Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 09:07 1 178 4

ЕК предлага нови мерки за стимулиране на капиталовите пазари

  • ек-
  • ес-
  • капиталови пазари-
  • пари-
  • капитал-
  • инвестиция-
  • бизнес-
  • бизнесмен

Мерките ще насърчат дългосрочните инвестиции

ЕК предлага нови мерки за стимулиране на капиталовите пазари - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия прие пакет от мерки за подобряване на способността на дружествата да набират капитал в целия ЕС и за гарантиране, че европейците получават най-добрите оферти за своите спестявания и инвестиции. Една година след Плана за действие за изграждане на съюз на капиталовите пазари от 2020 г. Комисията изпълнява ангажиментите си, като предлага мерки за стимулиране на европейските капиталови пазари. Те ще спомогнат за икономическото възстановяване на Европа от кризата, предизвикана от COVID-19, както и за цифровия и екологичния преход. Освен това Комисията представи съобщение, в което се посочват действията, които ще предприеме през следващата година за стимулиране на пазара.

Предложенията ще гарантират по-добър достъп на инвеститорите до данни за дружествата и търговията. Мерките също така ще насърчат дългосрочните инвестиции, а трансграничните продажби на инвестиционни фондове ще станат по-лесни и сигурни. Като цяло направените предложения ще свържат по-добре дружествата от ЕС с инвеститорите, като подобрят достъпа на дружествата до финансиране, разширят инвестиционните възможности за инвеститорите на дребно и допълнително интегрират капиталовите пазари в ЕС. Приетите законодателни предложения са:

1. Европейска единна точка за достъп (ESAP) – лесен достъп до данни за инвеститорите

Платформата ESAP ще предлага единна точка за достъп до публична информация, свързана с финансите и устойчивостта на дружествата в ЕС, и до информация за инвестиционните продукти на ЕС. Това ще даде на дружествата по-голяма видимост пред инвеститорите и ще разкрие повече източници на финансиране. Това е особено важно за малките предприятия на малките капиталови пазари, тъй като те по-лесно ще бъдат на радарния екран на ЕС, но също и за международните инвеститори. ESAP ще съдържа и публикуваната от дружествата информация за устойчивостта, като това ще подпомогне постигането на целите на Европейския зелен пакт. В качеството си на общо пространство за данни ESAP е крайъгълен камък на стратегията на ЕС в областта на цифровите технологии и на стратегията за цифровизиране на финансовите услуги в ЕС.

2. Преглед на Регламента относно Европейски фондове за дългосрочни инвестиции (ЕФДИ): насърчаване на дългосрочните инвестиции, включително от страна на инвеститорите на дребно

Прегледът ще повиши привлекателността на ЕФДИ за инвеститорите и тяхната роля като допълнителен източник на финансиране за дружествата от ЕС. Той също така ще улесни инвеститорите на дребно да инвестират в ЕФДИ, по-специално чрез премахването на минималния праг за инвестиции в размер на 10 000 евро, като същевременно се гарантира силна защита на инвеститорите. Тъй като ЕФДИ са предназначени да канализират дългосрочни инвестиции, те са в добра позиция да помогнат за финансирането на екологичния и цифровия преход.

3. Преглед на Директивата относно лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове

Промените ще повишат ефективността и интеграцията на пазара на алтернативни инвестиционни фондове. С предложението се хармонизират правилата, свързани с фондове, които предоставят заеми на дружества. Това ще улесни кредитирането на реалната икономика, като същевременно ще предпазва по-добре инвеститорите и ще осигури финансова стабилност. Прегледът изяснява и правилата за делегиране. Правилата на ЕС относно делегирането позволяват на управителите на фондове да си набавят експертен опит от трети държави. Прегледът ще гарантира наличието на подходяща информация и координация между надзорните органи в ЕС, като по този начин ще се защитят по-добре инвеститорите и финансовата стабилност.

4. Преглед на Регламента за пазарите на финансови инструменти (РПФИ): повишаване на прозрачността чрез въвеждане на „Европейска консолидирана система за борсова информация“ за по-лесен достъп до търговски данни за всички инвеститори

Корекциите на правилата за търговия на ЕС ще гарантират по-голяма прозрачност на капиталовите пазари. Те ще въведат „Европейска консолидирана система за борсова информация“, която ще даде на инвеститорите достъп до данни почти в реално време за търговията с акции, облигации и деривати във всички места за търговия в ЕС. Досега този достъп беше ограничен до малък брой професионални инвеститори. Прегледът също така ще подобри равнопоставените условия на конкуренция между фондовите борси и инвестиционните банки. Освен това той ще насърчи международната конкурентоспособност на местата за търговия от ЕС, тъй като премахва правилото за свободен достъп.

Въз основа на действията, обявени в Плана за действие за изграждане на съюз на капиталовите пазари (СКП) от 2020 г., през 2022 г. Комисията ще предприеме повече последващи действия за СКП, включително предложение относно регистрацията, рамка за отворени финанси, инициатива относно корпоративната несъстоятелност и рамка за финансова грамотност.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател, отговарящ за икономиката в интерес на хората, заяви: Европа се нуждае от жизнеспособни и интегрирани капиталови пазари, за да стимулира реалната икономика и да се възстанови след кризата, причинена от COVID-19. Предложения ни приближават значително към създаването на съюз на капиталовите пазари. Това е важно за растежа на икономиката на ЕС. Постигаме това чрез подобряване на достъпа до данни за дружествата и търговията и чрез насочване на инвестициите към нашите приоритети в областта на устойчивостта и цифровите технологии. Пакетът поставя силен акцент върху подпомагането на малките предприятия на малките капиталови пазари, като улеснява достъпа на МСП до различни източници на финансиране. Той също така ще повиши международната конкурентоспособност на ЕС като място за търговия.

Марейд Макгинес, комисар, отговарящ за финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари, заяви: Капиталовите пазари, наред с банките, играят съществена роля за финансирането на нашата икономика, но трябва да се постигне по-голям напредък към завършването на съюза на капиталовите пазари. Предприемаме действия на различни равнища: подобряваме прозрачността на нашите капиталови пазари, улесняваме достъпа до финансови данни и до данни, свързани с устойчивостта, и повишаваме привлекателността на нашите инвестиционни продукти – като ЕФДИ и други алтернативни инвестиционни фондове, за инвеститорите и управителите на фондове. Това ще обслужва по-добре нуждите на дружествата, които търсят финансиране за развитие на стопанската си дейност, и е жизнено важно за възстановяването и изпълнението на нашите цели, свързани с екологията и цифровизацията. Но не спираме дотук: обявяваме и по-амбициозни инициативи в областта на СКП, които се очакват през 2022 г., относно достъпа на дружествата до публичните пазари, отворените финанси, финансовото образование и несъстоятелността.

Всички елементи на законодателния пакет ще бъдат обсъдени от Европейския парламент и Съвета. Времето е от съществено значение и приканваме съзаконодателите възможно най-скоро да започнат работа по тези предложения. Целта на съюза на капиталовите пазари (СКП) е да се създаде истински единен капиталов пазар в целия ЕС. Той има за цел да осигури поток на инвестициите и спестяванията във всички държави членки в полза на гражданите, инвеститорите и предприятията, независимо от това къде в Европейския съюз са установени. Това е още по-неотложно с оглед на кризата, предизвикана от COVID-19, и финансирането, необходимо за подпомагане на възстановяването, устойчивия растеж и двойния екологичен и цифров преход. Задълбочаването на СКП е сложна задача и няма единична мярка, която да го завърши. Ето защо трябва да постигнем напредък във всички области, в които все още съществуват пречки пред свободното движение на капитали. Приетите четири законодателни предложения са важна стъпка в изпълнението на Плана за действие на Комисията за изграждане на СКП от 2020 г. Те разрешават проблеми в широк спектър от услуги на капиталовия пазар и спомагат за постигането на основните цели на СКП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SH BG

    5 0 Отговор
    "ех, ще започне такъв живот, че само си викам "Дано"."...

    Раят за Остапбендеровците настъпва... :::)))

    Фондче, пирамидка, втора, трета... - на това се гради бъдещето обещано ни от почтените... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 2 Бай Дън

    4 0 Отговор
    Първо ваксинирайте овцете
  • 3 Максим

    3 1 Отговор
    Дрън, Дрън, пак на птичия им език чуруликат. Ще има бърз достъп до инвеститори, ама за някои отбрани хора.ЕС ще търсят спешно нови пазари? Къде ще ги търси тия пазари? Загубиха в Русия по собствена вина пазарите си. А и с тези фашистки мерки и високи цени на горивата, хората по целия свят съвсем обедняха.
  • 4 Българина

    4 0 Отговор
    най хубавото на финансовите пазари е че ще изчезнат един ден. те са мястото от където се извършва огромното преразпределение на богатството от бедни към богати, денонощен трансфер. Парите от пенсия са на борсата орез пенс фонд, ти събираш пари 45г, като за това време през борсат парите ти ги ползва през ИПО та всякакви хор с идеи да изхарчат чужди пари. дефакто парите 45г са на разположение на собственика на капитала, за работника мечтите