Last news in Fakti

18 Май, 2022 18:10 1 850 10

Вучич: Сърбия е в специфична ситуация във връзка със събитията в и около Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • патриарх порфирий

Президентът напомни, че Сърбия е единствената държава в Европа, която не е наложила никакви санкции на Русия и изтъкна, че страната е под огромен натиск

Вучич: Сърбия е в специфична ситуация във връзка със събитията в и около Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес на среща с патриарх Порфирий, че страната днес се намира в много по-тежка ситуация, отколкото изглежда, че над нея надвисват буреносни облаци и той не крие това нито от гражданите, нито от Църквата, съобщи Танюг.

По думите му Сърбия е в специфична ситуация във връзка със събитията в и около Косово и натискът върху нея ще нараства. Той каза, че се среща с архиереите на Сръбската православна църква (СПЦ), за да чуе и тяхното мнение.

"Става все по-трудно да се защитят сръбските интереси (по въпроса за Косово), защото натискът ще бъде най-силен. От деня, в който президентът на Русия каза как обосновава нахлуването си в Украйна във формално-правен и политически смисъл, от този момент всички западни сили работят за ускорено развързване на косовския възел с цел да избият аргумента от ръцете на президента на Русия", каза Вучич.

"Разговарях с много световни лидери, някои прогнозират много по-тежко положение, отколкото преди Втората световна война. Нямайте никакви съмнения, това чувам на всяко място, където и да съм бил в Европа и в западния свят", подчерта президентът.

Вучич напомни, че Сърбия е единствената страна в Европа, която не е наложила никакви санкции на Русия и изтъкна, че страната е под огромен натиск.

"Това ни създава големи проблеми, които ще стават все по-големи. Затова ни е нужно да чуем и вашите становища", каза Вучич.

"Молбата ми към вас е да ни помогнете всички да разберат позицията на Сърбия и всички да бъдем единни", каза още той.

Президентът пожела успех на работата на Синода на СПЦ и добави, че на Сърбия са ѝ необходими и най-добри отношения с македонския народ.

"Винаги сме готови да помогнем на епархиите, но винаги повече вие на нас със свещена молитва и позив на единство", изтъкна Вучич, посочвайки, че наесен това единство ще е по-необходимо от всякога.

Патриарх Порфирий на свой ред каза, че конфликтът в Украйна е много дълбок, не е само геополитически, а е и конфликт на ценностни системи. "Това е цивилизационен конфликт, който ни поставя в позиция да имаме задължително свое становище", каза той.

Становището на Църквата е молитвата към Бог за мир, посочи той.

Патриархът изтъкна, че се молитвата е мирът да се върне колкото може по-скоро за всички хора по света, в Украйна, езикът на оръжието да замлъкне час по-скоро и да започне разговор и диалог.

"Мирът е най-скъпоценното и най-важно нещо. От отношението ни към Бог, смирението, от мира ще зависят и нашите взаимоотношения. Ние като СПЦ бяхме в разкол с братята ни в Македония в продължение на 55 години… Бог ни даде да установим общение, братята ни в Македония да се върнат в общение с нас. Виждам това като едно чудо, благодарим на Бог за това", каза патриарх Порфирий.

Тазгодишният Събор на СПЦ е в навечерието на обявената литургия на помирението, която ще отслужат утре в храма "Свети Сава" в Белград патриарх Порфирий и македонският и охридски архиепископ Стефан, в съслужение на архиереи и на двете църкви, допълва Танюг.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    0 1 Отговор
    В такъв случай мисля че се пише "във ".
  • 2 Скоро

    8 6 Отговор
    Бай издън май ще пуска всички ястреби по тоя сръбски непослушен вучо
  • 3 1111

    10 4 Отговор
    Така както разпарчетосаха Югославия ,така ще разнищят и украйна...само дето на мястото на Югославия изникнаха три държави съществували и преди ,макар и две от тях за доста скромни интервали ,но все пак.А на мястото на украйна в момента няма какво да се възроди ,защото там е нямало друга държавност освен руска и полска и за кратко литовска ,унгарска и монголска....Така че почти всичко за Русия ,парче за Полша и може би парченце за Унгария.

    Коментиран от #7

  • 4 Закъса го

    3 6 Отговор
    бай Джукан. Ще го измести некой Кирчовец.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иванушка  🇷🇺

    12 5 Отговор
    Русия или защо не трябва да се дава оръжие в ръцете на малоумник. Защото ще нарани всички и най-вече себе си. По-некадърно замислена и проведена "операция" здраве му кажи. С глупостта си и инфантилното вярвание че е "Велика сила" Русия уби
    Слявянския свят уби и славяните като народ. Май наистина руснаците са Монголци ? И не Сърбия, България, Армения, Украйна "предадоха" Русия, а Русия ги Предаде с глупостта си, краденето и неможенето.
  • 7 Фори

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "1111":

    Сега ще направят държава. Дали си държава от 681 или от 2022 какво значение има.
  • 8 Брендилия

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Закъса го":

    Вучич има приятели в ЦРУ. Един такъв помогна на Хърватия през руска банка да купят Виваком. Не го бъркай с нашите политици, него го ИЗБИРАТ.
  • 9 😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫

    7 2 Отговор
    Вучич се молел, позицията на Сърбия да бъде разбрана 🤔🤔🤔
    Ами готово - разбрана е. Подкрепяте убиец на цивилни и ядрен диктатор, като се криете зад срамното извинение, че е по-изгодно икономически 😤😤😤😤😤
    Истината обаче е малко по-дълбока. Вие си го харесвате Фродо. Искате да успее, защото мислите, че като той смаже Украйна, вие ще имате възможност да смажете Косово и Босна.
    Не е случайно, че само русите не ви обявиха за геноцидна държава заради избиването на цивилни мюсюлмани , както целия останал свят😤😤😤😤😤
    Сърбите и руснаците винаги са си били един за друг - бели талибани 😁😁😁😁😁

    Коментиран от #10

  • 10 Брендилия

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫":

    Патентован лаф "У здраво тело глава е луда"...😂😂😂😂😂
Новини по държави: