Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Март, 2022 05:31 1 398 16

Руско-украинските преговори продължават днес

  • украйна-
  • русиа-
  • преговори-
  • михайло подоляк-
  • владимир зеренски-
  • нато

Има фундаментални противоречия, но със сигурност има място за компромис, заяви Михайло Подоляк, съветник на украинския президент

Руско-украинските преговори продължават днес - 1
Михайло Подоляк, Снимка: Туитър

Руско-украинските преговори ще продължат днес. Това обяви в туитър Михайло Подоляк, съветник на украинския съветник Володимир Зеленски, предаде БНР.

"Много труден процес на преговори. Има фундаментални противоречия, но със сигурност има място за компромис", написа Подоляк в социалната мрежа.

По-рано и двете страни съобщиха за постигнат напредък, но не бяха уточнени подробности. В същото време украинският президент Володимир Зеленски заяви във видeообръщение, че "засега" страната му се отказва от членство в НАТО.

"Вратата на НАТО не е отворена", каза Зеленски. Украйна има нужда от гаранции за сигурността си и ще търси сътрудничество с други организации, допълни президентът. Той засили критиката си към НАТО и постави под съмнение ангажимента на Алианса към клаузата за колективна отбрана.

"Член 5 никога не е изглеждал толкова слаб, колкото е днес", твърди Зеленски.

Преди началото на преговорите с Русия вчера неговият съветник Михайло Подоляк заяви, че ще настоява за прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски от територията на страната. Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред агенция Интерфакс, че целта на преговорите е неутралитет на Украйна "в рамките на гаранции за сигурност от всички участващи в този процес и в рамките на демилитаризацията на Украйна".

Вече над три милиона са украинските бежанци от войната, съобщи говорител на Международната организация по миграцията в Женева. Близо два милиона от тях са намерили убежище в съседна Полша. За Киев с влак от Варшава пътуват премиерите на Чехия, Полша и Словения, за да се срещнат с президента Володимир Зеленски като представители на лидерите на Европейския съюз.

Киев беше под ракетен обстрел тази сутрин, при който са загинали четирима души, обяви кметът на столицата Виталий Кличко в Telegram. По-рано той въведе комендантски час от 20.00 часа днес до 7.00 часа сутринта в четвъртък, след като няколко жилищни блока бяха ударени от руските сили.

Eвакуацията на цивилни граждани от обсадените от руските сили райони в Украйна продължава, макар и със затруднения. 2000 автомобила са успели да напуснат обсадения пристанищен град Мариупол, други 2000 чакат, съобщиха градските власти. Но конвой с хуманитарна помощ все още е блокиран край Бердянск, на около 80 километра от Мариупол.

Повече от 70 автобуса са готови да потеглят от обсадения град Суми в Североизточна Украйна, съобщи говорител на Червения кръст в централата в Женева. Заедно с украинския Червен кръст се подготвя евакуацията на два конвоя от около 30 автобуса в безопасна зона.

НАТО не е изпратило войски за защита на Украйна, която не е член на западния военен алианс, а Зеленски предположи, че НАТО ще реагира „по същия начин“ при нападение на един от членовете му от Русия.

Лидерите на НАТО преди това отхвърлиха подобни предложения. Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън каза по време на посещение в Литва миналата седмица, че Съединените щати имат „свещен“ ангажимент към гаранцията по член 5 за взаимна защита между държавите-членки.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АУУУУУ

    3 4 Отговор
    САНКЦИИТЕ СА ТЕЖКИ, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ЩЕ СА ЗА МНОГО ГОДИНИ..... 🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮

    Коментиран от #4

  • 2 Укронацистите по затворите

    11 5 Отговор
    Руснаците няма да се изтеглят поне 50 години напред от Украйна.
    Искате да си играете на нацисти? На друго място, идете при тия, дето ви плащат!
    Не е далеко, зад океана!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Укронацистите по затворите

    6 3 Отговор
    Кличко каза ли, че стрелят по хората, закъснели и не успели да се приберат до комендантския час?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сивата чапла/ оригинал

    4 0 Отговор
    Когато се гласува да осъдят ли народните представители на затвор,може да се очаква 100% активност.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кирил

    3 4 Отговор
    Безмислено е.
    Никой не вярва на руснаци.
    В продължение на 4 месеца, всеки ден уверяваха, че не се е готви никаква военна акция срещу Украйна !
    За тях лъжата е като ,,добър ден,,
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ники

    4 1 Отговор
    КАКВО СТАНА ЗЕЛЕНИЯ ПОЧВА ДА НЕ ИСКА НАТО РАЗБРА ЧЕ ГО ИЗОСТАВИХА И СЪСИПА УКРАЙНА СЕГА НЕГО ДА СЪДЯТ ТОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО ЗАЩОТО ПОВЯРВА НА АМЕРИКАНСКАТА МУМИЯ.
  • 16 Потресаващо

    0 1 Отговор
    Току-що гледах един водещ по украинската телевизия /май в момента е една/ да цитира Адолф Айхман /?/, един от най-големите отговорници за Холокоста, че било оправдано да се унищожават деца. Без коментар!
Новини по държави: