22 Октомври, 2021 17:33 1 962 27

НЦЦ: На Петков и Василев няма да им е лесно

  • асен василев-
  • кирил петков-
  • продължаваме промяната

В България не за първи път се появяват спасители

НЦЦ: На Петков и Василев няма да им е лесно - 1
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков и Асен Василев искат да променят България. Но въобще няма да е толкова лесно, колкото си го представят двамата, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Участието в служебното правителство направи тандема между хладния стратег Асен Василев и фотогеничния и печелещ симпатии Кирил Петков популярен, пише швейцарският вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг" за новата политическа партия в България.

Тяхното движение се казва "Продължаваме промяната", а нужда от промяна и реформа в България определено има, четем още в изданието. България е най-бедната държава в Европейския съюз, а от повече от година се намира в политическа криза. През лятото на 2020-а хиляди протестираха месеци наред срещу корупцията и политизираната съдебна система под управлението на тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. При провелите се вече два кръга на парламентарни избори либералните партии и протестните сили не успяха да съставят мнозинство за управление, отбелязва още НЦЦ.

В България не за първи път се появяват спасители

Петков откри злоупотреби за близо един милиард лева в Българската банка за развитие, Василев пък поиска данъци от големите компании, които досега се радваха на държавна закрила. "Трябва да спрем кражбите на публични средства", казват те.

Не за първи път обаче в България нови политически сили обещават радикално скъсване с корумпираната система. Симеон Сакскобургготски, последният български цар, се върна в България в края на 90-те и в ролята на спасител бе избран за министър-председател. Дългогодишният премиер Бойко Борисов също привлече много надежди. Днес обаче той е разглеждан като част от проблема.

"Сами сме натрупали състоянието си", казва Кирил Петков, който спечели милиони от продажбата на компанията си. "Не влизаме в политиката, за да забогатеем. Това е голямата разлика." Асен Василев допълва, че в България има една прослойка от експерти, заети в IT бранша, която е успяла и е напълно независима от държавата. Тези хора силно повлияха на миналогодишните протести, от тях и "Продължаваме промяната" черпи най-голяма подкрепа, обяснява Василев, цитиран от НЦЦ. "В Естония нещата тръгнаха нагоре, след като Скайп излезе на борсата. Изведнъж се появиха хора, които имаха средства и умения да работят за по-добра държава. И за нас дойде това време", смята бившият финансов министър.

Промяната няма да е толкова лесна, колкото си я представят

"Двамата постоянно се позовават на постиженията си в служебния кабинет", казва пред швейцарското издание Геновева Петрова от "Алфа Рисърч". "Но в едно правителство, което иска да бъде преизбрано, динамиката е друга." Петков и Василев ще трябва да работят с партии, с които имат различни позиции по икономическите, екологичните и обществените теми. България е изправена пред енергийна криза и продължава да се бори с пандемията. "Обещанието за бързо и безболезнено решение е популистко."

Асен Василев и Кирил Петков искат да променят България. Но въобще няма да е толкова лесно, колкото си го представят двамата, обобщава Фолкер Пабст в НЦЦ.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ще се изтрепят

    17 6 Отговор
    да спасяват България.Накрая да не стане така. България да ги изрита кой където му е мястото.България няма нужда от Спасители.България е била и ще бъде.Тези кой в гроба кой на машината си.
  • 4 др Гей Билтс

    17 9 Отговор
    Направо ще им е мисия невъзможна, това да не са им канадските агнета..? Тука няма да се дадем.
  • 5 тулупов

    11 12 Отговор
    С тия договори с ЕС как ще им е лесно бре? С тия шайки гербави ислямисти и продажни народу сценаристи как?
  • 6 Напротив

    14 3 Отговор
    Хора от IT бранша са казвали че не може да се промени нищо, освен ако... Ама то случаят не е такъв, нищо не се променя а подменя и продължава.
  • 7 Ще им

    16 19 Отговор
    бъде не само трудно , но много трудно , но имат визия , кураж , компетентност , енергия и топки да се справят брилянтно с трудностите точно
    с това предизвикателство !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 отегчен

    21 9 Отговор
    "Двамата постоянно се позовават на постиженията си в служебния кабинет."

    Какви точно са постижения, че нещо не разбрах?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 журналинио

    10 4 Отговор
    Само Слай и компания не са такива защото са достатъчно прост и. Те ,май, не разбраха че са простовати. Те само имат задачата да бъркат кофата с акита за да миришат.
  • 12 Последния Софиянец

    5 16 Отговор
    С Кирчо ще вземем 150 депутати.

    Коментиран от #16, #18, #24

  • 13 ГЕРБ

    14 10 Отговор
    ИЗМАМНИЦИ ИЗМАМНИЦИ ИЗМАМНИЦИ
  • 14 владо

    16 7 Отговор
    Голям мерак за пари имат
  • 15 Кирка Асен Е България няма нужда

    16 6 Отговор
    От спасители тип НДСВ 2 стига измислици но явно има доста лапни шарани и кълват на такива като вас зализани ментета
  • 16 ГЕРБ

    9 10 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Ще вземеш на Бойко шланга
  • 17 !!!?

    15 6 Отговор
    Шарлатани променят само методите за пълнене на гушите, а Народа плаща "Промяната". Спирането на "течовете" означава пълнене на собствените джобове, а хората плащат скъпия ток, газ и мрат като мухи !!!?
  • 18 !!!?

    8 7 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Киро Факиро ще вземе 150 депутати с ББР, а не с тебе. Той вече раздаде 200 милиона не на 150, а на 400 души !!!?
  • 19 Абе

    4 3 Отговор
    Джон Траволта в IT сектора ли е?
  • 20 Иво

    14 6 Отговор
    Само са пропуснали да кажат че двамата "спасители" са международни мошеници и ги чака съд и затвор.
  • 21 Мая

    8 8 Отговор
    Защо сте толкова злобни - като кучета на верига!?!
  • 22 Първо

    11 5 Отговор
    Своите БИОГРАФИИ да оправят.Много ЕДНОСТРАННО се представят нещата. Как да им вярваме.Значи досега лъгали, мамили,от утре стават други.Свършиха ли хората с чисто минало,кадърни да оправят нещата.До тези ли опряхме?!Кой има ИЗГОДА да ги ЛАНСИРА толкова.
  • 23 Гурбедчията

    7 3 Отговор
    Кирчо този път няма да се получи. Каквото откраднаха това ще е.Такива като вас преди години ни подлагана.Стига толкова
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кой им дава право да променят България

    5 2 Отговор
    Какви са тези самозванци и кой им даде възлови постове в предишното служебно правителство. Трябва да бъде направена пълна ревизия на дейността им през месеците на управлението им. И как хора като тях, които са доказано нарушили конституцията и са си служили с измами, са допуснати да участват в парламентарните избори? Все някой трябва да отговори на тези въпроси.
  • 26 ППионер

    1 0 Отговор
    Какъв приятелски вестник загрижен за българския народ! Дали пък проекта "ПП" не е канадскоамерикански, за да ни финтират с българомакедонския проблем? За едно денонощие, след входиране на прословутата молба за прекратяване канадското гражданство, същата е удовлетворена.
  • 27 Прави сте от НЦЦ

    1 0 Отговор
    Никак няма да им е лесно,като погазват конституцията и законите на България!!! Ще бъдат съдени разбира се!!!