Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Април, 2022 10:33 1 585 19

Русия: Отстраняването ни от СПЧ може да има разрушителни последици за ООН

  • сащ-
  • русия-
  • оон-
  • съвета по правата на човека-

Общото събрание на ООН ще гласува днес проекторезолюция на САЩ и други страни за спиране на участието на Русия в Съвета по правата на човека.

Русия: Отстраняването ни от СПЧ може да има разрушителни последици за ООН - 1
Снимка: Shutterstock

Евентуалното отстраняване на Русия от участие в Съвета по правата на човека (СПЧ) може да има разрушителни последици за ООН като цяло, каза в сряда Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в световната организация, цитиран от ТАСС.

Общото събрание на ООН в рамките на специалната сесия за Украйна на 7 април ще гласува проекторезолюция на САЩ и други западни страни за спиране на участието на Русия в Съвета по правата на човека. "Това е знакова стъпка на Съединените щати и техните съюзници, която рискува да има разрушителни последици за системата на ООН. Тази ситуация разкрива по-обща картина: западните страни искат да подкопаят институциите на ООН под прикритието на наказване на Русия ", написа той в своя Telegram-канал.

Още новини от Украйна

"По този начин те (западните страни) рискуват да унищожат основата на сегашната многостранна система, която се появи след Втората световна война и която предпазва света от Трета световна война", добави той.

Руският дипломат отбеляза и "крайния цинизъм" на предстоящия вот, предвид факта, че САЩ се оттеглиха от СПЧ през 2018 г. и се върнаха там само три години по-късно. "Не трябва да забравяме, че само преди няколко години Съединените щати пренебрегнаха СПЧ, оттеглиха се от него и последователно омаловажиха ролята му, така че САЩ не могат да се считат за борец за каузата на СПЧ", подчерта Полянски.

СПЧ на ООН се състои от 47 членове, които се избират от целия състав на държавите от световната организация за три години. Една държава може да бъде избирана в СПЧ за не повече от два последователни мандата. Решението за прекратяване на членството на Русия ще се прилага само за настоящата ротация, тоест до изтичането на настоящия мандат на Руската федерация в Съвета през 2023 г.

Припомняме, че по време на изказването на украинския президент Володимир Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН в режим на видеоконференция той поиска Русия да бъде изключена от този Съвет, който се явява върховен орган на ООН. Там Русия, заедно със САЩ, Франция, Великобритания и Китай, е постоянен член с право на вето. Това е установено още с формирането на ООН и в последствие САЩ заявиха, че не виждат възможност това да бъде направено, но за сметка на това щ се опитат да организират изключат Русия от СПЧ. За да стане това, подобна резолюция трябва да бъде подкрепена от 2/3 от държавите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сенатът на САЩ одобри широка програма

    8 6 Отговор
    за Ленд лиз, която ще даде възможност за по-бързи и големи доставки на оръжие. Това е същата програма, която решаващо помогна на СССР да спечели войната с Германия на Хитлер.
  • 2 Българка

    17 22 Отговор
    Русия докато е обляна с невинна кръв на избити хора при завоевателните войни на Путин, особено сегашната варварска касапница в Украйна, трябва задължително да бъде изключена от СПЧ и дори от ООН. Нека бъде отново член в международни съвети и организации след депутинизация. В Русия има и добри , демократично мислещи руснаци

    Коментиран от #7

  • 3 Стартер

    13 20 Отговор
    Отстраняване от всички възможни организации, пълна изолация на Чебурашка.

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    13 22 Отговор
    Демек руските терористи отново плашат с оръжие.Русия е най-голямото зло.Паразит живеещ на гърба на света ,който с нищо не спомага с развитието на човечеството,а само вреди и плаши с ядрено оръжие.Същите тези,ако нямаха ядрено оръжие са просто едни примати

    Коментиран от #17, #18

  • 5 😄😄😄

    15 9 Отговор
    С непрекъснатия натиск на Русия, събудихте и най-заспалите политнеутрални!
    Не само ЕС ще развалините, а и ООН, накрая и САЩ! 👏👏👏

    Коментиран от #12

  • 6 Сократ

    18 7 Отговор

    До коментар #3 от "Стартер":

    Тогава съвсем ще им се развържат ръцете. Тогава няма изобщо да се съобразяват с тъй наречените международни закони, които ЕС и ФАЩ потъпкаха отдавна.
  • 7 Кнаус 485

    11 11 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Що не готвиш, а продължаваш да пишеш глупости..... Марш в кухнята......

    Коментиран от #15

  • 8 Ясно

    5 12 Отговор
    ООН е направено да пречи на фашистки агресии като тази на Путин. Щом не може да ги спре да последва съдбата на Лигата на нациите, която се провали пред агресията на Мусолини
  • 9 Кинжал

    20 9 Отговор
    Поредният отчаян ход на една държава с 40 трилиона външен дълг , която живее на кредит на гърба на останалия свят и дори парадира с това, използвайки НАТО като свой бияч налага терор и ограбва последователно държава след държава. Разбираме ги напълно, нямат много полезни ходове, защото корабът им отдавна се пълни с вода, но сега Путин направо го разцепи.
  • 10 Z като zомби

    12 12 Отговор
    То в Русия правата на човека =00000000,0000000
  • 11 Кинжал

    17 6 Отговор
    Преди известно време в ООН се гласува резолюция отхвърляща и забраняваща зараждащият се нов нацизъм и неговите престъпни деяния. Познайте кой не подкрепи резолюцията!? Само САЩ и Украйна !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    11 12 Отговор
    ВЪН РАШКИТЕ ОТ ООН!
  • 14 Кхх

    9 11 Отговор
    Русия и права на човека са изключващи се понятия. Бял лист да покажеш и 15 години каторга.
  • 15 ЕЙЙЙЙ

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Кнаус 485":

    МАРШ В СИБИР
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Факт

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    ..я тука имало един разумен човек който е осъзнал че Русия е злото което пречи на света да върви напред...браво за коментарът ти..точно кратко и ясно..и най важното че е повече от вярно...обаче на скапаните русофили не им изнася да чуят истината...
  • 18 БПФ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Русия ли е паразит? А западът, който оцелява благодарение на руските ресурси, но се зъби на Русия, санкционира я и заграбва частна собственост на руснаци, не е ли паразит?
  • 19 БПФ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Факт":

    КОЙ си ти бе, че искаш да заличаваш цели държави, само защото хората в тях не искали да се подчиняват на САЩ, но искат да живеят в своите страни както те желаят? Да не беше анонимен, щях да те докладвам на прокуратурата за престъпление по Чл. 407 !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания