Last news in Fakti

1 Декември, 2021 14:21 1 701 6

По-скъпо! Цената на кафето се изкачи до 10-годишен връх

  • кафе-
  • етиопия

Наред с лошите климатични условия, ограниченията в доставките в световен мащаб оказват значително въздействие върху пазара на кафе

По-скъпо! Цената на кафето се изкачи до 10-годишен връх - 1
Снимка: shutterstock

Кафето поскъпна до най-високите стойности от 10 години насам, а анализаторите очакват напрежението на пазара да продължи до 2023 г., пише CNBC.

Контрактите за кафе с доставка през декември приключиха търговската сесия в понеделник на цена от 2,34 долара за паунд. В четвъртък фючърсите върху кафето на нюйоркската Междуконтинентална борса достигнаха 2,46 долара, отбелязвайки най-високата цена от 2011 г. насам, когато тя беше 3 долара за паунд.

Междувременно в петък референтната цена на Международната асоциация за кафе беше 2,07 долара за паунд, което е с 85% повече в сравнение с предходната година.

"Въпросът е доколко тези промени са дълготрайни. Мисля, че трябва да се съсредоточим върху това, което се случва в Бразилия тази година - ниски температури, много бърз период на измръзване, който засегна някои от районите на отглеждане на кафе, и период на суша. Това постави реколтата от 2022 г. в несигурно състояние", коментира Оле Хансен, ръководител на отдел "Стокови стратегии" в Saxo Bank.

Наред с лошите климатични условия, ограниченията в доставките в световен мащаб оказват значително въздействие върху пазара на кафе, тъй като производителите и компаниите, които преработват кафето в продукта, който пием, често се намират в различни държави.

Пазарната несигурност се дължи и на страни износителки като Етиопия, която е на ръба на гражданска война, и Виетнам, където се наблюдава увеличаване на случаите на Covid-19, а това може да засегне производството.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    8 0 Отговор
    Това няма да доведе до промяна на цените по заведеният! Дали 7 гр. смляно кафе струват 7 ст. или 14, никой не му пука! ;)
  • 2 даадаада

    8 1 Отговор
    А така пишете го че наистина да поскъпне, нямате ли си друга работа а..?!
  • 3 СВЕТОВНА БАНКА

    3 0 Отговор
    Кафе Робуста Цени: За този индикатор за стока, ние предоставяме данни от януари 1960 до октомври 2021 г. Средната стойност през този период е 1.72 USD на килограм с минимум 0,49 USD на килограм през май 1965 г. и максимум 6,88 USD на килограм Април 1977 година. октомври 2,32 долара за килограм - 2021г.
  • 4 СВЕТОВНА БАНКА

    4 0 Отговор
    Цени на кафе Арабика: За този показател на стоката ние предоставяме данни от януари 1960 до октомври 2021 г. Средната стойност през този период е 2.52 USD на килограм с минимум 0,78 USD за килограм през юли 1969 г. и максимум 7 USD на килограм Април 1977 година. октомври 2021г. цена световна борса 5,31 долара за килограм.
  • 5 ВЕЗНИ

    2 0 Отговор
    март месец тази година арабик кфе на борсите е 3,68 долара килограм. Лаваца и другите марки го продават за 12 долар до 30 долара.
  • 6 Centyrion

    6 1 Отговор
    Лошо няма,можем и без кафе,или с едно на ден.Като падне потреблението всичко ще си дойде на мястото.И без това чая от билки е по полезен и достъпен.По добре един липов или шипков чай с лъжичка мед,от колкото кафе.