Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 09:30 1 047 4

138 милиона евро в подкрепа на доброволческите дейности

  • ек-
  • ес-
  • пари-
  • доброволци-
  • финансиране-
  • мария габриел-
  • солидарност

Европейският корпус за солидарност е програма на ЕС за млади хора

138 милиона евро в подкрепа на доброволческите дейности - 1
Снимка: Shutterstock

ЕК публикува покана за представяне на предложения за 2022 г. по линия на Европейския корпус за солидарност. Европейският корпус за солидарност е програма на ЕС за млади хора, които желаят да участват в дейности за солидарност в различни области — от подпомагане на хора в неравностойно положение до принос към действия в областите на здравето и околната среда в целия ЕС и извън него. С тази покана се въвежда и възможността участниците да се включват в операции за хуманитарна помощ по целия свят, за да се развива солидарността между организациите и доброволците в държавите от ЕС и хората и общностите извън Съюза. Това ново направление за международни проекти се нарича Европейски доброволчески корпус за хуманитарна помощ.

С поканата се предоставят почти 139 милиона евро, с което се допринася за създаването на повече възможности за младите хора да проявят солидарност по време на Европейската година на младежта 2022 г. С тези средства ще се финансират доброволчески дейности, ръководени от млади хора проекти за солидарност, екипи във високоприоритетни области, предназначени да насърчават здравословния начин на живот и опазването на културното наследство, както и Европейския доброволчески корпус за хуманитарна помощ. Общият бюджет на програмата „Европейски корпус за солидарност“ за периода 2021—2027 г. е 1 милиард евро. През седемгодишния си период на действие тази програма на ЕС ще даде възможност на най-малко 270 000 младежи да се включат в действия за солидарност.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския начин на живот, заяви: Солидарността е ключова ценност в нашия Съюз и с нашите партньори по света. Чрез Европейския корпус за солидарност по-младото поколение взема участие в доброволчески проекти. Този формиращ личността опит дава възможност на младите хора да помагат на общностите и да дадат нещо от себе си. Много съм горд, че програмата се развива и че за първи път включва и операции за хуманитарна помощ. Младите хора имат силата да променят света и Комисията помага това да се случи.

Комисарят, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, Мария Габриел, добави: Младите хора могат да имат значителен принос за обществото. През Европейската година на младежта 2022 г. Европейският корпус за солидарност ще бъде важен инструмент за подпомагане на младите хора да участват в дейности за гражданска ангажираност и за изграждане на по-добро, по-екологосъобразно, по-цифровизирано и по-приобщаващо бъдеще. За първи път програмата ще предостави възможности за принос към операции за хуманитарна помощ. През следващата година ще мобилизираме и доброволци в дейности и проекти за насърчаване на здравословния начин на живот и за популяризиране на културното наследство.

Програмата предлага възможност на младите хора да дадат значим принос за обществото, да придобият безценен опит и да развият нови умения. В нея могат да участват млади хора между 18 и 30 години за дейностите за солидарност, с които се преодоляват обществени предизвикателства, и млади хора на възраст между 18 и 35 години за дейностите в областта на хуманитарната помощ. Чрез Европейския корпус за солидарност се подкрепят политическите приоритети на ЕС и се ангажират организации и млади хора в проекти, съсредоточени върху тях. Програмата:

- насърчава приобщаването и многообразието и има за цел да предостави на всички млади хора равен достъп до възможностите по линия на Европейския корпус за солидарност;

- подкрепя проекти и дейности, имащи за цел да се съхраняват и подобряват естествените местообитания и околната среда, да се повишава осведомеността относно екологичната устойчивост и да се благоприятстват промените в поведението;

- допринася за цифровия преход, като подкрепя проекти и дейности, имащи за цел да се подобряват цифровите умения, да се повишава цифровата грамотност и да се изгражда разбиране за рисковете и възможностите на цифровите технологии;

- ангажира и дава възможност на младите хора да бъдат активни в обществото и да станат истински дейци на промяната.

Младите хора, които желаят да участват в дейности по линия на Корпуса трябва да се регистрират в портала на Европейския корпус за солидарност, където могат да търсят и откриват организации, изпълняващи проекти. Групи от млади хора, регистрирани в портала на Европейския корпус за солидарност, също могат да подават заявления за финансиране на проекти за солидарност, които ръководят сами.

Всеки публичен или частен субект може да подаде заявление за финансиране за извършване на дейности по линията на Европейския корпус за солидарност. Тези организации трябва да получат знак за качество, с който се удостоверява, че те са в състояние да извършват висококачествени дейности за солидарност в съответствие с принципите, целите и изискванията на програмата. Те могат да подадат заявление с помощта на националните агенции по програмата „Европейски корпус за солидарност“, установени във всички държави от ЕС и трети държави, асоциирани към програмата, или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) за централизираните действия. Срокът на поканата за представяне на предложения за проекти за доброволчество и солидарност е 23 февруари за проекти, които ще бъдат изпълнени през същата година, и 4 октомври за проекти за следващата година.

Европейският корпус за солидарност съществува като финансирана от ЕС програма от октомври 2018 г. с оперативен бюджет от 375,6 милиона евро за периода 2018—2020 г. Той се основава на предишни инициативи на ЕС в областта на солидарността и е предназначен да предлага единствен по рода си портал за организациите, действащи в сферата на солидарността, и за младите хора, желаещи да допринесат за обществото в най-важните за тях области. Въз основа на успеха на инициативата дейностите на Европейския корпус за солидарност продължават в периода 2021—2027 г. и се разширяват, за да допринесат за предоставянето на хуманитарна помощ в трети държави.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    2 0 Отговор
    малко са-напечатайте още
  • 2 Роки

    6 0 Отговор
    У нас имахме едни доброволци за усвояване на средства. 12 години изкараха на софрата...
  • 3 тралала

    4 0 Отговор
    На България сигурно пак нищо няма да дадат. А може и да я осъдят за нещо си в Брюксел. Брюкселаните.
  • 4 ее неее

    6 0 Отговор
    Европейският корпус за солидарност - без коментар - ха ха ха