Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 09:17 5 372 12

Япония: видеото, което потресе цялата страна

  • япония-
  • видео-
  • японци-
  • тормоз-
  • насилие-
  • работник-
  • виетнамец

Те са дошли в Япония, за да научат нещо и да спечелят малко пари, но вместо това стават жертви на насилие

Япония: видеото, което потресе цялата страна - 1
Снимка: Shutterstock

Преди около 20 години Япония стартира програма за технически практиканти от икономически слаби страни. Целта: след практиката тези хора да помагат в развитието на своите държави. Звучи благородно, нали? Само че оттогава насам постоянно се появяват съобщения за издевателства и експлоатация над чужденците от страна на японски фирми.

Тормозен цели две години

Неотдавна едно видео с виетнамски практикант предизвика шок в страната. Работникът стои върху каросерията на камиона, а негов колега го налага здраво по седалището с дръжката на метла и същевременно се смее. Тези кадри документират издевателствата над виетнамски практикант от негов японски колега. И това явно не е единичен случай.

"Той работеше с един японски колега, който го замери с един строителен елемент. Практикантът беше ранен, избит му беше един зъб, а част от устната му трябваше да се шие. Фирмата впоследствие не го декларира като трудова злополука. Вместо това принудиха жертвата да декларира произшествието като злополука с велосипед", казва Митцуго Муто от японския синдикат Фукуюма Тампопо, към когото 41-годишният практикант се обърнал за помощ. Муто разказва и за друга подобна атака срещу същия човек: "В друг случай японският служител толкова силно го ритнал със специалните си обувки за сигурност, че му счупил три ребра".

Синдикалистът разказва, че издевателства продължили близо две години. Практикантът така и не посмял да се обърне към полицията за помощ, а и досега предпочита да остане анонимен. "Аз пристигнах в Япония, за да печеля пари и отначало не знаех какво трябва да правя. Страх ме беше да не си загубя работата и да ме върнат обратно във Виетнам. А и други мои сънародници ме предупредиха, че ако се оплача в полицията, японските колеги после ще ми отмъстят и ще ме тормозят."

Чак на втората година практикантът събрал смелост да се оплаче. Междувременно се води разследване срещу строителната фирма. Включи се и японският министър на правосъдието. Разпоредено беше на фирмите, които по поръчение на държавата посредничат за наемане на практиканти, да приемат мерки срещу злоупотребите. Всъщност подобни апели е имало и преди, но явно не е било предприето нищо. "Доколкото мога да преценя, вербалните и физически агресии се срещат особено често по строежите. Знам и от други, които в момента страдат от подобни издевателства", казва практикантът, който помолил свой колега да заснеме грозните сцени срещу него.

Властите знаят много добре какво се случва

Правителството нееднократно е обещавало в миналото, че ще се застъпи в полза на практикантите, които във времената на липсваща работна ръка са важна подкрепа особено за малките фирми. Но случаите на тормоз не спират. Преди известно време беше оповестено, че само в рамките на 2 години са починали близо 70 практиканти. Синдикалистът Муто дава сурова оценка на своите сънародници: "Ние смятаме, че японците не осъзнават човешките права като особена ценност, особено пък когато става дума за други азиатци. Освен това в обществото има латентен расизъм. Цялата тази програма за технически асистенти трябва най-сетне да бъде прекратена и заменена от нова имиграционна политика."


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя път Русия

    13 15 Отговор
    трябва да пусне две бомби.
    На тия на всеки 50-60 години по една -две бомби за профилактика.
  • 2 Всичко е точно

    14 4 Отговор
    Странно - статията започва с подзаглавие: "Те са дошли в Япония, за да научат нещо и да спечелят малко пари..." - Реално и двете условия са изпълнени - научили са нещо и са спечелили "МАЛКО" пари!
  • 3 Госあ

    10 3 Отговор
    😅 Ние смятаме, че японците не осъзнават човешките права като особена ценност😅 Точно защото простолюдието си знае мястото, Япония без никакъв ресурс, винаги е била Топ. И като икономика и като технологии. А средната класа обхваща почти цялото население.
  • 4 Госあ

    17 0 Отговор
    Аве ? А кво стаа у месарниците у германско ?
  • 5 Верно ли

    10 0 Отговор
    Айдеее, Зелето се вторачи и в Страната на Изгряващото слънце! Чий го дири там пропагандата?

    Коментиран от #6

  • 6 Госあ

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Верно ли":

    Искат да пробутат емигранти, ама удрят на камък. За разлика от швабата, японеца приема работата си с удоволствие и не се срамува от нея, каквато и да е тя.
  • 7 Муньо

    1 1 Отговор
    Те така се учи занаят.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хехе":

    Нищо не знаеш.
  • 12 Работодателски манталитет,

    1 0 Отговор
    който обединява Токио, с. Антон и Лондон. Животът на нисшите класи не струва нищо, с тях могат да се гаврят, както си поискат. Важното е буржоата и аристократите да са доволно нахранени и нахилени.
Новини по държави: