Last news in Fakti

15 Септември, 2021 09:36 2 096 22

Русия блокира в ООН резолюция за Либия заради текст за извеждане на чуждите войски

  • русия-
  • либия-
  • оон

През октомври 2020 г. страните в либийския конфликт подписаха споразумение за прекратяване на огъня

Русия блокира в ООН резолюция за Либия заради текст за извеждане на чуждите войски - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия блокира приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за продължаване на мисията на световната организация в подкрепа на Либия, чийто мандат изтича днес, 15 септември, предаде AFP. Москва не е съгласна с предложения от Великобритания текст на документа, съобщават дипломатически източници.

Руската страна не одобрява разделите от документа, в които се говори за извеждане на чуждестранните войски от Либия и за ролята на специалния посланик на ООН.

Още на предишните заседания на Съвета за сигурност представителите на Кремъл настояваха за запазване на "баланса на силите" в северноафриканската страна, ако се стигне до извеждане руските войски от страната.

Припомняме, в Триполи беше сформирано правителство националното единство начело с Фаиз ал Сарадж, което е официално признато от ООН, но контролира по-малката част от страната, а по.-голямата е в ръцете на метежници. В източната част от страната, в Тобрук, заседава контролираният от тях еднокамарен парламент.

По-голямата част от източните региони е под контрола на ген. Халифа Хафтар, сподвижник на Кадафи. Москва изпрати като подкрепа за Хафтар наемници от армията "Вагнер", ръководена от близкия до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин.

През април 2019 г. той започна настъпление срещу Триполи с подкрепата на Русия, Египет и Обединените арабски емирства. Турция подкрепя правителството в Триполи.

През октомври 2020 г. страните в либийския конфликт подписаха споразумение за прекратяване на огъня. На 5 февруари представители на двете страни избраха преходно правителство в рамките на Женевския форума при посредничеството на ООН. На 10 март в Сирт либийският парламент утвърди състава на кабинета, който трябва да управлява страната до изборите, насрочени за 24 декември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Катар

    35 9 Отговор
    Много ясно ще блокира като Турция не иска да се изтегли. Турция подкрепя джихадистите от Мюсюлмански братя и само дебнат Русия да се оттегли и да обявят новият халифат. Не случайно мюсюлански братя са мразени в целият арабски свят и са подкрепяни от Катар и Турция. Двете държави който натискат джихадистите да вземат власта в целият арабски свят.

    Коментиран от #10, #17

  • 2 Руска цироза

    6 46 Отговор
    Милиционерът какво се меси в Либия? Либия е западна колония ... Русия да си гледа одеколона ... Мъжете им мрат на 59 г средно от цироза.

    Коментиран от #6, #11, #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Винаги става страшно

    23 0 Отговор
    след като се намеси ООН
  • 5 Значи така е трябвало да се случи в

    42 1 Отговор
    Либия!!" Демократичните" сили съсипаха Либия, защото Кадафи не им играеше по свирката!! А има и Петрол!! ПОВОД ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА Демокрация!!

    Коментиран от #7, #8

  • 6 доктор

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "Руска цироза":

    гледам, обостряне на заболяването има... хапченцата взе ли си?
    p.s. и раздвояване на личността - също.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сандо

    30 0 Отговор
    Разкатаха и фамилията на най-уредената африканска страна демократизаторите.Надали някога ще се възстанови тази процъфтяваща някога държава,а и дали ще има държава или ще се превърне в бойно поле между разни племена.Сега борбата е кой да докопа нефта.
  • 10 Защо да се изтегля Турция

    4 24 Отговор

    До коментар #1 от "Катар":

    Тя е там по покана на законното правителство.

    Коментиран от #12, #19

  • 11 Русия

    33 3 Отговор

    До коментар #2 от "Руска цироза":

    Западна колония? Франция вече няма думата там. Както и в Сирия от едната страна са джихадистите от Мюсюлмански братя подкрепяни от Турция. Между другуто Сараж е от турски произход. От другата страна е светският Хафтар подкрепян от Русия, Египет, ОАЕ. И както винаги Европа застава на страната на Джихадистите да им се чуди на акъла на тези хора?

    Коментиран от #20

  • 12 Не не е

    21 3 Отговор

    До коментар #10 от "Защо да се изтегля Турция":

    Законно?? Кой народ го избра това правителство? ООН им спусна един човек с Турски произход, за да проведе избори!!!! Този човек минаха повече от 5 години не провежда избори. Няма законно правителство определено от ООН, трябва да има избори. А зад този плъх стоят Мюсюлмански братя, джихадисти и главорези.Не случайно са забранени в останалият арабски свят а Катар беше изключен от Арабската лига.

    Коментиран от #21

  • 13 ИмамОчи

    19 2 Отговор
    Русия няма там войски. Турция има кораби, авиация и куп вносни главорези с опит от Сирия. Египетската армия чака на границата да атакува ако турците напреднат. Не съм забелязал полза от ООН там.

    Коментиран от #15

  • 14 ДаЗдраПерМа

    13 0 Отговор
    аве не е баш тъй, гласуването на основния текст е чисто техническо удължаване на срока на службите на ООНето в Либия които свършват на 15 септ но ингилизите написали с дребен шрифт под долното поле на страницата да се изтеглят чуждите войски. Хитреци до немай къде.
  • 15 Урок

    15 0 Отговор

    До коментар #13 от "ИмамОчи":

    Няма полза да уж щяха да патролират с фрегати бла бла. Турските кораби с джихадисти от Сирия и оръжие заедно със самолетите отиват. И после ЕС ще остане учудена че се получава нов ИДИЛ в Либия. Ама тези Сирийци са точно от ИДИЛ и Алкайда. Европа незнам какво трябва да се случи да си научи урока.
  • 16 Kcaniba

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Руска цироза":

    а францетата що са бомбили Либия?! Да не връщат милиардите, дето им е давал Кадафи?!?!
  • 17 Rado

    0 13 Отговор

    До коментар #1 от "Катар":

    Русия: талибаните са свестни момчета

    Коментиран от #18

  • 18 Катар

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Rado":

    Това го казва и УСА и ЕС забрави ли??? Даже искат да си сътрудничат това е езика на дипломацията!!! Но руската армия е в Таджикистан и Узбекистан и ясно са казали че на север Афганистанец няма да припари!!!
  • 19 Олга

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Защо да се изтегля Турция":

    На Запада всичко е законно,което е с рога, копита,космато и е демократично.
  • 20 Светският хафтар

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Русия":

    Хахахаха...само като видиш от кой е подкрепян и ти става ясно колко е светски 🤣🤣🤣
  • 21 Нещо си зле с главата

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Не не е":

    ООН не спуска правителства.
  • 22 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    0 0 Отговор
    е много ясно че защитават вагнеровци които ужким ги нямало