Last news in Fakti

21 Декември, 2021 14:23 2 335 13

Шефовете на Boeing и Airbus: 5G ще навреди много на авиоиндустрията

  • боинг-
  • еърбъс-
  • 5g-
  • авиокомпания

Междувременно Американската група на безжичната индустрия CTIA контрира, че 5G е безопасен и обвини авиосектора в насаждане на страх и изопачаване на фактите

Шефовете на Boeing и Airbus: 5G ще навреди много на авиоиндустрията - 1
Снимка: shutterstock

Шефовете на двете най-големи компании за производство на самолети в света призоваха правителството на САЩ да забави въвеждането на 5G услугите, предаде BBC.

В писмо топ мениджърите на Boeing и Airbus предупредиха, че технологията може да има "силно отрицателно въздействие върху авиационната индустрия".

По-рано бяха изразени опасения, че безжичните 5G мрежи в C-обхвата могат да се намесят в електрониката на самолетите.

Американските телекомуникационни гиганти AT&T и Verizon трябва да въведат 5G услуги на 5 януари.

"5G смущенията могат да повлияят неблагоприятно на способността на самолетите да работят безопасно", заявиха шефовете на Boeing и Airbus Americas Дейв Калхун и Джефри Кнител в съвместно писмо до министъра на транспорта на САЩ Пийт Бутигиг.

Писмото се позовава на изследване на търговската група Airlines for America, според което, ако правилата на Федералната авиационна администрация (FAA) за 5G бяха в сила през 2019 г., около 345 000 пътнически полета и 5400 товарни полета щяха да бъдат изправени пред закъснения, отклонения или отмяна.

Авиационната индустрия и FAA изразиха загриженост относно потенциалните намеси на 5G в чувствителното оборудване на самолетите, като например радиовисотомери. Миналата седмица главният изпълнителен директор на авиокомпанията United Airlines Скот Кърби заяви, че директивите на FAA за 5G ще забранят използването на радиовисотомери на около 40 от най-големите американски летища.

Междувременно Американската група на безжичната индустрия CTIA контрира, че 5G е безопасен и обвини авиосектора в насаждане на страх и изопачаване на фактите.

"Забавянето ще доведе до реални вреди. Отлагане с една година ще отнеме 50 млрд. долара от икономическия растеж, точно когато нашата страна се възстановява от пандемията", заяви главният изпълнителен директор на CTIA Мередит Атуел Бейкър в публикация в блога си миналия месец.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе ,

    15 8 Отговор
    А вие що пръскате ...🤭

    Коментиран от #8, #11

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    17 8 Отговор
    Доказаха Ви , че от лаптоп могат да отнемат от пилота контрола на самолет, дори без 5 джи! Страх Ви е какво още могат вече едни хора , а ‼️
  • 3 смерш

    19 9 Отговор
    Не "глобалното затопляне",а прекалената електронизация с всеобхващащите дигитални технологии са заплаха за биосферата на планетата-това е причината за все повече изчезващи цели животински и растителни видове,а все още съществуващите са с рязко намаляващи популации!
    Да погледнем около нас-къде са врабчетата,гугутките,пчелите,дори и осите -този много устойчив вид ?

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 4 Рошко

    14 7 Отговор
    Почвайте да мислите и за 10Gксто казвам че светът откачи, никой не вярва, после що имало толкова раково болни, и хората изперквст
  • 5 хахаха

    8 6 Отговор
    Може да паднат няколко самолета, но важното е парата да върви. И се ваксинират е де.
  • 6 Алфа Вълкът

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "смерш":

    Оставил съм си тела вкъщи и съм му пуснал точката на достъп и предавам на стария си телефон нет с wi fi в работилницата през 75см стена каменна зидария обхвата ми е 90%!
  • 7 Ми ,

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "смерш":

    Питай земеделските производители ...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 МалкоЛогика

    2 1 Отговор
    Никои комуникационни и навигационни системи в самолетите не работят в гигахерцовата честотна област. 5Г не би трябвало да ги касае. Нещо не се доизказва тук.
  • 11 Rado

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Абе ,":

    Аз съм чипиран с 5Ж и получавам смс когато пръскат и се скривам. Затова искат да махнат 5Ж, да не получаваме предупредителни смс-и.
  • 12 Кука

    1 0 Отговор
    жената е само с 1G,значи е стара технология вече
  • 13 Това е ФАШИЗЪМ

    0 0 Отговор
    В България започнаха масови Екзекуции-самоубийства - на властите не им пука, потулват всички жалби!