Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 19:36 2 248 10

Китайският натиск върху Тайван се увеличава

  • военен натиск-
  • тайван-
  • сащ-
  • тревога-
  • въздушно пространство

Пекин обича на дрънкането на оръжия, когато смята, че Тайван се приближава твърде близо до утвърждаването на трайна раздяла с Китай

Китайският натиск върху Тайван се увеличава - 1
Снимка: БГНЕС

Това беше умишлена провокация, патриотично мотивирана. На 1 октомври, националния ден на страната, Китай изпрати 38 самолета, включително изтребители и бомбардировачи, към Тайван . Те навлязоха в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова (adiz), буферен регион, където проникванията често предизвикват военна тревога. Това беше дневният рекорд за годината. През следващите три дни Китай изпрати още 111 самолета. В отговор Тайван вдига своите самолети, излъчва предупреждения и проследява китайските самолети с ракетни системи. Министърът на отбраната на острова Чиу Куо-ченг определи случващото се като „най-тежката ситуация, която съм виждал за повече от 40 години от военния си живот“, пише британското издание The Economist, предаде агенция „Фокус“.

Небето около Тайван беше по –тихо в четвъртък. Досега нито един от полетите не е преминал в териториалното въздушно пространство на Тайван, което се простира на 12 морски мили (около 22 км) от острова. Китайските самолети обикновено летят на 35 морски мили или повече от тайванското крайбрежие. Но американските служители ясно споделят тревогата на Чиу. На 6 октомври държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Китай да спре „провокативната“ си дейност близо до Тайван. Също този ден Джейк Съливан, съветник на президента Джо Байдън по националната сигурност, изрази безпокойството на Вашингтон на среща в Швейцария с Ян Джейчи, най -висшият дипломат в Китай и член на управляващото Политбюро.

Китай е безстрашен. Неговите държавни медии описват полетите като демонстрация на способността на страната да извърши „военна атака по вуздух“. През последните години Китай засилва демонстрациите на нарастващия си военен потенциал, особено по море и във въздуха, като предупреждение за Тайван. Ясното послание е, че ако островът откаже да приеме претенциите на Китай за суверенитет над Тайван, Китай може да използва сила. Чиу, пенсиониран генерал, каза пред тайванския парламент на 6 октомври, че Китай ще може да извърши пълномащабно нахлуване в Тайван до 2025 г. на цена, която комунистическата партия в Пекин може да сметне за поносима.

Тайванската зона за идентификация се простира над част от китайското крайбрежие, така че не е изненадващо, че китайски военни самолети често летят в нея. Но Китай се зае да изследва части от тази зона, които са много по-близо до острова, заобикаляйки югозападния край на така наречената „средна линия“, неофициална граница в Тайванския проток по средата между острова и континента . Сега Китай извършва подобни полети близо до южен Тайван почти всеки ден. Те биха могли да имат за цел да изтощят защитата на Тайван (военновъздушните му сили са много по -малки от китайските) и да го принудят да третира повече такива полети като нормални, за да улесни Китай да прикрие ранната фаза на атака като учение.

Оценката на намеренията на Китай е изключително трудна. Пекин обича на дрънкането на оръжия, когато смята, че Тайван се приближава твърде близо до утвърждаването на трайна раздяла с Китай или когато САЩ се приближат до острова. Последните полети може да са свързани с подобно развитие. По -рано тази година администрацията на Байдън осигури публични изявления за подкрепа на Тайван от Европейския съюз, G7, Япония и Южна Корея. Септември беше особено досаден месец: Тайван поиска влизане в транс-тихоокеанска група за свободна търговия точно след като Китай направи същото искане и американски и британски военноморски кораби плаваха през Тайванския проток. На 15 септември САЩ, Великобритания и Австралия се споразумяха за партньорство за сигурност (AUKUS), което се разглежда в Пекин като съюз, целящ да държи Китай под контрол. В следващите дни Китай увеличи полетите си над тайванската зона на идентификация.

Ако китайските самолети се приближат до въздушното пространство над самия остров, не е ясно как ще реагира Тайван. Цай Инг-уен, президент на Тайван, заяви, че тайванските пилоти не трябва да бъдат тези, които ще стрелят първи-поне не без изрични заповеди. Последният Тайвански четиригодишен преглед на отбраната, изготвен тази година, не внася яснота по въпроса, казвайки само, че отговорите на острова трябва да станат по -силни, колкото повече китайските самолети се приближават до острова.

Някои анализатори се чудят дали тайвански изтребител ще бъде упълномощен да изстреля нещо повече от предупредителен изстрел, дори ако китайски самолет лети над тайванската земя. В предстояща статия двама експерти от САЩ, Бони Лин от Центъра за стратегически и международни изследвания и Дейвид Сакс от Съвета по външни отношения, отбелязват съобщения от тайванската преса, в които се казва, че Тайван може да е разделил въздушното си пространство на три зони на ангажиране : „зона за наблюдение“ от 30 морски мили, „зона за предупреждение“ от 24 морски мили и „зона за унищожаване“ от 12 морски мили. Двамата предполагат, че ако до смъртта на пилот, дори случайно, „и двете страни биха били зле подготвени“, за да държат напрежението под контрол.

Няма такива жертви от 1958 г. Но е имало инциденти. През 2001 г. сблъсък във въздуха край брега на южен Китай между китайски изтребител и американски военноморски шпионски самолет уби китайския пилот. пострадалият американски самолет кацна на китайска военна авиобаза. Последваха десет дни напрежение, преди екипажът да може да напусне. Двадесет години по -късно подобна среща може да бъде много по -трудна за разрешаване. Отношенията между САЩ и Китай са значително по -лоши. Китай преустанови официалните контакти с Тайван, след като Цай стана президент през 2016 г. и тя не подкрепи мнението на лидерите в Пекин, че има само „един Китай“.

Ако настъпи криза в небето на Тайван, националистическите настроения в Китай могат допълнително да усложнят нещата. Global Times, вестник на Комунистическата партия в Пекин, декларира през април, че ако правителството на Цай ще продължи „враждебното“ си поведение (тясното сътрудничество със САЩ се счита за такова), китайските изтребители ще бъдат готови да прелетят през острова и пренебрегвайте „червената линия“, свързана с териториалното въздушно пространство. Самата Цай изглежда невъзмутима. В предстоящия брой на Foreign Affairs тя пише, че Тайван се надява „да поеме повече отговорност, бивайки близък политически и икономически партньор на Съединените щати и други страни с подобно мислене“. Тя предупреждава, че хората в Тайван „ще се вдигнат, ако съществуването на Тайван бъде застрашено“. Такива думи няма да спрат боевете, нито ще успокоят страховете, че един инцидент може да се превърне в нещо много по-кърваво.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Демократ

    5 11 Отговор
    Чайната само шум вдигат. От колко десетилетия ще нападат Тайван.
    Това за което Тайван трябва да внимава е, Китай да не проникнат от вътре, политически и икономически.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 23 Отговор
    Китай и Русия са империи на злото.

    Коментиран от #4, #5, #9

  • 3 Академик

    18 10 Отговор
    Тайван е кат Украина, ще духа супата
  • 4 Смехурко

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    На мени ми са готини
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БАЙ КУРТИ

    10 6 Отговор
    Тайван колкото и да скача , може след 5/10/15/ години пак ще се върне към Китай . Сега кравата ги подкокоросва но ще си седне на дъ..то . Същото беше и със ХОНКОНГ , ИНГИЛИЗИТЕ скачаха но се изнесоха и сега ровичкат че правата на 3 половите са накърнени .
  • 7 mi6osp

    12 7 Отговор
    След като Китай обяви, че при опасност от масирано нападение ще нанесе изпреварващ удар с ядрено оръжие върху противника, в САЩ започнаха да изказват мнения за оставяне на Тайван да се оправя сам с Китай.

    Коментиран от #10

  • 8 Закриваи

    6 3 Отговор
    За нас обикновенните потребители на електроника ще е по добре - китаи да анексира таиван , тогава цените на чиповете ще паднат с поне -10 процента в момента таиван е намалил производствот
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тайван

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "mi6osp":

    mi6osp се оправя сам ...