Last news in Fakti

16 Май, 2022 13:53 2 015 13

ЕС притисна Унгария за петролното ембарго срещу Русия

  • ес-
  • русия-
  • ембарго-
  • петрол-
  • унгария-
  • вето

Външните министри на ЕС се опитаха публично да притиснат Унгария днес да отмени ветото си върху предложеното петролно ембарго

ЕС притисна Унгария за петролното ембарго срещу Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Външните министри на ЕС се опитаха публично да притиснат Унгария днес да отмени ветото си върху предложеното петролно ембарго срещу Русия, като Литва каза, че блокът е "държан като заложник от една държава-членка", предаде Ройтерс.

Ембаргото, предложено от Европейската комисия в началото на май, ще бъде най-суровата санкция досега след инвазията на Москва в Украйна.

„Уверена съм, че ще намерим споразумение през следващите дни“, каза германският външен министър Аналена Бербок, когато пристигна за среща с колегите си. "Трябва да го подготвим изключително добре, защото трябва да бъде устойчиво."

Унгария, най-близкият съюзник на Москва в ЕС, заяви, че иска стотици милиони евро от блока, за да смекчи цената на отказа от руския петрол. Всички 27 държави-членки на ЕС трябва да се съгласят с ембаргото, за да продължи.

"Целият съюз е държан като заложник от една държава-членка, трябва да се съгласим, не можем да бъдем заложници", каза литовският външен министър, Габриелиус Ландсбергис.

Няколко министри директно назоваха Унгария по име, докато разговаряха с репортери.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви на страницата си във Фейсбук на 11 май, че не се вижда решение.

Той каза, че правителството на премиера Орбан се нуждае от "стотици милиони долари" за унгарските рафинерии, увеличаване на капацитета за хърватски газопровод и компенсация за унгарската икономика.

Министрите на ЕС от Австрия до Естония обаче казаха, че петролното ембарго ще има, дори ако отнеме повече време за постигане на споразумение.

„Този ​​пакет от санкции ще бъде приет и петролът ще бъде включен“, каза висшият дипломат на Естония Ева-Мария Лиймец – позиция, подкрепена от други, включително Люксембург и Румъния. Испания също подкрепи предложението на Комисията.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точно никога

    37 1 Отговор
    Прах в очите на лумпените. Що ние не санкционираме Китай да не продава в САЩ?
  • 2 M..

    33 0 Отговор
    А капаците о т бг Къде са
    Пак ли мишкуват
  • 3 Лозунг Ес

    24 1 Отговор
    много сме единни, като никога. Като орел, рак и щука сме
  • 4 ЕСовците

    53 1 Отговор
    Решението на ултрабогатите, некадърни европейски чиновници да обрекат на глад и инфлация гражданите на ЕС особено, тези които са по-бедни е цинично и безобразно! Браво на Унгария! "Принципите" и "ценностите" на ЕС не струват, щом носят глад, мор и терор над населението!
  • 5 Демокрация

    36 1 Отговор
    Който иска, да налага ембарго. Който не ще - не. Демокрация.
  • 6 Урюрвкос

    28 2 Отговор
    ограбването на ЕС продължава с бясни темпове. Чиновниците мачкат националните икономики с обещания за парични компенсации. Еврото скоро ще слезе под долара. Златото също върви надолу.
  • 7 Бензинджиите с кривите ракети ...

    4 19 Отговор
    ... ще си пият газта и ще си я пикаят. И пак ще си я пият. Нулева икономическа толерантност за злодеите на века и реките от кръв в Украйна. Баста за мишкуващя сламен човек на Кремъл в ЕС, Орбан! Вече извън прага на търпимост отврати останалите в ЕС от себе си.
  • 8 Точно така...

    4 19 Отговор
    Извийте му топките на този путинист Орбан, бийте шута на Унгария от ЕС и НАТО, и ще видите как ще омекнат като пържен праз.
  • 9 Пловдив 1912

    19 1 Отговор
    Както се вижда Европата се простреля в едното коляно , сега ще се гърми и в другото ...кво да правиш , демокрация ...супер слаби лидери към днешна дата...ЕС не помни толкова много бунаци на едно място...няма нищо , вола рие , на гърба му пада...Европейците , които носят колани , ще трябва нови дупки да правят , а който няма , може и със сезал да се пристегне...
  • 10 До № 9

    1 12 Отговор
    Така като теб се говори, когато някой гледа само руска държавна телевизия и се образова със самогон. Чугун с чугун.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Надежда

    9 0 Отговор
    Не го притискайте, той мисли за народа. Браво.
  • 13 El gaZo

    4 0 Отговор
    Бездарните евро-чичаци как ще се наиграят не е истина. Орбан е единствения политик в Европа в момента който мисли за народа си. Другите са фигуранти които изпълняват нареждания. Интересно ми е как ще се развият нещата в Европа икономически в близките години.
Новини по държави: