Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Април, 2022 12:51 3 732 15

ЕС прие важно решение за украинските гривни

  • ек-
  • ес-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • валута-
  • украинска гривна-
  • гривна

Целта на предложението е да се насърчи координиран подход на всички членки на ЕС

ЕС прие важно решение за украинските гривни - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия прие предложението си за препоръка на Съвета относно конвертирането на банкноти украински гривни във валутата на приемащите държави членки от разселени лица, бягащи от войната в Украйна. Това предложение допълва хуманитарната помощ, предоставяна от ЕС на лицата, бягащи от Украйна, по-специално когато те пътуват в целия Съюз, и е изцяло в съответствие с достиженията на правото на ЕС в областта на убежището и с външната дейност на Съюза.

От началото на руското военно нашествие в Украйна в Европейския съюз са пристигнали над 3,8 милиона души, бягащи от войната в Украйна. ЕС и неговите държави членки положиха значителни усилия за предоставянето на хуманитарна помощ и на временна закрила на тези хора, включително достъп до пазара на труда, настаняване, медицинска помощ и образование за децата. Една от непосредствените нужди на бежанците е да конвертират банкноти украински гривни във валутата на приемащата държава.

Още новини от Украйна

Целта на предложението е да се насърчи координиран подход за всички държави членки, за да се предоставят на лицата, бягащи от Украйна, еднакви условия за конвертирането на банкноти украински гривни в местна валута независимо в коя държава членка са били приети тези лица. Този подход беше необходим с оглед на факта, че Националната банка на Украйна трябваше да спре обмена на банкноти украински гривни в чуждестранни парични средства, за да бъдат защитени ограничените валутни резерви на Украйна. Вследствие на това кредитните институции в държавите — членки на ЕС, демонстрираха нежелание да извършват обмен заради ограничената конвертируемост на банкнотите украински гривни и експозицията на валутен риск. Някои държави членки обмислят въвеждането на национални схеми, които да подкрепят конвертирането на ограничен брой украински гривни за всяко лице, и целта на Комисията е да насърчи последователен подход към такива схеми. Схемите следва да предвиждат максимални граници от 10 000 украински гривни на човек без такси по официалния обменен курс, публикуван от Националната банка на Украйна. Продължителността на схемите следва да бъде най-малко три месеца.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Display

    44 1 Отговор
    Що за глупост, или само в България има банки и чейндж бюра..........

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кирилче Петковски

    76 7 Отговор
    Ако сириец влезне в БГ е нелегален мигрант, ако украинец влезне му се дава документ за пребиваване, дават му се по 40 лв. на ден, настанява се в хотел, освободен е от винетка, ползва безплатно градски транспорт, предоставя му се напълно безплатна медицина, отгоре на всичко ги хващат от КАТ да карат пияни. Не защитавам сирийските бежанци, но нищо не се прави за българския народ който живее на ръба на оцеляването в собствената си държава.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гошо

    34 0 Отговор
    "Европейската комисия прие предложението си за препоръка на Съвета относно конвертирането на банкноти украински гривни във валутата"
    С една дума -нищо ,типично по европейски
  • 7 Майнс

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Майна беше моя Ник,но щом ти се пишеш пловдивчанин,какъвто не си, оставям ти го....,жалко,че не само това,но не си и излизал от България явно...
  • 8 11111

    35 0 Отговор
    Как така имат достъп до всичко след като не са член на ЕС ,но ползват даже поне от самите европейци
  • 9 Hess

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "Майнс":

    В момента на територията на Германия текът масови арести на политици,партийци и функционери на AFD както и проверки и изземване на документи от офиси и клубове на партията....Становището на властта(тази,която според нас е нелигитимна) е обвинения за шпионаж в полза на Русия на всички структурни нива,както и агитация и пропаганда в полза на същата тази Русия!!! В нито една медия няма и един ред писан за това,както и нито един ТВ репортаж...Опитахме да се изправим и опълчим срещу конструкторите на Новия Световен Ред не само за Германия,а за цяла Европа но в момента биваме "посечени",като вероятно партията ще бъде обявена извън закона и забранена...Оптимист съм-дори и да ни няма посяхме семената на съпротивата в немската почва,и тези семена ще дочакат своята пролет !!! Относно теб,ти си един изключителен човек със стойностен и правилен мирогред,бъди здрав и все напред !

    Коментиран от #12

  • 10 Евроатлантик

    23 1 Отговор
    Предлагам да заменим еврото с украински гривни като официална валута на ЕС. След нас и САЩ ще ни последват.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Майнс

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "Hess":

    И аз съм в Германия,приятел .Благодаря за написаното.Надявам се, че ще ПОБЕДИМ в името на човеците.
  • 13 цербер

    11 2 Отговор
    С гривни и обици е моята жена.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 един от многото

    5 0 Отговор
    Бежанците в България са самите Българи! Всички навлеци от Украйна , живеят в България в пъти по добре от българите. И как после да вярваш на такива ръководители , които ощетяват народа си и правят всичко за хора които не знаят една дума на български , имат си парички , но опъват и помощите , ползват всички облаги дадени им от държавата ни и за благодарност ни се присмиват в очите , държат се нагло и безочливо и най лошото е , че много българи им ръкопляскат и ги поддържат!