Last news in Fakti

16 Април, 2013 13:26 3 444 0

Франция в шок: Премиерът се вози на комби Volkswagen

  • франция-
  • министри-
  • декларация
Франция в шок: Премиерът се вози на комби Volkswagen - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седмици след скандала с министъра на бюджета Жером Каюзак за тайната му банкова сметка в чужбина беше осветено имотното състояние на френското правителство.

От справката става ясно, че премиерът Жан-Марк Еро е бедняк в сравнение със седем свои министри – милионери. Освен това той притежава и 15 годишно комби – Volkswagen.

Сред последните се откроява външният министър Лоран Фабиюс. Той има имущество и активи за 6, 07 млн. евро, сред които се откроява апартамента му в Париж за 2,7 млн. евро. Политикът притежава и две къщи в провинцията за 680 000 евро и 515 500 евро. Към това се добавя и застраховка живот за 516 349 евро, две разплащателни сметки за 5 800 евро и € 630 000 в движимо имущество, без да се уточнява за какво става дума. Богатството на Лоран Фабиюс не е изненада, защото баща му е един от най-успешните в Париж търговци на изкуство през ХХ в.

Министърът по въпросите на възрастните хора Мишел Делоне обяви имущество за 5,3 млн. евро. Половината от тях наследствени имоти в Бордо. Освен това тя притежава картини и антични мебели за €200 000. Все пак трябва да се отбележи, че Мишел Делоне е спечелила парите си по време на своята кариера като водещ специалист по рака преди да се впусне в политиката.

Министърът на труда Мишел Сапен декларира активи за 2,15 млн. евро. Освен това той притежава кола за Renault Clio 5040 евро и лодка за 4000 евро.

Премиерът Жан-Марк Еро е декларирал 1,55 млн. евро. Той се вози на оценен за 1000 евро 15-годишнo комби Volkswagen. Притежава имот в Нант, където дълги години е бил учител по немски и кмет. Освен това заедно със съпругата си има друг имот в Британи.

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан е любител на Suzuki Wagon R и на Lancia Ypsilon.

Президентът Франсоа Оланд обяви, че разкриването на имуществените декларации ще помогне да се върне вярата на обществото в политиците. Самият държавен глава е на ръба да изпадне от класацията на клуба на политиците-милионери. За миналата година Франсоа Оланд е декларирал имоти и спестявания за 1,1 млн. евро.

Куриозно е, че министърът на културата Орели Филипети освен апартаментът в Париж от 71 кв. м., купен с ипотека за 710 000 евро, тя обяви и фланелка на Дейвид Бекъм.

Френският министър на правосъдието Кристиян Тобира обяви скромно имущество за своята дълга политическа кариера. В родната си Френска Гвиана тя притежава две традиционни къщи за €75,000 и €70,000. Освен това тя притежава Hyundai за €13,000 и три велосипеда за €900.

Министърът на отвъдморските територии Викторин Люрел обаче притежава Peugeot 607 за 5000 евро. На модела 407 от същата марка залагат министърът на търговията и туризма Силвия Пинел и министърът на образованието Венсан Пейон. Почитател на френската автомобилна индустрия е министърът на младежта и спорта Валери Фуйнерон. Тя притежава култовия Citroen 2 CV и Renault Megane.

Вътрешният министър Манюел Валс е начело на малка групичка от свои колеги, които са декларирали, че не притежават автомобили.

Земеделският министър Стефан Льо Фол ползва Renault Clio, но през 2011 г. купува мотор BMW. Говорителят на правителството и министър за правата на жените Нажат Вало-Белкасем.

От своя страна лидерът на дясната опозиция Жан-Франсоа Копе заяви, че инициативата на Оланд за оповестяване на имуществото на правителството е воайорство. Копе призова обществото да оценява политиците по тяхната компетентност и честност, а не по имуществените им декларации.

Някои от влиятелните политици на левицата, сред които и председателят на долната камара на парламента Клод Бартолон също изказа известни резерви спрямо инициативата на президента.

Самият Каюзак чака решението на прокурорите. Ако бъде обвинен и признат за виновен, той може да получи до пет години затвор и голяма глоба. Ако обаче се докаже, че финансовите машинации са извършени благодарение на служебното му положение, срокът за лишаване от свобода може да бъде увеличен два пъти, а глобата да стигне до 750 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: