28 Март, 2022 12:14 1 302 15

Украйна призова ООН да обяви специална зона за сигурност за Чернобилската АЕЦ

  • украйна-
  • чернобил-
  • аец-
  • оон-
  • специална мисия

Според украинския вицепремиер, Ирина Верешчук, контролът над района трябва да бъде поет от специална мисия на ООН

Украйна призова ООН да обяви специална зона за сигурност за Чернобилската АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС

Украйна призова Съвета за сигурност на ООН да обяви специална зона за сигурност за Чернобилската АЕЦ, предаде ДПА.

Според украинския вицепремиер, Ирина Верешчук, контролът над района трябва да бъде поет от специална мисия на ООН, посочва вестник "Украинска правда".

"Що се отнася до ядрената безопасност, безотговорните и непрофесионални действия на руската армия представляват сериозна заплаха не само за Украйна, но и за още стотици милиони европейци", каза тя. "Затова призоваваме Съвета за сигурност на ООН да вземе своевременни мерки за демилитаризация на зоната на отчуждение около Чернобилската АЕЦ и да разположи специална мисия на Обединените нации."

Това по думите на Верешчук ще намали риска от нова злополука в Чернобил, причинена от руските окупационни войски.

Тя заяви, че руските сили складират големи количества боеприпаси в района на реактора, и добави, че в района около него са избухнали големи горски и храстови пожари, които могат доведат до сериозни последствия.

Руските войски възпрепятстват усилията да бъдат потушени пожарите и в резултат от тях до въздуха могат да достигнат радиоактивни частици, които после да бъдат разнесени от вятъра, заяви Верешчук.

Ден по-рано украинското министерство на околната среда регистрира общо 31 огнища на пожари на територията на Чернобил.

Територията на електроцентралата е под руски контрол от около месец. След опустошителната ядрена авария в Чернобил през 1986 г. над разрушения реактор беше построен голям купол. Там и до днес се складира радиоактивен отпадък.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЯвноИма

    32 3 Отговор
    Явно има нещо гнило в Чернобил, след налятите толкова млрд. долари. Ако са обогатявали там гориво за ядрена програма, става ясно защо руснаците първо там отидоха да го отцепят, да им приберат горивото поне и така да изчезне и програмата.

    Коментиран от #15

  • 2 Грульо

    35 3 Отговор
    "Според украинския вицепремиер, Ирина Верешчук, контролът над района трябва да бъде поет от специална мисия на ООН"

    Русия има много по-добри възможностти да пази централата. Нема нужда от троянски кон на ООН.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Любопитно

    23 1 Отговор
    Интересно как точно ООН ще се реализира напрактика тази специална зона за сигурност.
  • 5 фон4о

    27 1 Отговор
    Според вас, укри такива.... Русия има ли интерес да предизвика ядрен инцидент на един "х.о.й" място от границите си ?!?!?!?!?

    Коментиран от #9

  • 6 Феликс Дж

    21 2 Отговор
    Първо - тези централи са проектирани и строени в СССР, така че няма как приемникът на СССР да не знае как да ги обслужва. А и до момента им доставя оборудване за тях; Второ - останали са на Окраина пак от времената на СССР, но те не само не са благодарни за това, ами и активно работят за саботиране на благодетеля си (кражбите на транзитен газ за милиарди не са от вчера); Трето - но не последно, дали днешния приемник на СССР няма да наложи ВЕТО срещу това искане. ИЗВОД - бла-бла-бла и тази чиновничка след това на съд за всяване на паника. ИЛИ още не се знае у нас, че подготвяния УРАН за ядреното оръжие на тия патриот-демократи се е криело под угасващия съркофаг на експлоадиралия реактор. Скоро очаквай ЧК и специалисти по радио-химическа защита при тебе.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    17 2 Отговор
    Там ли ще криете нацита?
  • 9 БОКО

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "фон4о":

    ОНЯ БОКЛУК ЗЕЛЕНСКИ ДА ПОДПИСВА КАПИТУЛАЦИЯТА И ДА СЕ МИРЯСВА. И ДА ОДИ НА СЕ ЖАЛВА НА ЛЪЖИТЕ НА ЕС И НАТО ДЕТО ГО ЛЪГАХА
  • 10 Раша колабира

    7 4 Отговор
    швейцарски часовници “Шафхаузен”. Добри часовници! Те са наречени по името на града Шафхаузен. В края на 1944 г. американците се обърнаха към швейцарците и им казаха: “Вашите заводи в Шафхаузен доставят електронни оптически прибори за насочване на нацистките самолети към целта. Прекратете това, ако обичате”. Швейцарците казаха “не” и тогава американските самолети “по погрешка” бомбардираха тези заводи. Те казаха: “О, ние просто сгрешихме, ние си мислехме, че това е Германия
  • 11 Когато вярвам, вярвам на всичко

    4 0 Отговор
    Когато не вярвам, не вярвам на нищо. А вие?
  • 12 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    рецепта за ТАЗИ СВЕТОВНА ВОЙНА!!!!!!!Вземате малка тенджера/планетата Земя/ ,слагате един алцхаймер идиот с несменен памперс за ТРАЙНО И ПОСТОЯННО ОВКУСЯВАНЕ,две глави ВПК,БИГФАРМА,малка глава Илон Мъск,една туба неолиберално масло,28 дребни мръфки ЕС и още толкова люти чушлета НАТО/едрите са ДИКТУВАЩИ СИТУАЦИЯТА И НЕ СЕ ГОТВЯТ!!!!/.безброй зрънца санкций,независимост от Русия,инфлация,права,пандемични мерки,връзка демокрация с крила и бомби които отделно минавате през блендера и добавяте в подходяща доза и момент.Тенджерата/ПЛАНЕТАТА/ къкри на 2 на котлона/принцип,, СВАРЕНА ЖАБА,,/..Щом затихне къкренето ръгаш обилно русофобия...а за кипне накрая хвърляш наръч ЗЕЛЕНСКИ!!!!!!!
  • 13 Българка

    2 10 Отговор
    Аз ( и не само) мисля , че трябва да бъде замразено членството на Русия в Съвета за сигурност на ООН до тогава, коката Русия не се изтегли от Украйна, Путин и кликата му не отговарят за престъпленията си пред международен трибунал. Може би ООН трябва да гласуват решения като тези за извършваните от Милошевич и Югославия в Косово и Черна гора.

    Коментиран от #14

  • 14 советобезмозг

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Уважаваният световен ядрен "експерт" – Грульо не е на същото мнение.
  • 15 Komapak

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЯвноИма":

    Украина прибираше ядрените отпадъци на Германия там. Това им струваше 500млн евро на година. Бяха в преговори и с Франция, но не се стигна до договор.
Новини по държави: