Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 04:29 6 352 86

12 октомври 1492 г. – Колумб открива Америка

  • христофор колумб-
  • америка

Великият мореплавател смята, че е открил Индия

12 октомври 1492 г. – Колумб открива Америка - 1
Снимка: Shutterstock

На 3 август 1492 г. италианец на име Христофор Колумб и 90 моряци потеглят на път с флагманския кораб „Санта Мария”. Още два кораба – „Ниня” и „Пинта”, го следват. Плават на запад. Минават три дълги месеци. Моряците, изнурени и болни, заплашват да поемат на изток, за да се завърнат. Колумб ги насърчава, убеден, че те ще открият пътя на подправките на Изтока. На 11 октомври в 10 часа вечерта Колумб забелязва светлина. „Пинта” продължава да плава и донася вестта, че светлината е всъщност на сушата. Призори на следващата сутрин – 12 октомври – корабите акостират.

Христофор Колумб и екипажът му очакват да видят коренните жители на Индия и да бъдат представени на хана – техния велик водач. Затова смятат първите хора, които виждат, за индийци. Слизат на брега, облечени официално, коленичат и благодарят на Бога, че са стигнали живи там. От местното население научават, че островът се нарича Гуанахани. Колумб го кръщава Сан Салвадор и незабавно го обявява за испанско владение. Когато акостират на друг остров – сега наричан Куба – те смятат, че са стигнали до Япония. След три последователни пътешествия Колумб продължава да бъде в неведение. Умира богат и известен, но така и не разбира, че е открил земя, за чието съществуване са подозирали малко хора.

Колумб е спрял на остров, който сега е причислен към карибската група. Това е бил или остров Уотлинг, или Гранд Търк, или Самана Кей. През 1926 г. остров Уотлинг е преименуван на Сан Салвадор и признат за първата открита земя на Новия свят, припомня посолството на САЩ в София. Напоследък обаче възразяват на това твърдение. Трима души от Маями, щата Флорида, са основавали движение, което иска остров Консепсион да бъде признат за острова, забелязан от хората на Колумб, на който те акостират. Това противоречие все още не е намерило своето решение.

Минават векове, през които това откритие бива отбелязвано много рядко. Дори и континентът носи името не на Колумб, а на италианския мореплавател Америко Веспучи. През 1792 г. в Ню Йорк е организирана церемония в чест на Колумб и му е посветен паметник. Скоро след това град Вашингтон официално е наречен Окръг Колумбия /Кълъмбия/ и става столица на Съединените щати. През 1892 г. в началото на авеню „Кълъмбъс” /Колумб/ в град Ню Йорк е издигнат паметник на Колумб. Същата година на Изложението на Колумб в Чикаго са показани макети на трите кораба на мореплавателя.

Ако Христофор Колумб не беше роден в Италия, американците можеше и да нямат Ден на Колумб. Горди със своя съотечественик, на 12 октомври 1866 г. нюйокчаните от италиански произход организират първото честване на откриването на Америка. На следващата година още италиански организации от други градове подготвят за тази дата банкети, паради и танци. Когато италианците от Сан Франсиско отбелязват 12 октомври през 1869 г., те го наричат Деня на Колумб.

През 1905 г. Колорадо става първият щат, който отбелязва Деня на Колумб. През последвалите десетилетия това служи за пример и на други щати. През 1937 г. президентът Франклин Рузвелт официално обявява 12 октомври за Ден на Колумб. От 1971 г. насам този празник се чества на втория понеделник от месец октомври.

Макар че е общоприето да се смята, че Христофор Колумб е първият европеец, открил Новия свят на двете Америки, все още има известни спорове относно това твърдение. Според някои изследователи и поддръжници на други пътешественици, преди да бъде открита от Колумб през 1492 г. Америка е била открита от древните скандинавски викинги и странстващите ирландски мисионери. Това противоречие вероятно никога няма да бъде разрешено в угода на всички, но все пак през 1992 г. бе отбелязана 500-годишнината от откритието на Христофор Колумб.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капитан Берторели

    30 8 Отговор
    Каква голяма грешка!
  • 2 ..........

    29 5 Отговор
    Как открил? Там си е имало жители от векове.
  • 3 Истина е

    34 4 Отговор
    Христо Колумбовски ,първия македонски откривател. Основават неговите наследници Македоналдс.
  • 4 Bai Nudals

    16 4 Отговор
    По скоро мисли че е достигнал до Индия по море. Не можеш да откриеш нещо до което се е стигало 100г.по рано по суша. Така че Колумб се е заблудил не е знаел че има друг континент на пътят му.

    Коментиран от #25

  • 5 Накъдри Юкселов

    17 7 Отговор
    това е убида към местното население,кво открива топлата вода там си е имало население независимо какво.много тъпо да откриеш не6то което няма нужда от откриване!!!
  • 6 Уикипедия

    22 3 Отговор
    Индианците са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка преди европейската колонизация.

    Коментиран от #9

  • 7 Христофор

    30 6 Отговор
    Колумб "открил" Америка. Сега очакваме някой да я закрие.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РЕАЛИСТ

    23 9 Отговор

    До коментар #6 от "Уикипедия":

    Това всички го знаят но това, което се премълчава е , че предците на индианците са дошли през Беринговия проток от Северозападна Русия. Изследван е генома им и съвпада. Много ги боли, че всъщност руснаците са коренното население на Северна и Южна Америка.

    Коментиран от #10, #11, #17, #27, #30, #44

  • 10 Уикипедия

    13 5 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    И това съм чел. СЪгласен!!!!!!
  • 11 Нека да пиша

    6 16 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Ти луд ли си ,то във уикипедия всеки умник като теб може да пише . Учи повече палеоистория и антропология ,и тогава пиши !

    Коментиран от #12, #21

  • 12 РЕАЛИСТ

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Нека да пиша":

    Някъде да съм ти писал, че информацията е от Уикипедия. Чети професор Йоханес Краузе, който е изследвал генома от зъб на човек преди 15 хиляди години. Чудно е , че не го знаете и оспорвате науката.

    Коментиран от #13, #15, #18

  • 13 Нека да пиша

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Сибир ,Русия се появява X век . Киевска Рус .

    Коментиран от #16, #22

  • 14 Хмммм

    6 1 Отговор
    Откривател на Америка е Лейф Щастливеца.

    Коментиран от #26

  • 15 Нека да пиша

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Пиши за Айну, които са европеиден Гено тип .
  • 16 РЕАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Нека да пиша":

    Добро утро.
  • 17 Ха ха ха🤣

    3 11 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Сега разбирам, защо са били толкова изостанали в развитието си и са практикували все още дивашкото жертвоприношение с хора...
  • 18 глупости

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    какви руснаци е имало преди 15000 год. ....или индианци.Повечето от тези учени пишат къси разкази -научна фантастика.

    Коментиран от #23

  • 19 От страни

    2 2 Отговор
    Са требе някой дя я закрие.
  • 20 Дедо

    13 0 Отговор
    Дали индианците са останали щастливи от факта, че Форката ги е Открил? По същата логика България е била открита от османлиите....
  • 21 От страни

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Нека да пиша":

    Сигурен ли си че е така? Аз се опитах да редактирам неща които ми се виждат неверни - мачу. Там уж пишат и редактират уж всички на равно но реално този койте е "по равен".
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Kcaniba

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Bai Nudals":

    Точно така!!! А варягите и викингите там са били неколкократно и са били почитани като богове!!! Впоследствие конкистадорите се възползват с това, че имало обещанието, че ще се върнат!!!

    Коментиран от #28

  • 26 mi6osp

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хмммм":

    Преди викингите , китайски мореплаватели са открили и изследвали двата континента и са съставили подробни карти на крайбрежната зона.

    Коментиран от #45

  • 27 Скакауец

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Кви руснаци преди 14 или 15 хиляди години, бре? И бъркаш посоките, драги! Първите "американци" преминават от сегашна Чукотка, или СЕВЕРОИЗТОЧНИЯ край на РФ, където руснаците са рядкост, а преди 150 века съвсем ги е нямало, през Беринговия пролив до онова, което сега се нарича Аляска...Първите руснаци стъпват на Аляска чак 1732 година, т.е. доста по-късно от англосаксите и испанците на континента и доста по на юг...

    Коментиран от #29

  • 28 Дийн

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "Kcaniba":

    Как можеш да помислиш тези диви и миризливи викинги и варяги за богове? Много преди това са ходили бели хуманоиди много развити,както физически така и технологично и индиянцит ги помислят за богове. Арабите са писали за викингите че са страшно миризливи,не се къпят и имат хомосексуални наклонности и са се гнусяли доста от тези диваци в лодки.

    Коментиран от #31

  • 29 Ресения

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Скакауец":

    Чел е теориите на Георгий сидоров.има доста клипове и в ю тюб интересни неща говори.
  • 30 Т.е.искаш да кажеш

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Че руснаците са всъщност индианци.

    Коментиран от #32

  • 31 Kcanba

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Дийн":

    ами арабите са търгували с викингите и предполагам не са срещали тях в боя. Както в Новгородската Рус да речем има истории за норманските наемници в дружината на княза, или търговия с варягите, но не и битки. А тези, които са ги срещали в битките, като англичаните и саксите да речем, са били шокирани и смазани от кръвожадността и безстрашието им!!! Така че, редно е високоинтелектуалните индианци, виждайки че смътртта е нищо за викингите, да разберат, че това са богове!!!!!

    Коментиран от #33

  • 32 Kcanba

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "Т.е.искаш да кажеш":

    иска да каже, че от руските чукчи, преминали Беринга преди 10 000 години (когато примерно е бил последният мини-ледников период), са произлязли индианците.

    Коментиран от #35

  • 33 Дийн

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Kcanba":

    Индиянците може да са били първични но не са били глупави. няма как да сбъркаш викинг с бог. само факта,че са били с мазни и дълги коси и са вонели ужасно ги разграничава доста от представата за някакви хуманоидни божества.
  • 34 А Пири Рейс

    3 1 Отговор
    Я е картографирал преди всички, дори и Антарктида.

    Коментиран от #48, #72

  • 35 Е искаш да кажеш, че

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Kcanba":

    Руските чукчи са руснаци ли?

    Коментиран от #37, #40

  • 36 JEFF

    4 1 Отговор
    Не пишете , че точно поради откриването на Америка от Колумб на 12.10 Испания отбелязва националния си празник. Честит празник на Испания !
  • 37 Kcanba

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Е искаш да кажеш, че":

    българските турци и цигани с български паспорти какви са? Граждани на коя държава, с какво гражданство са???? Американските негри какви са?

    Коментиран от #76

  • 38 консерва

    7 0 Отговор
    На 12-ти октомври 1492-ра г. Колумб открива Америка. Баце откри конгречулейшъна.
  • 39 цербер

    2 1 Отговор
    ИзМинават три дълги месеца. Моряците са били изморени и болни. Те са заплашвали капитана,че ще поемат по курс на изток, за да се завърнат в Европа.
  • 40 Kcanba

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Е искаш да кажеш, че":

    искам да питам, великия мореплавател, картографирал Северният ледовит океан, открил беринговият пролив, Витус Беринг е руски капитан и момандор, или датски????

    Коментиран от #42

  • 41 глоги

    2 3 Отговор
    Колумб е открил Америка,а българите я преоткриват.
  • 42 Скакауец

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "Kcanba":

    Датчанин на руска служба, демек наемник...

    Коментиран от #43, #50

  • 43 Kcaniba

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Скакауец":

    Тогава Никола Тесла, Ричард Гатлинг, Джордж Уошингтън или Марк Цукерберг да речем, какви са???)))

    Коментиран от #46, #71

  • 44 Така е

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    По точно индианците са древен азиатско монголоиден народ принадошли и са се заселили в Америка през Беринговия пролив от сибирските степи на Китай и Монголия и има древнокитайски исторически сведения за китайски пътешественици и мореплаватели които са знаели , познавали и пътували до американския континент много преди да е известен на европейците...!!!

    Коментиран от #57

  • 45 хмммм

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "mi6osp":

    а преди китайците, едни мармоти са завивали шоколада в станиол.

    Коментиран от #70

  • 46 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Kcaniba":

    чукчи ,нали ти писа човека!
  • 47 Прабългарин

    3 0 Отговор
    Италианеца Марко Поло е издал на Христофор Колумб знанията и тайната на китайците, че на Изток има друг континент и народ , но Колумб решил да провери и тръгнал по покъсия път на Запад...!!!

    Коментиран от #49

  • 48 Дедо

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "А Пири Рейс":

    По - скоро е използвал копи пейст... Картите са били направени преди него.

    Коментиран от #77

  • 49 Kcaniba

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "Прабългарин":

    Да се върнем към варяжките наемници, които са били руски капитани и командори! Италяница Марко Поло е всъщност хърватин, а кой е Христофор Колумб???)))

    Коментиран от #60

  • 50 Kcaniba

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Скакауец":

    А кой е по произход, испанският морепловател и първооткривател - Христофор Колумб? ;) И е демек???

    Коментиран от #73

  • 51 Иван

    3 1 Отговор
    Не е Кълъмбиа,а е Колумбия.
  • 52 Иван

    2 1 Отговор
    Не е нужно да го изговаряте на английски акцент, за това не се полага разстрел.
  • 53 Иван

    0 1 Отговор
    Шикаго ще го пишете, да не ви се скара Мустафа.
  • 54 Иван

    1 0 Отговор
    Ако са открили Курилските Острови, веднага са щели да ги обяват за испански.
  • 55 Иван

    2 1 Отговор
    Не е Уашингтеън,а е Вашингтон.
  • 56 Иван

    2 1 Отговор
    Не е Джеърмъни,а е Германия.
  • 57 дали

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Така е":

    като гледаш амер. инианец и през ум няма да ти мине за азиатско монголоидна връзка , нито поцвят , нито като физика ....как е възможно да са от там , освен дръпнатите жълтокожи да ги е нямало там по това време ?

    Коментиран от #68

  • 58 Иван

    0 1 Отговор
    Не е Джъпен, а е Япония.
  • 59 Иван

    0 1 Отговор
    Не е Пютин, а е Путин.
  • 60 Прабългарин

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Kcaniba":

    Как кой е Христофор Колумб ...? Само от "Богоизбранте" е могъл да открие Новия свят...!!!
  • 61 Иван

    2 1 Отговор
    Не е Пуйка, а е Туркие.
  • 62 Иван

    2 1 Отговор
    Не е Джорджия, а е Грузия.
  • 63 Иван

    2 1 Отговор
    Не е Блек Сии,а е Чорное Море.
  • 64 Иван

    3 0 Отговор
    Не е Пор,а Карадайъ.
  • 65 Иван

    2 1 Отговор
    Не е Уорсоу, а е Варшава.
  • 66 Иван

    2 1 Отговор
    Не е Мъседониа, а е Македония
  • 67 Иван

    3 1 Отговор
    Кой е първият убит индианец (индиец)???
  • 68 Така е

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "дали":

    То като гледаш днешните българи имат ли връзка с азиатските племена от прабългари, но при едно генетично изследване, да не се окаже че прабългарите са далечни родственици с индианците...?!

    Коментиран от #74

  • 69 Иван

    3 1 Отговор
    На кой ден трябва да се отбелязва европейския нацизъм?
  • 70 mi6osp

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "хмммм":

    Това,че не знаеш нещо, не означава че то не съществува.Хубаво е да прочетеш книгата "1421- годината, в която Китай открива Америка" и после да коментираш
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Сигурно

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "А Пири Рейс":

    ли е, че той е автора на картата да не си бил с него? По- вероятно е той като всеки крадлив карадайълец да я е тафнал от някой пиян атланд.

    Коментиран от #78

  • 73 Скакауец

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Kcaniba":

    Айдеее, почнаха се безмислените спорове...Всъщност Христофор Колумб (Cristoforo Colombo на италиански) е роден в Генуа, сегашна Италия, демек италианец...И престани с глупавите въпроси...
  • 74 дали

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Така е":

    Ние може да сме се облагородили чрез тукашните племена , но индианците са били сами на континента , те как са се изменили ....от слънцето ? Не споря , но лично аз по тази тема , ще заложа на извънземна намеса или на Библията , а не на науката :)

    Коментиран от #82

  • 75 Търновец

    2 3 Отговор
    Древния град Йевус е основан преди оkоло 4500 години от Jebusites (Йевусейци) и e бил център на плодородна област напоявана от 3 реки. Тогава Юдеите нарекли тази облаcт “свещена земя” и техните богове нарекли Йевусейците “покварени и потънали в разврат” и им заповядали да превземат Йевус и земята около него. През 1003 BC цаp Давид и Юдеите преземат Йевус и плодородната дoлина, a Йевусейците бивaт избити според някои историци. Йевус става Йерyсалем, a плодородната дoлина - Юдея. Палестинците твърдят че произхождат от Jebusites, спасили се от клaнето. След около 400 години Навуходоносор ІІ превзема Юдея и разрушава храма на Соломoн – родно място на Ционизма – a Юдеите се разпръснали по Европа и Азия и разбират за Индия, Китай и Беринговия прoток – и няма спор че Викингите са знаели за Северна Америка – но след пътешествието на Марко Поло (Юдей) Венецианските търговци (Юдеи) инвестирaт да търсят топъл маршрут до Индия, за да зaoбиколят суровия Берингов прoток. И така Колумб тръгва да търси Индия по море.

    Коментиран от #81

  • 76 Значи викаш

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Kcanba":

    Преди 4-5000 г. Чукчите са имали руско гражданство като са минали през Аляска?

    Коментиран от #80

  • 77 А що ти не си ги направил?

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Дедо":

    За света са известни като картите на Пири Рейс. Как, кога и други въпроси са в сферата на догадките.

    Коментиран от #84

  • 78 И пак добре, че е бил той

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "Сигурно":

    Ако беше някой ганювец щяха да са отдавна употребени
  • 79 Джендър

    1 0 Отговор
    Колумб е бил Расист
  • 80 Kcanba

    0 1 Отговор

    До коментар #76 от "Значи викаш":

    кои са българските турци и цигани ? Американските негри кои са? Пак питам
  • 81 Ерец

    2 2 Отговор

    До коментар #75 от "Търновец":

    Би трябвaлo дa знaeш ,чe Хриcтиянcтвoтo прoизлизa oт Юдaизмa . Или aкo трябвa дa бъдa пo-кoнкрeтeн oт Eврeйcкa глeднa тoчкa , три вeкa прeди Рaждaнeтo нa Хриcтoc дрeвнoгръцкият влaдeтeл Птoлoмeй I нaрeждa нa Eврeйcкитe мъдрeци дa му бъдe прeвeдeнa Тoрa (нaпътcтвия зa дeйcтвиe , учeниe) или кaктo eлинитe гo нaричaт Мoиceeви Книги. Тoвa e и първият прeвoд нa нa Тoрa нa чужд eзик зa Юдeитe.Мaлкo cлeд тoвa e прeвeдeн и цeлия Тaнaх (Cвeщeнo Пиcaниe) .C гoдинитe при рaзпрocтрaнeниeтo ce внacят измeнeния , кoитo ca били длъжни дa пoтвърдят Хриcтиянcкaтa дoктринa зa Бoгoчoвeкa , рoдeн oт Дeвa кaктo e билo прeдcкaзaнo oт прoрoцитe. Тaкa ce пoявявa нaзвaниeтo “Вeтхии Зaвeт “пo aнaлoгия нa “Нoвия Зaвeт” cъcтaвeн oт Eвaнгeлия и прoпoвeдни тeкcтoвe нa ocнoвaтeлитe нa Хриcтиянcтвoтo.Зaщo миcлиш ,чe в Прaвocлaвнaтa Литургия нa Йoaн Злaтoуcт имa 98 пacaжa oт Вeтхия Зaвeт , и 114 пacaжa oт Нoвия Зaвeт .Чeтят ce Тeилим(Дaвидoвитe пcaлми ) , пoчитaт ce Cвeтитe икoни нa прaoтцитe нa Eврeйcкия нaрoд - Aврaaм,Иcaaк,Иaкoв , нa Прoрoцитe Мoиceй , Иeрeмия …
  • 82 Така е

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "дали":

    Европейците наричат наричат индианците червенокожи поради това, че по свой вековен обичай са оцветявали кожата си още от новородени и предимно лицата си с червена боя, но като се изключи тази изкуствено предизвиквана промяна, естествения цвят на лицето и тялото им е жълто-кафяв с различна степен на тъмнота и с типични за монголите кръгли , скулести лица, дръпнати очи и черна коса, затова индианците се отнасят към по голямата жълта корейско китайска монголоидна раса...!!!
    Заселването на Сев Америка с индианци от Сибир и Монголия се е осъществило на няколко вълни. Те са дошли от Североизточните части на Азия през тъй наречения Берингов проток (между Азия и Америка) между 12 000 -10 000 години пр. н. е. когато нивото на Тихия океан през последния ледников период е било спаднало, протокът се превърнал в провлак, по който е станало възможно преминаването им. Но по-късно ледовете са се стопили и връщането им е било невъзможно, така че проникналите в Америка групи останали да живеят в нея и се разпръснали в отделните й области....!!!

    Коментиран от #83, #86

  • 83 Да добавя

    2 1 Отговор

    До коментар #82 от "Така е":

    Ескимосите, останали по северните арктически острови са от същия вид "индианци"..!!!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ПРОРОЧЕСТВО НА ДЕДО ВАНГО

    1 2 Отговор
    АМЕРИКА БЕ КУПЕНА СЪС СТЪКЛЕНИ ТОПЧЕТА И НА СТЪКЛЕНИ ТОПЧЕТА ЩЕ СТАНЕ АМИН
  • 86 дали

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Така е":

    Благодаря за тази информация ...убеди ме и моите теории отпадат !