи на рисковите мениджъри в лицето на Европейската комисия и държавите членки.

Титановият диоксид е разрешен като хранителна добавка в ЕС през 2008 г. Нова оценка е направена през 2016 г. Тогава са препоръчани допълнителни проучвания, за да се попълнят пропуските за възможните ефекти върху репродуктивната система и да се направи опит да бъде определен приемлив дневен прием на веществото. Междувременно през 2019 г. Франция забрани Е171 за срок от една година и поднови забраната през 2020 г.

Висшият съвет по здравеопазване в Белгия обаче смята рискът от добавката за напълно допустим, писа в. “Монд”.

В резолюция от 8 октомври 2020 г. Европейският парламент посочва, че “титановият диоксид (E171) е добавка в храните, която се състои отчасти от наночастици и се среща главно в храни като сладкарски изделия, торти, десерти, сладолед, бисквити, шоколадови блокчета, тестени изделия и сладкиши и най-вече се използва главно в хранителни продукти, които са особено популярни сред децата като дъвки, бонбони, шоколади и сладолед, което поражда опасения, че тази уязвима част от населението е прекомерно изложена на веществото”.

Изтъквайки и други съществени аргументи, евродепутатите призовават ЕК “да приложи принципа на предпазливост и да премахне титановия диоксид (E171) от списъка на ЕС на разрешените добавки в храните”.

Новината за новото становище на хранителния регулатор бе приветствана от активисти, сред които европейски потребителски организации, които от години се борят за забраната на Е171. Според тях години наред представители на неправителствения сектор, евродепутати и граждани са предупреждавали за риска, особено за здравето на децата. Те изразиха надежда, че сега Еврокомисията ще действа съобразно с препоръките за здравето на потребителите.

“Е171 няма място в храната ни”, смята Камий Перен, старши отговорник за политиката за храните в Европейската потребителска организация. Тя се надява правителствата в ЕС да подкрепят забраната на добавката. Според нея европейските институции е трябвало да действат по-бързо и да последват примера на Франция, още повече че титановият диоксид се използва с чисто естетически цели.

Опитът на Франция показал, че производителите на храна могат да се лишат от този бял оцветител в продуктите си и мнозина от тях вече са го премахнали от рецептите си. “Време е добавката да бъде забранена в целия ЕС”, казва Перен.

Пред “Юроактив” говорител на FoodDrink Europe - организация, представляваща европейската хранителна и питейна индустрия, посочил, че “сигурността на консуматорите и на продуктите ни е от изключителна важност за хранителната индустрия”. Той заявил още, че организацията е взела предвид становището на EFSA и ще го анализира детайлно. Припомнил е също, че хранителната индустрия спазва напълно европейските законодателни актове.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    3 10 Отговор
    "Няма данни да е вредно, ма ви забраняваме да го ядете". Типично мислене на евроГе*ски чиновник. Скоро ще ни забраним и да изпускаме газове по-звучно като преядем с боб, да не замърсяваме околната среда.
  • 2 попа

    13 1 Отговор
    В Австралия и Нова Заландия са забранени Е-тата а в БГ всичко е разрешено ЕС си забраняваама ама кой ли ги слуша в БГ важна е Печалбата
  • 3 Естествено, че е вредно

    11 0 Отговор
    Всички видове оцветители са вредни в храните. Те предизвикват мутации и рак. В България се ползват прекалено много от производителите и за това сме и сред първите по ракови заболявания.
  • 4 свободно

    3 1 Отговор
    Абе Еврокомисията...., много ''В''
    Дони и Момчил - ''Ближи си сладоледа'' и това е то!
  • 5 1234

    13 0 Отговор
    Кога ще забранят оцветителите в колбасите?
  • 6 111

    9 0 Отговор
    Ако много им пукаше, щяха да са забранили всички отрови в храните, боите, пластмасите и други изделия много отдавна.

    Коментиран от #11

  • 7 Иван

    5 0 Отговор
    Пък ни блъскат с нетествани ваксини.
  • 8 цербер

    3 0 Отговор
    Много кокосово масло влагат в тия сладоледи.
  • 9 бягай бе

    1 1 Отговор
    евромисирке!.....
  • 10 ДОБРО УТРО

    2 0 Отговор
    Изобщо не е трябвало да го разрешават!
  • 11 евромисирки

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "111":

    Вероятно се трупа негативна статистика, която не може вече лесно да се заобикаля.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    А за вредния Е407 - карагенан, който се влага повсеместно в хранителните продукти, мълчат.
  • 13 Ваксиниран/а = СТЕРИЛЕН/НА ;)

    1 0 Отговор
    Но вълшебните ваксинки са 100% безвредни - бодете! :D
Новини по държави: