Last news in Fakti

7 Декември, 2021 04:19 3 359 36

7 декември 1941 г. Нападението над Пърл Харбър (ВИДЕО) - Декември 2021

  • пърл харбър-
  • япония-
  • сащ-
  • нападение

Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война

7 декември 1941 г. Нападението над Пърл Харбър (ВИДЕО) - Декември 2021 - 1
Снимка: Shutterstock

Днешната ни история предопределя хода на световната история за десетилетия.

Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база при Пърл Харбър, Хаваи. Началото на инвазията е поставено на 7 декември 1941 г. сутринта.

Без предварително обявяване на война базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две вълни. За целта са мобилизирани шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. Поради това през следващите месеци японците имат пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война става фактически глобална война. Атаката над Пърл Харбър е битка, при която самолетоносачите и линейните кораби са доминиращият елемент.

Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която до този момент е неутрална, във войната. Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония. На следващия ден САЩ обявява война на Япония. До началото на войната американското правителство настройва населението на САЩ предимно миролюбиво и не агресивно, а атаката определя като „коварна“. След нея САЩ преминава към Съюзниците и мобилизира населението си в бойна готовност.

Огромният индустриален потенциал на страната спомага до голяма степен за успехите им във войната. Днес в САЩ наименованието Пърл Харбър е синоним за унищожителна атака без предупреждение.

Американското правителство още преди това подкрепя Антихитлеристката коалиция с всички възможни средства и често провокира сблъсъци между Военноморските сили на САЩ и германски подводници в Атлантика.

По повод събитията съществуват многобройни теории за заговори. Критици обвиняват правителството на САЩ, че е провокирало атаката чрез политиката си и разполагането на флота на Хаваите.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХАН КРУМ

    42 6 Отговор
    брей страшна работа.померисали и американците малко война на тяхна територия. затова пък от 1945г насам не спряха да съсипват държаави и животи,да предизвикват бежански потоци и разруха..да ви знам демокрацията и да бъдете проклети.

    Коментиран от #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ха ха

    3 22 Отговор
    Шогуните тогава с рогата напред без да познават Америка...

    Коментиран от #11

  • 5 Иво

    34 7 Отговор
    Ако САЩ не разполагаха с атомните бомби,сега цените там щяха да са в йени.
  • 6 Митю Палаузов

    7 37 Отговор
    Американци са им отмъстили жестоко, хвърлили са им две атомни бомби едната е на Хирошима другата е на Нагасаки и двата града бяха изтрити от лице на земята. Войната след това веднага свърши. И на всички стана ясно, че с америка не се воюва от тук нататък. И трябва да бъдеш само съюзник.

    Коментиран от #19

  • 7 Дедо ви

    32 5 Отговор
    "Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на..."... Изненадваща атака, ама друг път. Разузнаването е докладвало за атаката и американците са знаели минимум 24 часа по-рано. Обаче не са направили нищо за да спасят хората си за да имат после повод да пуснат атомните бомби. Имаше много хубав документален филм който обясняваше точно това с документи.

    Коментиран от #9, #23

  • 8 Госあ

    26 2 Отговор
    С краварите могат да водят война само Русия или Китай. Аз мисля че е време да бъде унищожено това световно зло.

    Коментиран от #16

  • 9 Госあ

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо ви":

    Нищо изненадващо няма, на практика краварите започват война с Япония като налагат ембарго и прекъсват тихоокеанските пътища. Японците реагират така, както би трябвало да реагират сега Русия и Китай.
  • 10 Ццц

    29 2 Отговор
    Американската политика никога не е настройвала населението миролюбиво! Споменът от ПСВ. Янките без никакъв опит нападат германските окопи като пуйки на заколение. В първите дни след включването им във войната дават най-много жертви. За да преодолее съпротивата за участие във втората европейска война, Рузвелт извършва множество действия, които не оставят избор на японците и германците. Постоянно праща суровини, бойни материали, обучени пилоти и храна на обсадените на жалкия си остров англичани. В речта си, в която обявява война на САЩ, Хитлер казва, че на практика тези враждебни за Германия действия се вършат нагло вече 1 година, пък уж били неутрални. Ембаргото, което налагат на Япония за желязна руда и петрол, също е такова действие. Днес приемаме за нормално една държава да налага санкции на останалите. Но истината е, че това е много ненормално и японците са направили единственото възможно. По "случайност" самолетоносачите на янките напускат Пърл Харбър часове преди атаката. Днес има достатъчно данни, че атаката е умишлено допусната, за да вкара тия отрепки във войната!
  • 11 РЕАЛИСТ

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    Командващият флота на Япония адмирал Ямамото е завършил Харвард и Военно морска академия в САЩ . Точно той спира трета атака. Историците смятат това за голяма грешка. Щетите щяха попречат влизане на САЩ във война за още две години.
  • 12 ⚜️Просветен⚜️

    13 1 Отговор
    Жалко за жертвите , но организаторите на този житейски театър днес ли ще си получават Оскарите ?
  • 13 Пижо

    16 3 Отговор
    Ако Хитлер беше спечелил войната, днес щяхме да говорим за друга най-ваксинирана държава наместо Израилевото племе. Но мисля, че светът щеше да е много- по различен и нямаше да допусне да му наложат такава пандемия. Изобщо не мисля, че ВСВ е спечелена от добрите...
  • 14 Отдел " Убииства"

    23 2 Отговор
    Атаките са изненадващи само за обикновения човек. Също 11. Септември бе изненада само за него. Който разбрал разбрал.

    Коментиран от #22

  • 15 недоумявам

    10 1 Отговор
    Батка , какви две години . Икономическият потенциал на САЩ по това време е такъв е толкова голям , че им позволява да пускат по един оборудван самолетоносач месечно . Това е една от държавите която притежава световната енергия и суровини . А Япония влиза във войната , притисната до ъгъла от липсата на суровини

    Коментиран от #20

  • 16 споко

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    орките ще бъдете унищожени

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    14 1 Отговор

    До коментар #16 от "споко":

    Само така света ще тръгне към по добро. След като Русия се разоръжи доброволно, отново са принудени да се превъоръжават заради краварите, Китай съвсем до скоро разчиташе единствено на дипломация, но започнаха и те да отделят огромни средства за армия. Вече два пъти краварски подводници се блъскат в нещо в китайско море 😂 . То не е смешно. Японците тръгнаха да бъдат пацифисти, но са принуждавани да купуват краварски бойни самолети, Европа постоянно е принуждавана да отделя средства за оръжие в нато и така нататък…
  • 19 Сращ

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "Митю Палаузов":

    Не воюват само мухльовците който ги е страх от собствената им сенка.
  • 20 РЕАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "недоумявам":

    Не е мое мнение, а на военни историци. Нищо толкова не са им причинили от двете атаки, освен да убедят обществото за влизане във войната. И американците признават, че при трета атака , историята на Света е щяла да бъде различна.later Commander in Chief of the Pacific Fleet, "it would have prolonged the war another two years
  • 21 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Пропуснах, че мнението е на адмирал Нимиц.
  • 22 Гришо

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Отдел " Убииства"":

    Ти викаш много добре знаеше какво ще стане на 11 септември.Пич,погледнато от сега е така ,но хайде кажи ми какво ще стане след 1 месец.Ами нито аз ,нито ти знаеш.Тези неща ден на ниво държава ,а не махленски тарикати.

    Коментиран от #36

  • 23 един от многото

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо ви":

    Защо ли толкова много ми прилича на нападението над кулите близнаци!
  • 24 ВСВотСАЩ

    11 1 Отговор
    Случая Пърл Харбър е плануван от САЩ. Малко са хората които знаят за това. Има си го що годе и официално - McCollum memo - Wikipedia
    Макколъм разработва 8 стъпки за действие. В пет страници авторът открито предлага варианти за създаването на условия, които да заставят японците да предприемат въоръжени действия срещу САЩ. И след като те станат факт, американската нация автоматично трябва да падне в световния конфликт.
    Преди нападението на Пърл Харбър 80 на сто от американците (проучването е направено през септември 1940 г.) не са съгласни да изпращат синовете си на сигурна смърт в една далечна страна и Рузвелт, точно както и Уилсън, е избран за президент благодарение на обещанието, което дава, че никога няма да въвлече нацията във военен конфликт.
    След Пърл Харбър американските граждани, са вече на съвсем друго мнение.
  • 25 Търновец

    6 0 Отговор
    Прeз ПСВ Япония беше съюзник на USA – какво се пpомени cлед това? Японците се хванаха на работа, и за кратко станаха оcновен конкурент на Британската Империя в този регион. И Теди Рузвелт изпрати войници и бойни кораби да блокират достъпа на Японците до суровини глaвно нефт – без общественото мнение и Конгрса да са дали съглаcие.Пърл Хабър беше oтговoр.

    Коментиран от #26, #33

  • 26 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Търновец":

    британците бяха наритани здраво от японците, също така. Пиратите могат да воюват само с туземци или да се окопат като лалугери на острова си.

    Коментиран от #32

  • 27 ЕднаМъдростГласи

    5 1 Отговор
    "Там, където Краварят (ФАЩ) на се ре, не се чисти,не се пере"
  • 28 За протокола

    2 6 Отговор
    САЩ участват във войната неофициално още от 1940г когато Хитлер напада Великобритания. Също така те помагат косвено на СССР с плана Lend/Lease както и с прекъсване на доставките на петрол и други важни стоки за Япония. С обявяването на война на Япония САЩ освобождават съветските войски от Далеччния Изток, които се местят на фронта срещу Хитлер. След това изнасят на гърба си главната тежест на войната в Тихоокеанския регион.

    Коментиран от #29

  • 29 Кой протокол

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "За протокола":

    Глупости, запознай се с Манджурия -1939

    Коментиран от #30

  • 30 За протокола

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Кой протокол":

    И това по какъв начин опровергава написаното от мен?
    Напротив, само го потвърждава!

    Коментиран от #34

  • 31 Японец

    0 0 Отговор
    Ясна статия. Толкова ясно трябва да се пише и за атомните бомби хвърлени от американците над Хирошима и Нагасаки.
  • 32 Ерец

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Значи само английските пирати !? Изглежда не знаеш за “Ямашита зайхо” или съкровището на Генерал Томоюки Ямашита . Като главно командваш имперските сухопътни войски във Филипините , генералът плячкосва огромно количество злато , диаманти , произведения на изкуството из цяла Югоизточна Азия. Според военни историци се оценява на над 100 милиарда долара. Предполага се ,че е укрито из многобройните острови на филипинския архипелаг.През 1971г. филипинец открива в тунел част от него - златна статуя на Буда тежаща 1тон , злато , диаманти ,скъпоценни камъни на стойност 20 милиарда долара долара .Но прави фаталната грешка като го обявява и…
  • 33 Ерец

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Търновец":

    Съществена причина е ,че след ПСВ Америка и Великобритания изработват международен договор с изискване към Японския Имперски флот да съкрати бойните си кораби до 60% от този на американците и британците . Естествено японците не се съгласяват и искат преговори , но не им се прави компромис . Това предизвиква японците да не се подчинят и от съюзници стават противници .
  • 34 Кой протокол

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "За протокола":

    Опровергава дръжки, поне прочети..
  • 35 Истината

    2 0 Отговор
    Япония в момента са по развити от САЩ технологично. Краварите ще пипнат японския мачете само да нападнат. 5
  • 36 Отдел " Убииства"

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гришо":

    Гришка, писал си преди са се разсъниш едно хубаво. Я пак прочети какво съм драснал и го осмисли. За обикновения човек ( ти, аз, той, ние, вие, те, оне, они и пр) е било изненада. За кукловодите и сценаристите на този театър не. А добро утро!