Last news in Fakti

26 Януари, 2022 21:09 4 302 37

В Русия: “Западът ни провокира, трябва да се защитаваме“

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • владимир путин

В близките до държавното ръководство руски медии много рядко се споменава, че Кремъл от седмици увеличава военното си присъствие по украинската граница

В Русия: “Западът ни провокира, трябва да се защитаваме“ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО ни провокира, искат да оправдаят налагането на нови санкции: така мислят повечето руснаци, сочи актуално допитване. Но също и сред руснаците нарастват тревогите от възможен военен сблъсък със Запада.

„НАТО отговаря на предложенията на Москва чрез изпращането на военни части на изток", гласи заглавие в „Независимая газета", което много точно представя руската перспектива. С предложенията на Москва се има предвид списъкът с изискванията, представен на американците и на НАТО, на който в Кремъл очакват писмен отговор.

Ако дипломатическите прения около руските изисквания за гаранции за сигурност след края на разширяването на НАТО на изток доскоро се възприемаха от мнозина като експертна тема, като нещо абстрактно, сега отношението се променя. Това, че НАТО изпраща войски, че Украйна ежедневно получава оръжейни доставки, а британците и американците изтеглят персонал от посолствата си в Киев, поражда също и в Русия загриженост от възможно военно противопоставяне.

"Русия трябва да се защитава"

Тази представа е тревожна, казва 39-годишната счетоводителка Наталия - тъй като при война страдат винаги „обикновените хора - децата, семействата, възрастните". От това никога не произлиза нищо добро.

Въпреки това винаги има някой, който подбужда конфликти, смята 29-годишната университетска служителка Геля, като това в този случай „еднозначно не е Русия". Въоръженията, които се доставят на Украйна, военните бази - всичко това „изглежда се случва 'случайно' все около Русия", казва тя. Нейното заключение: „Русия естествено трябва да се защитава".

Мнозинството вини НАТО

Така мислят и много други руснаци. Съгласно актуално допитване, само четири процента от анкетираните са убедени, че Русия носи вината за един възможен конфликт, а всеки втори участник в проучването хвърля вината върху НАТО, казва социоложката Мария Мацкевич. Чак на трето място идва Украйна, следвана от САЩ.

„Те ни провокират, правят всичко, за да ни злепоставят и оправдаят налагането на нови санкции", обобщава мнението на мнозинството руснаци Мацкевич.

Това, което новините почти не споменават

В близките до държавното ръководство руски медии много рядко се споменава, че Русия от седмици увеличава военното си присъствие по украинската граница и струпва там военна техника. А ако въобще стане дума, се говори или за военни маневри, или за подготовка за очаквани провокации от Донбас.

Украинската армия подготвя инвазия, информира близката до управляващите телевизия „Русия 24", позовавайки се на самопровъзгласилата се тъй наречена Донецка народна република. Очакват се саботажи, за които ще се направи опит да бъде обвинена Русия - гласи убеждението на повечето анкетирани. И след това да бъдат наложени нови санкции.

За ползата от санкциите

В интервю за ДВ авторитетният германски военен експерт Кристоф Хойсген, който е бивш съветник на канцлерката Меркел, отбелязва: „Гледайки какво става днес, неизбежно си спомняме за инвазията на Русия в Украйна пред осем години. Когато бяха наложени санкции, спадна и интензивността на руските нападения. Не желаем това сега да се повтори. Това, което искаме, е ясно да се открои какво би могла да очаква Русия, ако действително предприеме стъпката, за която Путин спомена, че е готов".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лавренти

    81 15 Отговор
    Не само в Русия, а цял свят вижда че сороснята си търси боя от Руската армия!
  • 2 Монгола

    65 15 Отговор
    Руснаците няма да ви бавят вечно соросня!
  • 3 тинтири минтири

    21 50 Отговор
    никой не ви е провокирал , просто не искате демокрация в Украйна

    Коментиран от #25

  • 4 Последния Софиянец

    58 11 Отговор
    Русия искаше да се изтеглят янките,а те пращат още.

    Коментиран от #12

  • 5 истина е

    47 14 Отговор
    Като Русия няма втора , тъй велика на света .Тя ще спаси народа от байгънската упора !!
  • 6 Промититв мозъци

    32 7 Отговор
    Тез за каква война говорят бре..войната ще свърши точно за един ден

    Коментиран от #11

  • 7 Сатана

    37 9 Отговор
    Бий Краварите,бий,бий,бий!Тръмпистите ще ги довършат сами след това!
  • 8 Луганск и Донецк

    30 2 Отговор
    Официално призоваха Русия да им предостави "само необходимо" оръжие за противодействие дронове и ракети
  • 9 Гогол

    10 26 Отговор
    Днешното разполагане на руски десантчици в Беларус до границата с Украйна било западна провокация? Не, Лукашенка е славянският Брут.
  • 10 Любопитен

    32 4 Отговор
    Не мога да разбера какво отношение има НАТО към Украйна

    Коментиран от #14

  • 11 A 192

    25 6 Отговор

    До коментар #6 от "Промититв мозъци":

    Ми да една ракета от Русия и фондовите световни борси отиват по дяволите!
  • 12 Абе ти протестърче

    9 24 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Нали знаеш какво щеше да ти се случи , ако протестираш срещу корупцията и диктатурата на Путин ?
  • 13 Кики

    26 1 Отговор
    Няма нужда да се защитавате военно, въведете златен стандарт и запада ще умре още на другия ден.
    The world is now a Gulag Archipelago, run by the ruthless minions of the Rockefeller-Rothschild conglomerate. Its gods are money and power; its only enemy is the advocate of liberty.
  • 14 Толстой

    8 21 Отговор

    До коментар #10 от "Любопитен":

    Смислен въпрос. Отговорът е прост. Има една хилядолетна поговорка: Днес тебе, утр мене. Апетитът на Путин идва с яденето…
  • 15 Българин

    19 4 Отговор
    Смачкайте ги ние сме с вас!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ушанката

    8 25 Отговор
    руснаците гледат само руска телевизия щото друга няма, промиват им мозъците, как иначе да съществува диктатурата на путин и олигарсите му ?

    Коментиран от #26

  • 18 ПараШут

    24 4 Отговор
    Фашистка Украйна трябва да бъде унищожена. Не трябва да има милост за нито един бандеровец!
  • 19 Истината

    5 30 Отговор
    В тази война Русия ще бъде победена. Само САЩ имат 13 000 самолета. Русия 4800. A който владее небето владее битката, видяхме го наскоро в сблъсъка между Армения и Азербейджан. Азерите от въздуха си бомбиха арменците и след това пускаха армията. Едните са 148 милиона, другите са 340 милиона. И Русия има ядрени ракети да унищожат всеки един голям американски град, но и САЩ имат достатъчно ядрени ракети да изравнят всеки един голям руски град. В общи линии на Путин му е нисък рейтинга и се мъчи да отклони вниманието. Война няма да има, защото Русия със сигурност ще я изгуби. Печеливши няма да има.

    Коментиран от #27, #34

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бегай бе!

    6 26 Отговор
    Тая пропаганда ги съсипа руснаците като народ...Зомбират ги вече повече от 100 години!Държава агресор,която винаги се оправдава с другите,все ги нападали,все ги заплашвали..А тоя лъжец и манипулатор Джуджака наистина си вярва,че е Божи наместник и Бащицата на Света!

    Коментиран от #28

  • 23 баба ти от Пловдив

    3 2 Отговор
    знаем много добре ние , Българите- франкофони , какво е в Мали Сенегал и Буркина Фасо! там плакатите пишат- Ние обичаме Русия- на френски! на България! само върнете архивите от 1878 и 1944 г! моляяяя!!! за у краина- превод " в ъгъла" - трябва само Русия и България да се разберат- 2/3 ти от украина купени от манхатън! ?????? !!!!
  • 24 все про с таци

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "Серьога Клатику'ров":

    големи са русофобите.Каква е тая закономерност.Колко по т ъп е човек,толкова по голям русофоб е.Обаче тоя екземпляр направо чупи тъ по мера
  • 25 Барабанчев

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "тинтири минтири":

    ти да не си мислиш че в Украйна има демокрация?
    Това първо.
    Ти да не си мислиш че на САЩ им пука за демокрацията в Украйна?
    Това второ.
    Ти да не си мислиш че на Русия и пука за демокрацията в Украйна?
    Това трето.
    Има и пще ама ще ти се затормози мозъчето малко.
  • 26 а бе фес

    18 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ушанката":

    няма по голямо промиване на мозъци от нашите любими телевизии.Такава демагогия като сега нямаше и при социализма.
  • 27 Oki

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Истината":

    На бас че си на 16 годинки

    Коментиран от #29, #33

  • 28 Абе debiл

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бегай бе!":

    Последният път им струваше некви 20 милиона жертви и половината държава разрушени, ти обясняваш как им промивали мозъците.
  • 29 Не е на 16

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Oki":

    на 38 е, но е умствено ретардиран.
    Абе май си прав, на акъл е на 16.
  • 30 баба ти от Пловдив

    5 1 Отговор
    руският народ знае много добре кой е единствения близък с език БУГАРИЦА- 6 ти век!!!! и който ще бъде винаги с него. не някои , които лъжат и честитят 24 май на макета, които не знаят , че говорят чист български до Полша и Словения! половин Европа говори Бугарица ! но католиците- педофили много лъгалиииииии! Също и в Москва учители са лъгали децата за Кирил и Методи!
  • 31 баба ти от Пловдив

    3 4 Отговор
    до ном 19 -Русия никой не може да победи просто! само да върне архивите на България и после ще видим!!!!!!
  • 32 Ана

    14 0 Отговор
    Анатоли, ти или спиш или си обезумял , за да пишеш толкова лъжи ! Как изброи руските военни на тяхна територия , а не виждаш сблъска от надпреварващи страни от НАТО и САЩ да трупат оръжие и войски на територията на фашистка Украиина!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 УМНИК НИЩО НЕ ЗНАЕШ....

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Истината":

    Всички тези самолети са пълни с електроника!Русия като удари няколко сателита на САЩ....джи пи еса няма да работи..джи ес емите няма да работят..връщат се към шайбов телефон!и сухопътна война...ИНТЕРНЕТ ще се появи отново чак след десетина години...това за Русия е нищо работа...5 минути и 50 спътника на САЩ са станали на П.ки и парцали па цялата галактика 😇
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 НАЦИОНАЛИСТ

    3 0 Отговор
    В.В.ПУТИН ИМ ГО КАЗА: КАКВО ПРАВЯТ американците НА НАШАТА ВРАТА,те ДОЙДОХА ТУК,НЕ НИЕ ПРИ ТЯХ....?!?
    УКРАЙНА ИСКАЛА д€мокрация,МНОГО ДОБРЕ...,АМА ЗАЩО ОГРАНИЧАВАТ ПРАВАТА НА МАЛЦИНСТВАТА,ОСОБЕНО НА РУСКОГОВОРЯЩОТО...И Т.Н.?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания