Last news in Fakti

21 Май, 2013 12:36 612 0

Ивица Дачич и Хашим Тачи на нова среща в Брюксел

  • сърбия-
  • косово-
  • брюксел-
  • ивица дачич-
  • хашим тачи
Ивица Дачич и Хашим Тачи на нова среща в Брюксел - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Премиерите на Сърбия и Косово - Ивица Дачич и Хашим Тачи, ще проведат среща в Брюксел с върховния представител на ЕС Катрин Аштън, съобщава сръбската национална телевизия.

Основният акцент в разговорите ще падне върху споразумението за нормализация на отношенията между Прищина и Белград, което бе прието на 19 април.

В навечерието на преговорите Катрин Аштън, която бе водеща фигура по време на преговорите между двете страни, заяви, че договорът е от решаващо значение както за Косово и Сърбия така и за ЕС и тя очаква с нетърпение да разговаря с двамата премиери.

Косовските сърби, редица опозиционни партии и движения, както и сръбската православна църква се опитват да принудят сръбските власти да се откажат от споразумението, състоящо се от 15 точки, в по-голямата си част посветени на организацията и пълномощията на сръбските общини в Северно Косово, пише РИА Новости.

Сръбските власти смятат, че прилагането на споразумението отваря пътя на страната за преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Друга точка от договора, която е подкрепяна от правителството на Сърбия, е свързана с косовските общини с преобладаващо сръбско население, които ще имат повече възможности за защита на своите интереси. 

Опозицията обаче е на мнение, че споразумение с косовските албанци е предателство на националните интереси, тъй като документът извежда множество сръбски общини от ръцете на Белград и ги изпраща в ръцете на Прищина.

Косовските сърби, с подкрепата на няколко други организации предлагат връщането на въпроса за уреждането на косовския проблем към компетентността на Съвета за сигурност с активното участие на Русия в този процес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА