Last news in Fakti

31 Март, 2022 19:35 1 981 42

ЕС: Ако не се преориентираме към по-устойчиво потребление, няма да постигнем целите на Зеления пакт

  • ек-
  • ес-
  • зелен пакт-
  • европа-
  • потребители-
  • потребление-
  • екология-
  • продукти-
  • търговия

Комисията предлага да се актуализират правилата на ЕС за защита на потребителите

ЕС: Ако не се преориентираме към по-устойчиво потребление, няма да постигнем целите на Зеления пакт - 1
Снимка: Shutterstock

Еврокомисията предлага да се актуализират правилата на ЕС за защита на потребителите, за да им се дадат повече права в контекста на екологичния преход. Актуализираните правила ще гарантират, че потребителите могат да избират продуктите, които купуват, по информиран и екологосъобразен начин. Потребителите ще имат право да знаят колко дълго е проектиран да трае даден продукт и как и дали може да бъде поправен. Освен това с правилата ще се засили защитата на потребителите от ненадеждни или неверни твърдения за екологосъобразност, като се забранят подобни заблуждаващи твърдения и практики, включително по отношение на трайността на даден продукт.

Заместник-председателят на Комисията по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви: „Подкрепяме потребителите, които все по-често искат да избират по-трайни продукти, които могат да бъдат поправяни. Трябва да гарантираме, че тяхната ангажираност не е възпрепятствана от подвеждаща информация. С настоящото предложение им предоставяме силни нови инструменти за информиран избор и за повишаване на устойчивостта на продуктите и нашата икономика.“

Комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс добави: „Ако не се преориентираме към по-устойчиво потребление, няма да постигнем целите на Европейския зелен пакт — толкова е просто. Повечето потребители са готови да дадат своя принос, но станахме свидетели и на увеличаване на броя на заблуждаващите твърдения за екологосъобразност и практиките за преждевременно излизане от употреба на продуктите. За да се включат активно в екологичния преход, потребителите трябва да имат право на информация, за да избират по устойчив начин. Те трябва също така да бъдат защитени от нелоялни търговски практики, които злоупотребяват с интереса им към по-екологосъобразни стоки.“

Ново право на информация относно трайността и възможностите за поправка на продуктите

Комисията предлага да се измени Директивата за правата на потребителите, за да се задължат търговците да предоставят на потребителите информация относно трайността и възможностите за поправка на продуктите:

Трайност: Потребителите трябва да бъдат информирани за гарантираната трайност на продуктите. Ако производителят на потребителска стока предлага търговска гаранция за трайност за повече от две години, продавачът трябва да предостави тази информация на потребителя. За консумиращите енергия стоки продавачът трябва също така да информира потребителите, когато производителят не е предоставил информация относно търговска гаранция за трайност.

Поправки и актуализации: Продавачът трябва също така да предостави съответна информация за поправките, като например рейтинга на възможностите за поправка (когато е приложимо) или друга информация за поправките, предоставена от производителя, като например наличието на резервни части или ръководство за извършване на поправка. За интелигентните устройства и цифровото съдържание и услуги потребителят трябва също така да бъде информиран за актуализациите на софтуера, предоставяни от производителя.

Производителите и продавачите ще решат кой е най-подходящият начин за предоставяне на тази информация на потребителя — върху опаковката или в описанието на продукта на уебсайта. Във всеки случай тя трябва да бъде предоставена преди покупката и по ясен и разбираем начин.

Забрана на заблуждаващите твърдения за екологосъобразност и планираното излизане от употреба

Комисията предлага също така няколко изменения на Директивата за нелоялните търговски практики. На първо място списъкът на продуктовите характеристики, по отношение на които търговецът не може да подвежда потребителите, се разширява, за да бъдат обхванати екологичното или социалното въздействие, трайността и възможностите за поправка. След това се добавят нови практики, считани за заблуждаващи след оценка на всеки отделен случай, като например твърденията за екологосъобразност по отношение на бъдещи екологични резултати без ясни, обективни и проверими ангажименти и цели и без независима система за мониторинг. Не на последно място към така наречения черен списък на забранените нелоялни търговски практики в директивата се добавят следните нови практики:

- Неуведомяване за характеристики, въведени за ограничаване на трайността, като например софтуер, който спира или понижава функционалността на стоката след определен период от време;

- Общите, неясни твърдения за екологосъобразност, при които отличните екологични характеристики на продукта или търговеца не могат да бъдат доказани. Примери за такива общи твърдения за екологосъобразност са „екологосъобразен“, „еко“ или „зелен“, които погрешно загатват или създават впечатление за отлични екологични резултати;

- Твърдения за екологосъобразност за целия продукт, когато екологосъобразността се отнася само до определен аспект на продукта;

- Поставяне на доброволна маркировка за устойчивост, която не се основава на схема за проверка от трета страна или не е създадена от публични органи;

- Неуведомяване, че дадена стока е с ограничена функционалност, когато се използват консумативи, резервни части или принадлежности, които не са предоставени от първоначалния производител.

Тези изменения имат за цел да се гарантира правна сигурност за търговците, но също така да се улесни правоприлагането в случаи, свързани със заблуждаващи твърдения за екологосъобразност и преждевременно излизане от употреба на продуктите. Освен това като се гарантира, че твърденията за екологосъобразност отговарят на истината, потребителите ще могат да избират продукти, които действително са по-добри за околната среда от други конкурентни продукти. Това ще насърчи конкуренцията за по-екологично устойчиви продукти, като по този начин ще се намали отрицателното въздействие върху околната среда.

Сега предстои предложенията на Комисията да бъдат обсъдени от Съвета и Европейския парламент. След като предложенията бъдат приети и транспонирани в националното законодателство на държавите членки, потребителите ще имат право на правна защита в случай на нарушения, включително чрез процедурата за колективна защита съгласно Директивата за представителните искове.

Предложените изменения на законодателството на ЕС за защита на потребителите бяха обявени в новата програма за потребителите и плана за действие за кръговата икономика. Целта на измененията е да се подкрепят промените, необходими в поведението на потребителите за постигане на целите в областта на климата и околната среда в рамките на Европейския зелен пакт, като се гарантира, че потребителите разполагат с по-добра информация относно трайността и възможностите за поправка на продуктите, както и че са защитени от търговски практики, които им пречат да пазаруват по-устойчиво. При изготвянето на предложението Комисията се консултира с над 12 000 потребители, както и с дружества, експерти по защита на потребителите и национални органи. Проверката на надеждността на твърденията за екологосъобразност на продуктите се смята за най-голямата пречка пред участието на потребителите в екологичния преход. Около половината от анкетираните заявяват, че са склонни да платят повече за продукт с по-дълъг експлоатационен срок без нужда от поправки.

Проучванията показват също, че потребителите се сблъскват с нелоялни търговски практики, които активно им пречат да правят устойчив избор. Преждевременното излизане от употреба на стоките, заблуждаващите твърдения за екологосъобразност, непрозрачните и ненадеждни маркировки за устойчивост или инструменти за информиране за устойчивостта са често срещани практики. Настоящото предложение е част от по-общата цел на Комисията Европа да се превърне в първия неутрален по отношение на климата континент до 2050 г. Тази цел може да бъде постигната само ако потребителите и предприятията консумират и произвеждат по-устойчиво. Предложението ще бъде допълнено и от други инициативи, включително Инициативата за устойчиви продукти и предстоящите инициативи за обосноваването на твърденията за екологосъобразност и за правото на поправка (за която е в ход обществена консултация до 5 април 2022 г.). Предстоящата инициатива за правото на поправка ще бъде съсредоточена върху насърчаването на поправката на стоки след покупката, докато инициативата за предоставяне на права на потребителите в контекста на екологичния преход налага задължение за предоставяне на информация относно възможностите за поправка преди покупката и осигурява защита срещу нелоялни практики, свързани с преждевременното излизане от употреба на продуктите. На 23 февруари 2022 г. Европейската комисия прие също така предложение относно дружествената дължима грижа във връзка с устойчивостта, с което се установяват ясни и балансирани правила за дружествата с цел зачитане на правата на човека и околната среда и възприемане на устойчиво и отговорно поведение. Успоредно с това Комисията работи за подпомагане на предприятията в процеса на екологичния преход, включително чрез доброволни инициативи като ангажимента за устойчиво потребление.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Видинчанин

    33 2 Отговор
    Глупости като етикетите на презервативите
  • 2 Раданч Татлъту

    40 2 Отговор
    ЕС подкрепя твърдо Зеленски , зелената сделка и зеленият хайвер!🐷🐂🐷🥳🤡👍
  • 3 Djony

    41 4 Отговор
    Ше се къпете в ЕС със студена вода за по екологично и да се пести енергия. Ще има каша от брашно, че изпичането на хляб струва енергия.

    Коментиран от #9

  • 4 Уса

    32 1 Отговор
    И как ще го направите,като поколения наред само консумират и унищожават.Такава ви е системата пагубна
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СЛОНА

    25 3 Отговор
    КАКВО ПИЧЕЛЯ ОТ ЕС!!!...???????????
    КАКВО МИ ДАВА ЕС!!!!.......????????????
    ЕС Е НИ ХРАНИ И НАТО НЕ НИ БРАНИ!!!!!!!!!
  • 7 Титаник

    37 3 Отговор
    Референдум за независимост на страната, ЕС, НАТО вън от България.

    Коментиран от #13, #17, #24

  • 8 23123123

    38 1 Отговор
    Тази сутрин руснаците в Украйна свалиха 2 хеликоптера, евакуиращи шефовете на Азов и западните им командири от Мариупол. Има 15 убити в единия хеликоптер и около 10 в другия. Всичките от май-висш ранг. Супер удар! Двама са оцелели и в момента се разпитват. Що не пишете нищо за това, а?
    Писна ни да слушаме за "устойчивите" дивотии на ЕС!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дайте пари за фотоволтайк!

    32 2 Отговор
    ЕС се връща обратно към българския социализъмъ. Ще стоим на тъмно и студено, ще кърпим чорапи и ще ползваме тоалетната хартия повторно

    Коментиран от #32

  • 11 Dgd

    35 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ще цитирам Кики":

    Путин не е източил европейските хранилища, до момента всичко договорено се изпълнява. Просто тези които направиха малки заявки заради измислената пЛандемия, сега нямат запаси. Същото важи и за нас. Сърбите си имат договор и получават газта на 370 долара. Ние пък на 1300, и те така
  • 12 мда

    33 1 Отговор
    Зелените глави в ЕС ще ни занулят. Настъпва глад и мизерия. Тях ги интересува само екологията, а хората са враг на екологията.

    Коментиран от #20

  • 13 Фермер

    21 2 Отговор

    До коментар #7 от "Титаник":

    На 6ти да ги изметем.

    Коментиран от #19

  • 14 СЛОНА

    14 0 Отговор
    ДЯДЯ ВЛАДЯ МИ СЕ ОБАДИ , НИ Е ПРИГОТВИЛ ДВА РЕАКТАРА ЗА КАЛАДУЙ ИДВА ЗА БИЛЕНЕ ,И ,ЧЕ НЕМА ДА НИ ТРЕБА ЗЕЛЕВИЯ ПАКТ И СЕРТИФИКАТ
  • 15 Вили

    27 0 Отговор
    Досега западната икономика работеше на принципа"купи хвърли",много години,още от създаването на капитализма!А социалистическата работеше на дълготрайност на продукцията! Сега ми е чудно как всичко това ще се промени,според мен не може!?
  • 16 Котъо

    10 0 Отговор
    И дано да не го стигнете щото тежко и горко на цялото човечеството
  • 17 КУИН МЕРИ

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Титаник":

    Няма кой да те чуе за референдум? Но като толкова си примрял ,организирай го ! Внимавай само като събираш подписи да не загинеш скоропостижно!

    Коментиран от #26

  • 18 Русофилчо

    16 1 Отговор
    Руублички кой си иима, на топличко с Бриджит Бърдо, ще спиинка!?! Руублички кой си няма, със цветната и снимка!!! Хи хи хи хи!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Котъо

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "мда":

    Не брат интересуват ги други неща който са част от един план,зеления таак е само отвличане на вниманието.
  • 21 Врачка

    19 1 Отговор
    Агнешкото е над 30 лъва килото а тия ме занимават със Зелен пакет,Зелен сертификат или Зеленски.ПочнА да ми писва на ……тката
  • 22 гост

    15 0 Отговор
    какво искат да ни кажат ? че стоките станат по-оскъдни по-скъпи и ще трябва да ги ползваме по 20 години добре,ама вече нито битовата техника ,електроника,автомобили не са това което бяха
  • 23 ПУБ

    20 0 Отговор
    Хмм. още ли някой мисли, че зелената сделка е жива. Надявам се Грета е ОК.
  • 24 LOSHIA

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "Титаник":

    А АЗ ИСКАМ РЕФЕРНДУМ ЗА ЗАБРАНА НА ТЪПНЯТА,НЕВЕЖЕСТВОТО И ПРОСТОТИЯТА ПО ФОРУМИТЕ!!!!!!!

    Коментиран от #30, #31

  • 25 SCH JVLIVS II

    10 1 Отговор
    Иха 😂 колко много написано и се обзалагам че хората които живеят в България на дали са разбрали точно темата става на въпрос за много глупости дори за еко шампион, козметика, храна, автомобили...тя дълга и дълбока скоро и колите ни задължават да купуваме електрички обаче пари не дават нямам нищо против една Tesla с цената на някой скапано Рено в магазина ще хвърлим колите на газ ок.Спряха играчките на децата в McDonalds и Quick малкият не е доволен на книжки не ги обича и всичките глупости на еко ненормалните ще оправим света ,може и цигарите да станат незаконни против волята на зелените знам ли ,правят ни живота по скапан
  • 26 СЛОНА

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "КУИН МЕРИ":

    ЕЛА ТУКА ЧЕ СЪМ НА ЧУКНИ ,БУТНИ,РИТНИ !!?
  • 27 ПУБ

    16 0 Отговор
    Русофилчо 16 , хайде да не злорадсваме.
    Но току що Путин заяви, западните страни трябва да отворят сметки в рубли и долари. После да ги обменят в рубли и да си купят газ. Т.е Путин ще играе ролята на американския ФЕД,. Ще печата рубли и ще дава рсурси. Ще определя курса. Руската рубла поскъпна два пъти за 2 седмици. по тази причина.
  • 28 ХА ХА ХА

    12 0 Отговор
    АБЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ ОТ ЕС !!! ТО БЪЛГАРИНА НЯМА КАКВО ДА ЯДЕ ....НЯМА ПАРИ ЗА ДА СИ КУПИ ЛЕКАРСТВА , ХЛЯБ , МЛЯКО , НЯМА ПАРИ ДА СИ ПЛАТИ ТОК , ВОДА , ПРНО ....ТА ВИЕ СТЕ ТЕЙ ГРИЖОВНИ ДА ЯДЕМ ЕКО ХРАНИ ????? ТА НИЕ РОВИМ ИЗ КОФИТЕ ЗА БОКЛУК И ТАМ АКО Е ЕКО ЩЕ Е ХУБАВО !
  • 29 Мамул

    10 0 Отговор
    Най добре да затворим цикъла, от масата в кенефа, от кенефа на масата. Като се стъмни лягаме, като се разсъмне ставаме. Малко по на хладно с терлички и пуловерчета...Важното е на "бензиностанцията" и на "магазина за левче" да им се ....мамата
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пендеграст от Д Б и П П

    15 0 Отговор

    До коментар #24 от "LOSHIA":

    Това са коментари под статия, а не форум, бе куxaк соpocки!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Така

    13 0 Отговор
    Човек да се смее ли или да плаче ! ЕС отива на много зле и това започва да се усеща от сега още
  • 34 Коко

    8 1 Отговор
    ЕС и сделките му зелени са вредни и заробващи и трябва да излезем веднага от него иначе загиваме.И понеже сме зомбирано стадо от много гледане на телевизор и никакво самостоятелно мислене нашето спасение е само Владимир Владимирович.
  • 35 нснс

    0 0 Отговор
    по време на война
  • 36 SCH JVLIVS II

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    И бабите си умираха от яд и мърмореха тока кога дойде те вече надписите на Робинята Изаура минават пак изтърваха епизода , ей какви времена спомням си я и аз нафтовата печка и режима като цветомузика тока светне -угасне пари имаше истина е и луканки,суджуци правеха дядовците конкуренция кой повече направил за зимата с винце и се събираха в мазите на оперативка/на чашка 😉/ старците
  • 37 ньид

    4 1 Отговор
    Празни приказки на празни кратуни!
  • 38 Gen Gurko

    7 1 Отговор
    Тези безумци продължават да упорстват във фиксидеята си. Това е като във вица западащия от 20-я етаж, който стигайки до десетия си казал -дотук добре, продължаваме напред.
  • 39 Безплатно предложение за заем

    1 1 Отговор
    бърз и надежден безплатен заем
    За всички ваши нужди за бързо и надеждно финансиране се свържете с ръководството на Pacific Bank, колко щастлива получих кредита си след 25 000 лева само за три дни.
    свържете се с администрацията на тази банка.
    [email protected]
  • 40 Sts

    2 0 Отговор
    Ето че се върнахме във времената които стоките ще са вечни но ще чакаме за тях за да ги имаме
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.