Last news in Fakti

21 Юни, 2021 13:13 2 529 19

Скандал! Германия арестува руски учен за шпионаж в полза на Москва

  • германия-
  • русия-
  • шпионаж-
  • алексей навални

Случаят идва във време на обтегнати отношения между Берлин и Москва по редица въпроси, включително продължаващото лишаване от свобода на критика на Кремъл Алексей Навални

Скандал! Германия арестува руски учен за шпионаж в полза на Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германската федерална прокуратура обяви днес, че е арестуван руски учен, обвинен в предаване на чувствителна информация от университет в Германия на Москва в замяна на пари, предаде АФП.

В изявлението се посочва, че заподозреният, идентифициран като Илнур Н. е задържан в петък по подозрение, че е „работил за руска тайна служба поне от началото на октомври 2020 г.“

Мъжът, който работил като научен асистент в неназован германски университет, се срещнал най-малко три пъти със служител на руската Служба за външно разузнаване между октомври 2020 г. и юни 2021-а. На две от срещите той предал информация от университета в замяна на заплащане в кеш.

Германските власти са претърсили дома и работното място на задържания. В събота той е бил изправен пред съдия, който го е оставил в ареста.

Случаят идва във време на обтегнати отношения между Германия и Русия по редица въпроси, включително продължаващото лишаване от свобода на критика на Кремъл Алексей Навални, който бе лекуван в Берлин след отравяне, което едва не го уби.

Правителството на канцлера Ангела Меркел освен това работеше за удължаване на режима на санкции заради анексирането на полуостров Крим от Русия.

Но въпреки международните критики, Берлин не се отказа от плановете за завършване на газопровода „Северен поток 2“, който ще удвои доставките на природен газ от Русия за Германия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ви

    32 8 Отговор
    Илнур - типично руско име, те учените винаги се кръщават с такива имена.

    Коментиран от #2

  • 2 Читател

    39 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо ви":

    Асистент от неназован германски университет - стандартни обвинения след посещение на висш служител от обора.

    Коментиран от #8, #19

  • 3 1234

    45 5 Отговор
    А кого ще арестуват в Германия за подслушването през Дания??? Прости каски. Сащ от 75 г ги мачкат, те се кефят на един руски шпионин, а колко турски и израелски има още
  • 4 истинко

    10 4 Отговор
    Парите са важни. Всичко се купувя и продава....

    Коментиран от #18

  • 5 ЩИРЛИЦ СТАРЧЕ

    31 1 Отговор
    НАЙ_ НАКРАЯ ТЕ ХВАНАХА, СЕГА Е РЕД НА ПЕТКА И АНКА КАРТЕЧАРКА

    Коментиран от #10

  • 6 Тва германците още ли дишат?

    22 5 Отговор
    Дишат май. На Русия старите валенки..
  • 7 пешо

    26 5 Отговор
    тия от дойче зеле . ако не напишат пет , шест глупости на ден за русия , няма да могат да заспят .
  • 8 Рико

    5 16 Отговор

    До коментар #2 от "Читател":

    Германците са пунктуални до маниакалност и точно те ща нахлуят хей така в частен дом за да правят обиск. Руснаците за си закриват разузнаването - не стават, къде ли не ги хванаха.

    Коментиран от #14

  • 9 gogo

    14 3 Отговор
    ""Преките"" доставки ще удвои, а не въобще. Та този учен на кого да ги предава тези "чувствителни" данни, на ЦРУ ли на АНС ли? Заплащане кеш!! Жалки сте. Колко ще са му дали за данните? Това не са секретни данни. Той е извършил услуга. Не е задължително да е знаел, че работи с ГРУ. Оня човек, четейки написаното от Вас, се е представил за служител на някоя частна руска фирма. Получил е някаква разпечатка и е платил някакви пари. Няма нищо шпионско в случката. Шпионски са Ви акълите соросоидЯсали.
  • 10 Стефан

    3 20 Отговор

    До коментар #5 от "ЩИРЛИЦ СТАРЧЕ":

    Не Аннка картечарката, а Тонка, изтрепала е поне 1500 руснаци през войната, а ние българите НИТО ЕДИН , но за благодарност ни окупираха и наложиха терор и убийства без съд и присъда, какво да правиш, братя, такива че никоя от бившите републики не иска да чуе за тях.
  • 11 ПЕНКО

    5 1 Отговор
    НА НЯКОИ БЪЛГАРИ -ВИНАГИ МОЖЕШ ДА ПРОБУТАШ "ИНФОРМАЦИЯ" -С ДУМИ ЗАВЪРШВАЩИ НА -ИЛ И АЛ И "ПО ПОДОЗРЕНИЕ " И "НЕНАЗОВАН " -ОБЕКТ ИЛИ ИНФОРМАТОР ????????!!!!!!!
  • 12 БГ ШПИЦ

    4 5 Отговор
    ТОЯ ДА НЕ СЕ КАЗВА СЛУЧАЙНО Р. РАДЕВ,
  • 13 Факт

    10 1 Отговор
    Ми защо великата безпристрастна федералната прокуратурата на Германия не предприел действия и задслушването на Меркел а весникарчетата не го отразяват настоятелно предвид това, че то е факт. Мисля отговорчесто е ясно ще слушаме господар четата си зад океана, че инак пляс
  • 14 Читател

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Рико":

    Пунктуални бяха едно време. Сега са територия, както и ние - каквото кажат краварите това правят. Еле, с новите "германци" работата е съвсем зле - застоялото свинско го пласират в България.
  • 15 Сандо

    11 2 Отговор
    Това не е важна новина.Истинска новина ще бъде когато Германия арестува американски шпиони,напр. за подслушване на немски политици.Това ще означава,че Германия вдига въстание срещу дългогодишния си окупатор.А сега ние ще арестуваме,те ще арестуват наш човек,ще ги разменим и ще се отчетем пред когото трябва.
  • 16 Петолъчкин

    2 7 Отговор
    Ушанките само с конспирации се занимават
  • 17 Глей ти

    4 1 Отговор
    Бе тоз шпионин бавно развиващ ли е бе? Как тъй го фатаха и то със служител на службата за външно разузнаване? Сигур е бил началникът на таз митична служба. Той е бил голем почитател на филмите за Джеймс Бонд със Шон Конъри. Само там така действат. А саветския шпионин знае ли, че е фанат? Сигур е бил от института по международна търговия със свински рОги.
  • 18 🤫🤫🤫

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "истинко":

    Важни са но не всеки може да бъде купен с тях.
  • 19 Начо Крика

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Читател":

    "предавал чувствителна информация на Москва " а може би информацията е била чувствена.....;-)
Новини по държави: