21 Май, 2013 13:37 1 062 0

До €20 вървял глас на ромите в Сърбия на изборите

  • сърбия-
  • купуване на гласове-
  • избори

Между 10 и 20 евро е вървяла мизата за купуване на гласове на последните избори за парламент и президент в Сърбия, съобщава в. „Блиц“. Сръбският вестник се позовава на анализ на „Трансперънси Сърбия“. Търговията с гласове много трудно се разследва, защото в нея участват и управляващите и опозиционните партии. Освен това и самите участници не искат да говорят, а още по-малко да свидетелстват за продадения си глас.

Политическите сили в Сърбия основно си пазаруват гласове от бедните роми. Все пак някои от случаите са документирани въпреки пречките, отбелязват от Трансперънси Сърбия.

Политическите партии в Сърбия са пръснали € 25 млн. за финансиране на предизборната си кампания за президент и парламент. Това става ясно от анализ на отчетите на партиите.

Сръбският в. „Блиц“ разкрива, че докумнетите показват много нередности. Някои партии са посочили за свои финансови поддръжници хора, които получават социални помощи.

В други случаи не се посочват дарения от юридически или физически лица, въпреки че има банкова документация, указваща такива дарения. В някои случаи партиите са посочили имената на тези, които са дали дарения, но в банковата документация не са налице достатъчно данни.

Установено е също така, че някои политически партии са получили кредити без достатъчна гаранция и при непазарни условия. В други случаи част от партийните прояви са плащани чрез отделни сметки, което навява съмнения за опити за укриване на пари. Други пък са пропуснали да обявяват разходите си за билборди или реклама в медиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: