Last news in Fakti

28 Май, 2021 20:26 2 322 19

Трагедията в Газа: "Каква вина има едно шестмесечно бебе?"

  • ивицата газа-
  • израел-
  • дете-
  • жертви-
  • бебе-
  • деца-
  • палестина-
  • палестинци-
  • война-
  • конфликт-
  • хамас-
  • вина-
  • смърт

Смъртта в Газа е навсякъде. Стотици убити, сред тях и 66 деца. Хората там още не могат да се отърсят от шока на последните дни.

Трагедията в Газа: "Каква вина има едно шестмесечно бебе?" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На мястото на жилищните сгради и магазините по една от централните улици на град Газа са останали само купища развалини. Адли ал Колак е седнал край мястото, където се е намирала къщата му. Отломките от бетон и арматура, разкъсаните дрехи и страниците от книги издават, че някога на това място е кипял живот. По време на въздушните удари Адли Колак е загубил 21 от своите близки.

“Не мога да опиша чувствата си - изпитвам депресия, тъга, страх. Въобще не мога да проумея какво се случи”, казва мъжът. “Още съм в шок. Всичко се промени само за минути. Къщата се срина и всички се оказаха под развалините“. Адли още чува виковете на своите близки, молещи за помощ. Сред затрупаните е имало и деца. “Каква вина има едно шестмесечно бебе? Да не би да е изстрелвало ракети срещу Израел?”, реторично пита мъжът.

"Нож в сърцето"

Домът на семейство Абу Алуф също е разрушен по време на обстрела. Анас тъгува по своята годеница Шаима. “Бяхме говорили няколко пъти през този ден, включително вечерта, когато изведнъж се чу много тежка експлозия”. Линията прекъснала. Анас ѝ изпратил бързо съобщение, но отговор не последвал.

Над 10 часа спасителни екипи търсили оцелели под срутените сгради на улица “Ал Уехда” в Газа. Накрая Анас узнал, че годеницата му вече не е сред живите. Трупът ѝ бил закаран в съдебна медицина. “Имаше усмивка на лицето”, спомня си мъжът. “Имах усещането, че нож разряза сърцето ми на две. Но сега тя е на едно по-добро място.” Чичото на Шаима - Айман Абу Алуф - също е сред починалите. Той е бил лекар и е отговарял за екипа, който се бори с Ковид-19 в болницата “Ал Шифа” в Газа. „Тук всички са шокирани“, казват неговите колеги.

Израелската армия обвинява Хамас, че изгражда военна инфраструктура в жилищни квартали, за да използва цивилното население като жив щит. Жителите на улица “Ал Уехда” казват, че израелската армия не е предупредила за обстрела, за да могат да се скрият навреме. Конфликтът в Газа, който продължи 11 дни, отне живота на 248 палестинци, сред които 66 деца. Смъртта на цивилни граждани породи много въпроси, например за набелязването на жилищни зони като цели на ракетните удари. В Израел умират 12 души по време на сблъсъците, сред тях и едно дете. Хамас изстрелва над 4000 ракети в посока Израел.

Ужасът на войната се повтаря отново и отново

Жителите на ивицата Газа усетиха последните дни като по-тежки и ужасни от събитията през продължителната война от 2014 година. След като бе постигнато примирие в петък вечерта, много от жителите на Газа за пръв път излязоха навън, за да напазаруват, или просто за да огледат разрушенията.

Повечето от тях имат усещането за едно нескончаемо дежавю. В последните години имаше три войни между Хамас и Израел, както и редица по-малки военни сблъсъци. Въпреки разрушенията и жертвите, и този път от Хамас се обявиха за победители. Жителите на Газа се радват на примирието, но не са оптимисти за бъдещето. “Нищо хубаво няма да последва”, казва Сузане Абу Шабан. “Смятам, че мнозина щяха да напуснат Газа, стига да можеха”.

По преценка на ООН в последния конфликт са разрушени над 750 жилищни сгради. Хиляди къщи и магазини са пострадали от ударите. По време на конфликта над 70 000 души е трябвало да напуснат домовете си, засегнати са 53 училища, 11 клиники, както и инфраструктурата по водоснабдяването и електрозахранването. Всичко това допълнително задълбочава икономическата криза и растящата бедност в Газа.

Блокада от всички страни

От 14 години ивицата Газа е блокирана от Израел, а междувременно вече и от Египет. Откакто Хамас пое контрола над ивицата, Израел още повече затегна контрола по земя, въздух и вода. Палестинците в Газа наричат блокадата “колективно наказание”. Израел контролира вноса и износа на суровини с цел да осуети импорта на материали, които биха могли да се използват за строеж на тунели и военни укрепления. След последната война през 2014 година се изгради специален механизъм за възстановяването на Газа. По този начин се заобикалят директните контакти с Хамас, която много държави разглеждат като терористична организация. „Работата по възстановяването ще бъде огромна”, казва Мохамед Абу Мугайсееб, заместник-медицински координатор на организацията “Лекари без граници” в Газа. На една от техните клиники в град Газа са нанесени щети от въздушните удари в последните дни. Но психическите травми на хората са най-тежките последици от конфликта. “Два милиона души страдат от тях”, казва лекарят и добавя: “Бомбардировките бяха много интензивни. Тези 11 дни се усетиха като 11 години”.

Автор: Таня Кремер


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия 24 тв

    12 31 Отговор
    А когато всички арабски държави се готвеха да унищожат Израел по време на 6 дневната война колко ли еврейски бебета щяха да ликвидират. А кой докара терористичната групировка Хамас да управлява Газа и да почне сам безнаказано изтрелване на ракети срещу градове пълни с хора жени старци деца бебета от Израел. А вие само за Палестина и тия 66 бебета говорите

    Коментиран от #4, #6, #11

  • 2 на чужд гроб

    16 8 Отговор
    Няма по-нагло нещо от евреЙ. То удря, то унищожава и после пари филм как всичко е ок и съжалява за стореното.
  • 3 Дочо улу

    7 1 Отговор
    Бойко е виновен -оставка
  • 4 е как

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Русия 24 тв":

    Когато не си запознат с историята ето на кратко САЩ са избивали и прочиствали територията или така наречената обетована земя за да населят израелците, с кораби на САЩ от цял свят се събират и на тях се качват израелците и ги населват на теритоята която сега обитават сега Израелците опитват да продължат завета и насилствено да прочистят земите само и само в тях да не живеят други хора с други етноси и религии и възгледи само еврейте да живеят аз не познавам друг народ който да показва всячески че му се живее на всяка цена!

    Коментиран от #7, #10

  • 5 Без съмнения

    14 6 Отговор
    Колко ли хора днес си мислят, дали пък Хитлер не е бил прав!

    Коментиран от #9

  • 6 Съмнителна логика? Едва ли!

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русия 24 тв":

    Моше, няма да спечелите войната по този начин. Битката - да, но войната - не! Вашето нещастие е, че сте еднакви (семити) - едните образовани и донякъде цивилизовани, а другите диви, оттам и безконтролно плодовити. А знаеш, че паразитизмът, под каквато и форма да е, води до самоунищожение.

    Коментиран от #8

  • 7 Русия 24 тв

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "е как":

    Всячески му се живее казваш Израел по света са под 30 милиона а арабите по света са 600 милиона кой се опитва да живее виждаме в нов Алжир Франция

    Коментиран от #16

  • 8 Русия 24 тв

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Съмнителна логика? Едва ли!":

    Като казваш вашето не харесвам ничея раса с етноси различни от европейските бели етноси така наречени. Просто обяснявам конкретно ситоацията иначе примери много че и двата народа са хем прави хем грешни в някои неща там но като цяло хич не ми е и до двата семити
  • 9 Русия 24 тв

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Без съмнения":

    Няма как Хитлер да е прав, да казва на светлокожите бели славяни от Русия за низша раса а да казва че японците били арийци и да се съюзява с тъмнокожите тюрки от анадола на Ататюрк
  • 10 Също много интересно

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "е как":

    Историческо четиво е как Московия прочиства и завладява, особено далечния изток. Поголовно избиване на местните, също както то хамериканците изтребват местните индианци. Едни от други ли са се учили, не знам.
  • 11 Антитрол

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русия 24 тв":

    Израел и евреите са там от края на ВСВ - палестинците много по от рано. Никак не е добре да вземат част от държавата ти, да изселят местното население и да настанят чужди пък били те евреи, мюсюлмани, американци или китайци.

    Ивицата Газа е присъединена към Израел много по късно и следва ново изселване на палестинци - е евреите по човеци ли са от палестинците.

    Като толкова искаше да уреди евреите с държава САЩ защо не задели част от нейната територия а анексира от Палестина.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 Русия 24 тв

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Антитрол":

    Каквото и да си говорим тук си прав и няма какво да кажа
  • 13 Да помислим

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Антитрол":

    Интересно тогава Исус защо живее в Юдеа а не в Палестина. Изобщо теорията за Палестина е като Македонската..... Забравят се хилядолетия история и се гледа положението след османската империя.
  • 14 Али Раза

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Антитрол":

    То САЩ са еврейска държава и всеки втори е евреин там.
  • 15 Хан Ко Брат

    10 0 Отговор
    До повторното идване на Месията ние ще се унищожаваме без и ден почивка. Няма по - голямо зло от самия човек.
  • 16 е как

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Русия 24 тв":

    Може да са мално но тези Искат 30-те милиона да живеят за милиарди хора и ако може и със столетия.
  • 17 Турчина

    7 2 Отговор
    Израел е изкуствено създадена държава за да може САЩ да имат близка база до Русия(СССР) при евентуален конфликт.Около Израел са все мюсюлмански държави.Израел са едва ли не роби на САЩ.Докога американските евреи ще могат да наливат парите си в Израел?Палестинският народ е там повече от две хиляди години.Палестина-ние знаем как се чувствате!Плановете за Голям Израел рухнаха и САЩ трябва да признаят,че решението им да създадат еврейска държава сред мюсюлмански страни е лишено от хуманност.
  • 18 все не разбрал

    0 0 Отговор
    Арабите трябва да спрат, но това е единственото което могат, а има кой да им плаща
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.