Last news in Fakti

11 Май, 2022 11:45 1 476 16

Белград и Москва обмисляли да признаят автокефалността на Православната църква на Северна Македония

  • белград-
  • москва-
  • църква-
  • северна македония-
  • автокефалия-
  • вселенската патриаршия

Сърбия в сътрудничество с Патриаршията в Москва е планирала да признае автокефалността на Православната църква на Северна Македония през май без участието на Вселенската патриаршия

Белград и Москва обмисляли да признаят автокефалността на Православната църква на Северна Македония - 1
Снимка: Shutterstock

Сърбия в сътрудничество с Патриаршията в Москва е планирала да признае автокефалността на Православната църква на Северна Македония през май без участието на Вселенската патриаршия, пише днес гръцкият вестник "Етнос“, позовавайки се на свои източници от факултета по теология към Университета Аристотел в Солун.

Преди няколко дни в сръбския град Ниш е имало среща между представители на Сръбската православна църква и Православната църква на Северна Македония с участието на сръбския патриарх Порфирий. Според информацията Москва и Белград са искали да признаят автокефалността на Православната църква на Северна Македония и Вселенската патриаршия бъде поставена пред свършен факт, коментира изданието.

Срещата е била потвърдена от сръбския епископ Фотий, според когото Православната църква на Северна Македония е искала да нормализира отношенията си със Сръбската църква "за доброто на двата народа."

Послание в тази посока е отправил и сръбският патриарх Порфирий на среща с американския посланик в Сърбия Кристофър Хил, състояла се на 7 май, посочва още “Етнос“. Пред американския дипломат Порфирий е подчертал значението и ролята на Сръбската православна църква за сръбските граждани в страната и региона.

Срещата в Ниш е ускорила хода на събитията и е довела до решението на Вселенската патриаршия да изведе църквата в Северна Македония от изолация, признавайки я под името Охридска архиепископия. С решението си от 9 май Патриаршията удовлетворява искането на Скопие от 2018 г. да признае името Охридска архиепископия.

Решението на Вселенската патриаршия има политически измерения, които засягат и Атина, коментира в. „Етнос“. Изданието отбелязва, че през византийския и поствизантийския период до официалното ѝ премахване през 1767 г. Охридската архиепископия включва митрополии, достигащи до град Козани. Заради това в решението на Патриаршията се прави уточнението, че в юрисдикцията на признатата на 9 май Охридска архиепископия попадат само териториите в рамките на Република Северна Македония, пише „Етнос“. Изключва се използването на термина „Македония“ и всяка производна дума като по този начин решението на Вселенската патриаршия се съгласува с Преспанското споразумение.

Решението от 9 май беше прието с резерви от Патриаршията в Москва, откъдето заявиха, че признават само "изключителните канонични права на Сръбската православна църква в Северна Македония“. Все още не е ясна позицията на Белград по въпроса, пише гръцкото издание.

Православната църква в Северна Македония се отцепва от Сръбската патриаршия през 1967 г. като се обявява за автокефална под името "Македонска православна църква“ като до момента не е призната от нито една православна църква по света, припомня „Етнос“.

През 2002 г. Сръбската патриаршия предлага на църквата в Северна Македония широка автономия и името ѝ да бъде Охридска архиепископия. До момента това е официалната сръбска позиция.

През ноември 2009 г. така наречената Македонска православна църква добавя към името си Охридска архиепископия като се самообявява за наследник на старата Охридска Архиепископия.

През ноември 2017 г. Църквата на тогавашната Бивша югославска република Македония (БЮРМ) внася искане да се присъедини към Българската Патриаршия, което предизвиква остра реакция както от Вселенската, така от Сръбската патриаршия.

През април 2018 г. тя изпраща писмо до Светия синод на Вселенската патриаршия, искайки да се присъедини към Вселенската патриаршия под името Охридска архиепископия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 4 Отговор
    Обяснявам, че ни гласят за маке процинция със затихващи функции, но докато не се случи Реално, никой няма да ме чуе. След това свирено и тва е. Кел файда.
  • 2 Ганьоо..

    5 8 Отговор
    Дрът русофобино,ще гледаш Македонията през крива краставица!

    Коментиран от #6, #14

  • 3 Иванушка  🇷🇺

    4 5 Отговор
    "...автокефалността..." - ако Ленин, Сталин и Хрушчов бяха живи такива термини звучащи като битови отпадъци нямаше да съществуват. Не е за вярване колко проЗд и елементарен народ все още вярва в бабини деветини и живее в Средновековието.
  • 4 Селяк

    17 5 Отговор
    Още един удар срещу България и отново България си мълчи! Нищо, овце мълчете си, всички виждате пред очите ви как слагат България в ъгъла и я правят тотален аутсайдер, никаква подкрепа от нито една държава България няма в момента! Ако някой ми посочи една държава която подкрепя България ще го почерпя! Обаче такава държава няма, и не ми казвайте, че САЩ е с България щот всички знаем, че не е! И ЕС също ни прецака и избра да подкрепи Унгария, словакия и Чехия!
  • 5 456

    7 1 Отговор
    ВЕТО
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ако

    4 3 Отговор
    кръвопийците в НС бяха проруско настроени, това нямаше да се случи. Изчистете Родината от евро-педроатлантици и нещата ще си дойдат на мястото и без много шум РС макдония ще стане област на България.

    Коментиран от #11

  • 8 Ганьоо..

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ганьо":

    Ми ти само това умееш бе..
  • 9 Те да направят мръсотия

    5 0 Отговор
    На БГ на всичко са готови, както измислиха македонска нация с югорепресии на българи, що да не кажат, че българската Охридска архископия от 10 век е македонска днес, опротивя всичко толкова много
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Глупости

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ако":

    Явно е, че Русия отново ни предава. Тя винаги е била със Сърбия против България. Русофили = предатели.

    Коментиран от #15

  • 12 Шакира

    2 1 Отговор
    Но Шакира някак си го направи. Родена от колумбийска майка и баща от ливански и македонски произход, Шаки, както я познават приятелите, беше най-младата от осем братя и сестри и полубратя и сестри. Тя е израснала в удобен апартамент от средната класа и е обичана от семейството си.
  • 13 копейкини

    5 0 Отговор
    какво, ще кажете за новината по-горе и за:


    "Руската православна църква признава изключителните канонични права на Сръбската православна църква в Северна Македония. Становището на Руската православна църква преди всичко ще вземе предвид подхода към този проблем на Сръбската православна църква, на която продължаваме да признаваме изключителните канонични права в Северна Македония", заяви секретарят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия протойерей Игор Якимчук.

    Политиката на московските политичари и ченгета, винаги е била срещу България, както и тази на французите.
  • 14 то и

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ганьоо..":

    Вие, ще гледате балканите през още по-крива, ченгесари от най-мръсно ниво.
  • 15 Кви

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Глупости":

    глупости, кви 5 лева? Продажните ни политици винаги са били настроени против Русия. Да имаш силен гръб е фактор да те уважават и стратегия да правиш каквото си искаш, а обратното води до падение, ненавист и те превръща в аутсайдер.
  • 16 Гръцки номера

    2 0 Отговор
    Е какво сега ,да ни вземат и църквата която сме създали и от която произхожда българската патриаршия.И защо трябва да е Охридска,нашите наведени свещеници какво ще предприемат?Имало е схизма защото е само обявена,а в същото време се ръководи от сръбски владика.И защо в българската църква св.Стефан отслужват литургии гръцки свещеници,че и в Одринските ни църкви?Тя е българите които говорят български и никой от БГ не се намесва.
Новини по държави: