Last news in Fakti

16 Май, 2022 13:03 861 3

Нови търговски преговори между САЩ и ЕС на фона на войната

  • ес-
  • война-
  • преговори-
  • търговски-
  • сащ-
  • европейски съюз

Представители на САЩ и ЕС ще се срещнат днес в Саркле близо до Париж

Нови търговски преговори между САЩ и ЕС на фона на войната - 1
Снимка: БГНЕС

Представители на САЩ и ЕС ще се срещнат днес в Саркле близо до Париж за нови търговски преговори, предаде Франс прес. Заседанието на Съвета за търговия и технологии (СТТ - TTC) ще се състои в контекст, белязан от войната в Украйна.

СТТ беше създаден, за да сближи двете страни след управлението на администрацията на Доналд Тръмп на фона на нарастващо напрежение с Китай. Съветът е неформална инстанция, чиято цел не е сключване на споразумения, а да позволи на европейските и американските представители да разплитат сложни и стратегически въпроси.

Днес в Саркле европейската страна ще бъде представена от европейските комисари Маргрете Вестагер (за конкуренцията) и Валдис Домбровскис (за търговията). От американска страна ще участват министърката на търговията Джина Раймондо и постоянната търговска представителка на САЩ Катрин Тай.

Разговорите ще бъдат съсредоточени върху санкциите срещу Русия, в момент когато ЕС среща трудности да приеме шестия пакет от мерки, включващи ембарго за руския петрол, на което се противопоставя Унгария.

"Имаме съгласие (със САЩ) за изграждане на съвместна платформа за размяна на информация за контрола върху износа и издаването на лицензи за износ", посочи Домбровскис снощи пред журналисти в Париж.

Сред останалите теми на дискусиите са полупроводниците.

Двете страни в преговорите в момента приемат закони за чиповете ("chips act"), които ще им позволят мащабно субсидиране на изграждането на заводи за полупроводници на тяхна територия.

Те обаче искат да се избегне надпревара в държавните разходи по тези проекти, които възлизат на десетки милиарди долари.

ЕС и САЩ искат освен това да създадат система за ранно предупреждение за нарушения на доставките на полупроводници, за да могат да се координират, обясни представител на американската администрация. Очаква се двете страни да обсъдят и нов протокол за борба с дезинформацията, каквато често се среща в американските интернет платформи, отбелязва АФП.

Разговорите ще бъдат насочени и към веригата за хранителни доставки, контрола на чуждестранните инвестиции, усилията за създаване на единна сертификация на САЩ и ЕС, както и борбата с принудителния и детския труд.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССРБарета

    13 0 Отговор
    Войната върви чудесно за Руската армия ! руската армия прави погроми в Донбас където украинците са в колапс въпреки новите си без аналогови американски гаубици и молят за подкрепление! Рублата расте всеки ден като и днес е с рекорд а всички европейски държави са се наредили пред газпромбанк за новите си сметки в рубли! Реколтата в Русия се очаква да е рекордна за сметка на тази в останалия свят и пак ще има Я елате пиленца при батко е между впрочем Турция няма да пусне Швеция и Финландия които САЩ иска да набута спешно в НАТО без дори те да го искат!
  • 2 Левски

    12 0 Отговор
    На Евросъюза им пожелавам Честита нова хиперинфлация! Наесен ще си я получат и да си я ползват със здраве!
  • 3 BOB

    7 0 Отговор
    КАКВИ ПРЕГОВОРИ МЕЖДУ ГОСПОДАРИ И ЕВРОПОДЛОГИ
Новини по държави: