Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Март, 2022 06:38 2 395 19

Гутериш: Конфликтът между Русия и Украйна може да прерасне в ядрена война

  • антонио гутериш-
  • украйна-
  • оон-
  • русия-
  • ясрена война

Той потвърди, че ООН и хуманитарните партньори работят за осигуряване на безопасно преминаване от засегнатите райони в Украйна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че конфликтът между Русия и Украйна може да прерасне в ядрена война, предаде NOVA.

"Перспективата за ядрен конфликт, която някога беше немислима, сега е сред възможностите", добави той пред Съвета за сигурност в Ню Йорк, съобщи „The Brussels Times”.

Още новини от Украйна

Гутериш призова за преговори, като подчерта страданията на цивилното население, причинени от руските сили.

"Време е да спрем ужаса, който се стовари върху народа на Украйна, и да тръгнем по пътя на дипломацията и мира", каза той.

ООН обвини Русия за разрушенията в украинските градове в резултат на руските бомбардировки.

Обявявайки отпускането на 40 млн. долара от фондовете на ООН за спешна помощ, Гутериш потвърди, че ООН и хуманитарните партньори работят за осигуряване на безопасно преминаване от засегнатите райони в Украйна.

Той обаче се противопостави на призивите за създаване на забранена за полети зона над Украйна, опасявайки се, че това може да доведе до ескалация на кризата. Украинският президент Владомир Зеленски призова по-рано за забранена за полети зона над Украйна, но НАТО отхвърли молбите му поради опасения от създаване на глобален конфликт.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    36 6 Отговор
    ако продължавате да ровите !
  • 2 Сандокан

    56 5 Отговор
    Когато се разпадна Съветския съюз , западните демократи удариха Югославия. Насъскаха ги едни срещу други а после нападнаха Сърбия .Ей така за показно на Русия. Русия тогава не беше готова за помощ .
    Сега руснаците щи аргасват украинците ей така за показно на западняците , А ония ще гледат от страни как бият протежето им и нищо не могат да направят .
  • 3 АУУУУУ

    4 24 Отговор
    САНКЦИИТЕ СА ТЕЖКИ, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ЩЕ СА ЗА МНОГО ГОДИНИ..... 🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮
  • 4 big

    38 1 Отговор
    Ти щом като си зависим, защо се обаждаш? Къде беше осем години за осемте години престъпления в Донбас? А за продължаващите убийства на цивилни там и сега? Къде беше за войните в Сирия, Ирак, Афганистан и т.н.?
  • 5 Трайно безработен

    24 1 Отговор
    Тия в Трето весело ли са учили! Сетиха се след толкова време
  • 6 Жорж

    32 2 Отговор
    А не това са Садам Хюсеин и Моамар Кадафи! Които пречукахте като бандити.Слободан Милошевич го отровихте! Вие сте за съд световните глобалисти. Аз ако съм на ваше място няма да мога да спя. Ще чакам стршния съд
  • 7 12345

    21 2 Отговор
    Подклаждат огъня,лоши хора,тез непомагат на населението ,а напротив
  • 8 Сега и

    13 2 Отговор
    португалецът и той да се обади !
  • 9 Бай Онзи

    13 2 Отговор
    пускайте атома че да се свърши с тая мъка,да изчезне тая инфлация веднъж за винаги.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Трайно безработен

    13 2 Отговор
    За мене атома не е проблем. По добре бърза смърт отколкото дълга агония. Да живея бедно в клуба ба богатите НАТО и ЕС
  • 12 Аналитик плюс

    28 1 Отговор
    Умниците, разбира се, лесно можеха да предотвратят това, което се случи в Украйна. Днес вече е повече от ясно, че Украйна няма да стане член на НАТО. А колко малко разум се изискваше от ястребите-политици за да се избегне тази война, когато Русия апелираше за повече разбиране какво се случва по границите й. Каубойското начало в политиката на новия световен ред беше демонстрирана първо в Югославия, после Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен, Грузия, Украйна. Ако безотговорната западна политика на изискване и налагане с всякакви средства на подчинение продължи, това неминуемо ще доведе до световен конфликт. Свидетели сме, че поне засега, силовата политиката на яросна конфронтация и предизвикателство не търпи промяна. Притеснителното е, че търпението на Русия явно вече е на изчерпване, след десетилетия на демонизиране и санкции. Доктрината Путин е: "На нас не ни трябва свят без Русия" и "войната ще бъде извън нейните граници". Здравият разум в политиката днес е абсолютен дефицит. Ето това е мрачният резултат от фалиралата западна доктрина за "Световна Империя на Демокрацията". Светът се нуждае от озаптяване на хегемоните, многополярност и възстановяване на нарушения международен правов ред. Кой днес е силен достатъчно за да се заеме с това?

    Коментиран от #19

  • 13 Късно е либе за китка

    15 0 Отговор
    "Време е да спрем ужаса, който се стовари върху народа на Украйна, и да тръгнем по пътя на дипломацията и мира". Сетила се Мара да се пообара.....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Закривай ООН-то

    11 1 Отговор
    Излишни сте! Вредни сте!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Никой

    6 0 Отговор
    Натовци ще набират строители за сезона да вдигат Берлинската стена отново.
  • 18 Госあ

    5 9 Отговор
    примитивните русороби искат ядрена война и край на цивилизацията, защото те не принадлежат към нея.
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Аналитик плюс":

    Никой не помни кой Драсва клечката и пали огъня.....Всеки помни кой прави пожарът !!!Обратното броене за путин започва от тази вечер,когато влизат в 22ход на партията с човешка кръв.броите 8хода след днес и ако лудия не бъде премахнат с дворцов преврат ще бъде разпарчетосана и русия.След,като така добре виждате КОЙ драсна клечката,би трябвало и да виждате тези неща в бъдещето.Не е трудно!!!Никога не мислете с Желанията си..........