Last news in Fakti

11 Април, 2022 13:12 595 1

Студентски протести в Индонезия срещу продължаването на мандата на президента

  • протест-
  • студентски-
  • индонезия-
  • мандат-
  • президент-
  • високи цени

Привържениците на президента предлагат мандатът му, от който остават две години, да бъде удължен било чрез внасянето на промяна в конституцията

Студентски протести в Индонезия срещу продължаването на мандата на президента - 1
Снимка: БГНЕС

Студенти протестираха в Индонезия днес, заради високите цени на стоките и обсъжданото удължаване на мандата на президента Джоко Видодо, предаде Агенция Ройтерс.

Демонстрации се проведоха в няколко части на Индонезия, включително Южен Сулавеси, Западна Ява и столицата Джакарта, където стотици студенти, облечени в неонови якета, маршируваха към парламента, за да покажат недоволството си от нарастващите цени на стоките и от перспективата президентът да надхвърли лимита си от два мандата.

Идеята за удължаване на мандата на Джокови, както е известен президентът, или чрез промяна на конституцията, или чрез забавяне на изборите през 2024 г., набра скорост напоследък в третата по големина демокрация в света, след като някои влиятелни политически фигури я подкрепиха публично.

Привържениците на президента предлагат мандатът му, от който остават две години, да бъде удължен било чрез внасянето на промяна в конституцията, било чрез просто отлагане на президентските избори.

В неделя, за втори път за по-малко от седмица, 60-годишният Джокови призова министрите и шефовете по сигурността да спрат обсъждането на въпроса и каза, че е ясно, че изборите ще се проведат през февруари 2024 г., както е планирано.

„Не позволявайте сред обществеността да има спекулации, че правителството се опитва да отложи изборите или да спекулира с удължаване на президентския мандат или нещо, свързано с трети мандат“, каза той на среща.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кнаус 485

    3 1 Отговор
    И там ли цветни революции