Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Май, 2022 08:12 6 373 124

"Руските храни и лекарства не стават за нищо": две жени от Луганск разказват

  • руска армия-
  • луганска област-
  • луганск-
  • украйна-
  • лекарства-
  • храна-
  • русия-
  • руски войници-
  • жени

Две жени от Луганска област разказват как се е променил животът им от март насам

"Руските храни и лекарства не стават за нищо": две жени от Луганск разказват - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Недостиг на средства, гонения, терор и сплашване - с това се сблъскват украинците, живеещи в окупираните райони на Луганска област. Налага им се да се подчиняват на правилата, наложени от руските военни. Ето какво разказват две жени за живота си в новите условия.

"Най-активните ги превъзпитават"

Александра, жителка на селище близо до Сватово: "Окупаторите дойдоха в селището ни в началото на март. Реакциите на местните хора не бяха еднозначни - някои истински се радваха, на други им беше безразлично кой е на власт, трети се съпротивяваха, макар да не биваше да се противоречи - знаехме, че в съседни градове са стреляли срещу протестиращите. А най-активните от тях (протестиращите - б.ред.) ги затваряли в подземия - да ги "превъзпитават".

В средата на март изчезнаха мобилните връзки, при това на всички оператори. И интернетът спря, но хората намираха някакъв начин за връзка. Накараха ни да си прехвърлим часовниците на руското време, но аз засега не съм го направила.

Още от първите дни на окупацията хората започнаха да изкупуват всичко от магазините, нямаше нито хляб, нито брашно. Освен това военните забраниха да се излага за продан украинска продукция - само стоки от т.нар. ЛНР и ДНР и от Русия. А ние тук сме свикнали с нашите украински стоки, както и с медикаментите - качеството на руските е по-ниско, а цените са по-високи, хората се оплакват, че тези лекарства не дават нужния ефект.

Всичко поскъпна почти два пъти. Не достигат нито канцеларските, нито хигиенните материали. Тук живеят предимно пенсионери, които вече нямат никакви пари - те получават пенсиите си по пощата, което за последен път се е случвало през февруари преди началото на войната. Хората оцеляха благодарение на запасите си от зеленчуци и консервите, а някои гладуваха. След като започнаха да обработват документите за руски пенсии, продавачката в магазина започна да дава продукти назаем. Банковата система не работи, да изтеглиш пари в брой или да платиш с карта е просто невъзможно. Селяните започнаха да разпродават всичко, което им е в повече - картофи, яйца. Всички са наясно, че лятото ще е тежко - нивите са минирани, няма как да се засее. В Сватово навсякъде има опашки - пред колите, които продават нещо, пред банките, пред аптеките. Всичко това напомня на Съветския съюз.

Младите хора или са заминали, или се опитват да заминат. Засега е възможно да се замине само за Русия. Ако целта е Украйна - само през Русия, Естония или Латвия, после през Литва, Полша и тогава вече у дома. Мнозина принудително са заминали зад граница, защото тук насилствено взимат в армията на т.нар. ЛНР. Който не е заминал, се укрива.

На учителите им поставиха ултиматум - или да преподават по руската програма, или да напуснат. На децата пък казаха, че постепенно ще се минава на обучение на руски. Иззеха всички учебници по история на Украйна, обстреляха новата, още недовършена украинска църква. Съсипаха иконите, много от които са откраднати."

"Заплати няма, парите свършват, не знаем какво ще стане"

Ана, жителка на село близо до Старобелск: "Нашето село е окупирано от средата на март. Военните веднага започнаха да обикалят къщите и да проверяват дали някой се крие. Не са много и не тероризират местните, но се опитвам да ги избягвам - не искам да контактувам с тях. Навсякъде са сложили контролни пунктове, проверяват паспортите.

Въпреки окупацията повечето хора останаха тук. Половината жители на селото са проукраински настроени, другите се "преориентираха". Даже имаше желаещи да постъпят в армията на т.нар. ЛНР. Но настроението е общо взето следното: все едно кой е на власт, важното е да не стрелят.

По телевизията има само руски и лугански програми, радиото е на т.нар. ЛНР. Наскоро забраниха Фейсбук, сега го използват с помощта на VPN-връзка - това е единственият канал за връзка с външния свят. Цените са просто ужасни, даже в сравнение с Луганск, откъдето основно карат стоката - всичко е поскъпнало с 20-30 процента. Може да се плаща и с гривни, и с рубли. Магазините вече са пълни, но качеството на стоките не е особено добро. Някои са направо долнопробни - например хлябът или сладоледът. Същото е и с лекарствата. Хората буквално се избиват за последните украински медикаменти, тъй като руските не са ефективни. Газът и електроенергията са си все така много евтини, но токът постоянно спира - понякога и за цяло денонощие.

В магазините изобщо не може да се плаща с карти, а хората нямат пари в брой, защото нито един банкомат не работи. Когато в магазина временно можеше да се плаща с карта, хората взеха всичко, което можаха да намерят - от лопатите до бельото и чорапите, за да похарчат парите си за нещо. Тъй като ни наплашиха, че те просто ще изгорят в украинските карти.

Работа просто няма. И преди беше трудно да се намери, а сега е просто нереално. Заради липсата на работа хората заминават за Русия, понеже оттук не може да се замине никъде другаде. Семейството ни остана без доходи, парите ни вече свършват. Просто не знаем какво ще правим.

*Имената са променени от редакцията поради съображения за сигурност

Автор: Анастасия Шепелева


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмм

    160 66 Отговор
    DW пропаганда за идиoти. Руските храни са по-чисти за разлика от евроотровите в ЕС.

    Коментиран от #15, #81, #88, #112, #115

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    67 121 Отговор
    Русия освен ракети танкове подводници друго не мож да прави . Иначе е резерворара на планетата за полезни изкопаеми язък обаче за руския народ че не живее така както трябва . Един кръг около Путин обаче са много добре за тяхна сметка. Дали някога ше се осъзнаят и ще могат да направят нещо по въпроса се съмнявам..

    Коментиран от #23, #30

  • 4 Защо

    87 31 Отговор
    Триете коментарите ве евроджендари

    Коментиран от #31, #35, #49

  • 5 Иван

    53 107 Отговор
    Споко, ще изпратим нашите глупави русофили, който възхваляват Русия. За тях ще е много добре. Те обичат нищетата.

    Коментиран от #43, #59

  • 6 хихихихихи

    131 38 Отговор
    Можете ли да си представите, хляба е без ГМО а сладоледа...ооо уджас, от истинско мляко!
  • 7 Тия баби що се сърдя?

    78 28 Отговор
    Еми не беше ли така преди войната с рускоговорящите? На този свят всичко се връща
  • 8 Кога ще има ревизия

    16 17 Отговор
    на факталаръ-турця ?
  • 9 🇧🇬🇷🇺

    91 28 Отговор
    DW фалшиви сте
  • 10 видно от Луната

    100 28 Отговор
    " Накараха ни да си прехвърлим часовниците на руското време, но аз засега не съм го направила"ПАТРИОТКА ! Да се награди за заслуги пред отечеството с орен БАНДЕРА! А извън сарказма статията е ЕДНА ЖЕНА КАЗА >>>>>

    Коментиран от #84

  • 11 123

    98 35 Отговор
    DW кой ви верва бе фашеги. Слава на Русия

    Коментиран от #18, #91

  • 12 Мария Кюри

    106 23 Отговор
    В Русия е забранено ГМОто със закон в Германия и САЩ се хранят с евтино палмово масло което задръства аретериите с плака.

    Коментиран от #42, #52

  • 13 Петьо Петров

    64 16 Отговор
    Ела в България, тук ще си на хотел и няма да си продаваш душата за центове.
  • 14 Оф вече писна

    102 22 Отговор
    ... две жени от Луганск казаха"...
    Вие наистина за иди.оти ни взимате !
    Нещо за контраатака за героите от Азов, или е за следобед?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А бе

    79 13 Отговор
    Съпротивата в Украйна вече почна.
    Ето, хората не си сверяват часовниците.

    Коментиран от #27

  • 17 Шерлок

    59 21 Отговор
    Прочетете им само заглавията в сайта и се ориентирайте кой е спонсора и плаща за пропагандата.
  • 18 Терминатор🇺🇦

    19 32 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    ФАШИСТ
  • 19 Харесвам 🎃, само сготвени

    30 60 Отговор
    Това е "русский мир" - мизерия и престъпност.
  • 20 свидетел

    47 15 Отговор
    на война, като на война ! чакаме ви в Приморско ! осигурен пълен пансион за 15 лв. на ден. носете си чорапите и чехлите, които си купихте от селския укромаг ! друго не ви трябва.
  • 21 майтаки

    66 22 Отговор
    Добре, че имаме Берьозка, че да хапваме по нещо истинско, вместо 99% заместители и 1% консерванти в лъскава евроатлантическа опаковка.

    Коментиран от #34, #70

  • 22 Алибаба

    62 13 Отговор
    Описанието във военната зона много наподобява ситуацията в мирна България. Горе долу до там сме се докарали без война.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Някой

    73 19 Отговор
    Е, те щото храните от запада срават за нещо - полуфабриканти от пълнители с консервани и овкусители.
    Отделно, убеден съм, че статията е просто пропаганда. На 100 %.
  • 25 Пич

    53 19 Отговор
    Тези украински кифли от пл - инклузива на морето се оплакват , а вие искате да оценят , че въобще ги храни някой !!! Няма такива неблагодарници !!! Не знаят , че в живота нищо не им се полага !!!
  • 26 Петър

    50 11 Отговор
    Хубав репортаж, а сега намерете няколко руснака живеещи в Киев или Одеса,и те да разкажат как живеят. Ще се получи доста обективно сравнение.
  • 27 свидетел

    37 8 Отговор

    До коментар #16 от "А бе":

    не е необходимо да ги сверяват , защото в момента часовите зони съвпадат.
  • 28 100%

    48 18 Отговор
    ДОЙЧЕ ZEЛЕ , ПРОИЗВЕЖДА НАЙ .....ВЕРНИТЕ ЛЪЖИ !!!
  • 29 Ваймс

    18 45 Отговор
    Рашляци, сър. Най-долните орки, наред с османците, обитавали европейската територия през последните 1500 години...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 👏👏👏

    32 7 Отговор

    До коментар #4 от "Защо":

    Непосещавяй сайта и и не коментирай, ще им паднат приходите от реклама 👍
    Провокиращите статии това целят, повече посещения и коментари за по високи рекламни такси 👍

    Коментиран от #55

  • 32 Теб да не те е

    17 12 Отговор

    До коментар #23 от "Терминатор 🇺🇦":

    правил руснак?
  • 33 Софиянец

    15 24 Отговор
    То в руссссия само жените им стават
  • 34 Ваймс

    16 28 Отговор

    До коментар #21 от "майтаки":

    Нали знаеш, че стоките вътре са от Полша, прибалтика и Улрайна, а собственикът й, макар и руснак, е виден антипутинист?
    И после защо русоробите сте в такъв когнитивен дисонанс...
    😂😂😂😂😂😂
  • 35 ле ле

    41 17 Отговор

    До коментар #4 от "Защо":

    О, горките две жени...войници им давали от своите дажби..консерви и др...Видите ли все още не са открили за тях дискотеки или ресторанти/все пак има по-неотложни задачи/..с богато меню или примерно западни вериги магазини пълни с боклуци..
  • 36 Реалност

    42 14 Отговор
    Щом проамериканската DW признава, че 50% от жителите на Луганска област са на страната на Русия и ЛНР значи реално процента е минимум 90. Другото доказателство за това на коя страна са украинците е опита за линчуване на командира на Азов от граждани на Мариопул, руснаците едвам го спасиха от народната любов.

    Коментиран от #67, #78

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Просто човек

    17 26 Отговор
    Рашистка демокрация...
  • 39 Даа

    17 33 Отговор
    Рашистите могат само да развалят, рушат и убиват. За друго не ги бива.
  • 40 Бравос

    34 14 Отговор
    Искали украински стоки, а не стоки от ЛНР, значи признават, че ЛНР е отделна държава:) А щом ЛНР е отделна държава значи окупатор не е Русия, а Осрайна:)
  • 41 Сух

    32 11 Отговор
    Ами то имаше изявление на една украинка, че и ние сме цигани..
  • 42 Ам,чи

    17 21 Отговор

    До коментар #12 от "Мария Кюри":

    Я иди в Челябинск. Да си поживееш в путлеровия рай...
  • 43 чалма тв

    31 15 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Всичко руско е "кофти"..затова цял живот западняци гледат с лошо око на несметни природните богатства на тази необятна държава...ангосакси винаги били лакоми за чуждо..може да чуете от тях това.." не е справедливо Русия да притежава всички блага в огромни количества , а ни да сме завряни в кучи г..з...и все да мислим как да се нахраним своите семейства.." Исина е . Две държави Украйна и Русия фактически притежават пазара на зърно поне 50%...да не преброяваме и др.неща..За нормални хора отдавно е ясно войната срещу Русия се води за природни богатства..Русия ще ги има още 1000 години напред а Запада ги няма днеска..и няма откъде да има..А се правят на интересни..но пак са клекнали и ще плащат в рубли..

    Коментиран от #60

  • 44 бракосъчетател

    19 8 Отговор

    До коментар #23 от "Терминатор 🇺🇦":

    Брак в библейския смисъл, като Русия никога не е от страната на булката. И този път ще е така, драги.
  • 45 Монгола

    30 10 Отговор
    Азовстал е паднал в ръцете на руснаци е вече руски военни са в подземията в био. лабораториите с опасни патогени на НАТО , а в този сайт ви занимават с измислени герои на ДВ.

    Коментиран от #73

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Шварцкопф

    13 24 Отговор
    Руските храни са - ядеш и ревеш.

    Руските лекарства - пиеш и мреш.
  • 49 Сух

    23 4 Отговор

    До коментар #4 от "Защо":

    Защото са политкоректни. На мен са ми спрени коментарите от седмица, към този сайт. Даже в момента се учудих, че са разрешили да пиша. Слагат забрана за коментари, към определени IP-та, когато има обществено важни теми. Заглушават мненията. Това е тяхната демокрация, за която се борят! Тяхното мнение е вярно, мнението на парите..

    Коментиран от #83

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ама то щот...?!

    11 9 Отговор
    Информационната ,,храна" от Дойче-Зеле,става за нещо...?!?!
  • 52 Сравни средната

    10 9 Отговор

    До коментар #12 от "Мария Кюри":

    Продължителност на живота в Русия и тази в САЩ и З.Европа.Някакви си 20 години.Пък кой каквото яде,пие и какви са лекарствата.......
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Дп където се докопа Русия

    9 13 Отговор
    = глад.
  • 55 Сух

    8 8 Отговор

    До коментар #31 от "👏👏👏":

    Да! Аз лично спрях да ползвам Еконт. Няма и да ползвам даже и да нямам алтернатива..
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Васил

    11 14 Отговор
    Кога Рашистан е имало нещо качествено до което се докосне всичко е леш
  • 59 Бай-Иван!

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    А теб ще изпратим да заместиш предалите се ,с белият байряк ,,Азовци",да се биеш на фронта срещу ,,гладните рашки"...
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Учуден

    12 9 Отговор
    Значи според самите жителите за да стигнеш от Луганск до Украйна трябва да минеш през Русия, Естония или Латвия, после през Литва, Полша и тогава вече у дома. В такъв случай окупатора не е ли Украйна, какво дири в чужди територии???
  • 62 Тиквата е нищожество

    12 6 Отговор
    Когато една ихформация започва с думите -две жени казали ,един човек ми спомена и др.Тогава да сме сигурни ,да разбираме обратното.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Винкело

    19 7 Отговор
    Тая лелка изтрепа бръмбарите - накарали ги да си прехвърлят часовниците на руското време! Абе не ги пущайте по радиото такива ентусиасизирани, че ставате за смях.

    Коментиран от #69

  • 65 8888

    14 9 Отговор
    Такива като м.у.хала Джамбазов преписват глупостите на DW, а пропускат съществените новини. Сайта е жалък и долнопробен.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ТОЧНО ТАКА...!

    12 7 Отговор

    До коментар #36 от "Реалност":

    ,,Другото доказателство за това на коя страна са украинците е опита за линчуване на командира на Азов от граждани на Мариопул, руснаците едвам го спасиха от народната любов."
    Руснаците затова после го отведоха с брониран автомобил...!
  • 68 Плашимир

    11 7 Отговор
    Нивите минирани.... А, кой ми акавгащите? Нв ли украинците си ги минираха?

    Коментиран от #77

  • 69 Аналогия!

    17 5 Отговор

    До коментар #64 от "Винкело":

    Същите такива ентусиазирани бабички и лелки ги пускаха навремето да защищават Буцката...
  • 70 Чети етикета

    10 10 Отговор

    До коментар #21 от "майтаки":

    На всички стоки пише: Произведено в Германия. Как пък един русороб не си призна простотията?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Мамул

    13 9 Отговор
    Украинските лекарства били по хубави от руските лекарства? Активните съставки на лекарствата са едни и същи, генерици се наричат. Не съм сигурен дали в Украйна се произвеждат лекарства по-различни от аналгин и аспирин.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ТАППУТЛЕРАСТ

    6 4 Отговор
    СЕГА СИГУРНО КОПАЯТ И ТЪРСЯТ АМЕРИКАНСКИТЕ И КАНАДСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ
  • 75 Божо

    6 3 Отговор
    Аре бегай в ЛНР и ДНР!
  • 76 Каниба

    9 7 Отговор
    пълните ли памперси, с0р0сня!!! Жавелините са импотентс срешу руските танкове, байрактарите валят като градушки, ссовците на азов се предадоха като фашагите в Сталинград!! Пълна лещ!! Тролингзеле велле и останалите ви "меди" се чудят какво още да се "изнасили" че да не прозрее рааята колко сте овапсали!!!
  • 77 Раша

    15 7 Отговор

    До коментар #68 от "Плашимир":

    Всеки ден руснаците вадят до 3 хил.мини,сложените от ВСУ.
    И така е до Киев.Кой на Зеленски ще сади пшеницата?Нивите 2-3 годините трябва да се разминират!
    Запад ще чака от украина пшеница на куков ден!

    Коментиран от #121

  • 78 Ваймс

    7 8 Отговор

    До коментар #36 от "Реалност":

    Не бъркай западните медии, които са поне приблизително обективни, с средствата за масова дезинформация на рашастан, дрОгарю!
  • 79 Механик

    16 8 Отговор
    Много е просто. Като не стават за нищо руските храни и лекарства, просто не ги ползвайте. Не вярвам да ви карат насила, нали?
    Обърнете се към "червения кръст" и те ще ви нахранаят. Не ми се вярва руснаците да откажат да допуснат храни от червения кръст. Така че не лейте и не хапете ръката която ви храни, щото нали видяхте язовците като оглядняха как изпълзаха от дупките си хленчейки.
  • 80 Някой

    18 8 Отговор
    Две жени разказват, хахаха ... това звучи толкова смешно, направо виц. Днес двете жени оправиха пропагандата на Дойчето Веле ... А аз гледах едни други видеа, където други жени и стотина хора чакаха пред руския камион с храна и вода и им благодариха от сърце, гледах как други жени и мъже от Мариупол непренудено разказват, че Азовците са ги държали и не пускали да избягат още в началото на боевете, че са ги накарали да отидат по мазетата, а те са се настанили в апартаментите им и от там са стреляли, затова и руснаците бомбеха жилищните сгради. Разказваха, как по сградите им още в началото са идвали ракети от посока на украинските позиции, не от руските. Имаше едни, дето се приближиха към камерата и почнаха да кълнат зеления и да викат довършете ги, визирайки Азов. Но ... двете жени на Дойчето Веле са най-важните им кореспонденти, хахаха.

    Коментиран от #90

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    11 8 Отговор
    DW лъжци и маниполатори??
  • 83 Хихихи

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Сух":

    И на мен е забранано. Пробвам пак.
  • 84 Хахахаха

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "видно от Луната":

    Тоя който е писал тази статия и по спецялно това за часовото време или си е измислил всичко или просто не е много на ясно как се определя световното часово време а като гледам коментарите и тук има бая заблудени туристи хахахахах
  • 85 Руский мир !!!! 🙉

    11 12 Отговор
    Русия е носител само на страдания, бедност, отчайваща мизерия, терор и безнадежност, руснаците никога през тяхната история не са живели добре и спокойно, за това искат да разрушат тези държави които не искат да живеят с тях и като с тях, тежко увредена нация за която разрушението е главна цел и гордост. Тези в България които ги подкрепят време е да поемат към русия за да осъществят мечтите си, да заживеят в рая, защото в БГ няма да ги огрее.

    Коментиран от #93, #97, #99, #102

  • 86 Хаха2

    3 1 Отговор
    Тоя с автомата да не мислиш , че му дреме как се изчеслява световното време.
  • 87 Верно ли

    6 5 Отговор
    Хахахахах, лична драма! Руските храни и лекарства не били качествени :))))
  • 88 Хихи

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "хмм":

    Ако искаш да те изпратим там, да коментираш от мястото на събитието?
  • 89 Мдааа

    6 5 Отговор
    Тази статия ми напомня на филми от ВСВ и фашизма! И сега се връща с рашизма!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Факт

    9 4 Отговор
    Те и в България стоките,лекарстват и услугите поскъпнаха с 20-30 процента без да са ни превзели руснаците.
  • 93 Хахахаха

    11 5 Отговор

    До коментар #85 от "Руский мир !!!! 🙉":

    Западът скърби за съдбата на Украйна, но аплодира бомбардировките над злощастната Сърбия, несправедливо обвинена в геноцид

    Част от интервю на френски генерал
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Хаахо

    4 10 Отговор
    Мноого добре знаят путинците за какво става въпрос.Нито едно лекарство не произвежват, всичко е западно и под внос и санции в момента.В социалните мрежи само обяви за търсене на западни лекарства.Хляб от фуражна пшеница.Виж в Москва и Ленинград може и ядат от пшенично, но ако не завладеят Украйна, минават и те на фуражно. Заради храната болести и заболявания, писаха ви по горе, 20 години назад продължителност на живота.В сравнение с нас и ЕС, там си е деветия кръг на ада.Само глад, мизерия, насилие и корупция.Една жена била казала.Ами пиян 24 часа руснак ли да чакаме да ни каже.Човек като ги гледа и слуша па телевизиите има усещането, че не са изтрезнели още.А пияния е по опасен от лудия са казали.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Хахахаха

    9 5 Отговор

    До коментар #85 от "Руский мир !!!! 🙉":

    Западът стене за съдбата на Украйна, но от 2014 г. насам хората в Донбас също търпят безкрайни украински бомбардировки. Но нито Европа, нито Америка се притесняват от това. 13 хиляди жертви за 8 години.

    Още от същото нтервю

    Коментиран от #100

  • 98 Каскет

    8 8 Отговор
    Може ли някой да обясни защо в най- богатата на ресурси страна в света, хората живеят мизерно от векове и до сега? Населението и е по малко от това на Италия и Франция взети заедно, а природните и ресурси са сто пъти повече и въпреки това руснаците живеят много по-зле от италианците, защо? Да не говорим че средния руснак е по-беден дори от средния украинец, как е възможно това?
  • 99 Хахахаха

    5 6 Отговор

    До коментар #85 от "Руский мир !!!! 🙉":

    Твърди се, че целият Запад иска мир, но двадесет държави въоръжават Украйна и разпалват военен огън. Някои дори искат да изпратят изтребители! Чиста лудост. Оръжието ще попадне в ръцете на украински мафиотски групировки, а след това и в мазетата на нашите предградия, както някога се случи с оръжия от бивша Югославия.

    Още малко от натовски генер който може да мисли

    Коментиран от #113

  • 100 Рашка с чашка

    6 6 Отговор

    До коментар #97 от "Хахахаха":

    13 000 жертви за осем години, а след операцията на Путин, 28 000 руски жертви за няма три месеца. Всичко е по план.

    Коментиран от #103

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Хахахаха

    6 3 Отговор

    До коментар #85 от "Руский мир !!!! 🙉":

    Той иска участието на НАТО с риск от тотална война. Западната подкрепа го вдъхновява и той не спира да оказва натиск върху Европа. Западът е направил герой от него, докато той изостря страданията на народа си, като се крие в бункер.

    Но Зеленски не е светец. Той управлява корумпирана държава.

    Полк Азов наистина е нацистка единица, което Западът отказва да признае. Неизменният метод на двойните стандарти на световния жандарм...

    Няма как да ти пратя цялото итервю но се надявам да го прочетеш пак напомням французин натовски генерал

    Коментиран от #119

  • 103 Хахахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #100 от "Рашка с чашка":

    13 000 е релна цифра за 8 г. а 28 000 за 80дни е изсмукана от пръстите колега дай да си говориме истини

    Коментиран от #114

  • 104 Хаах

    9 4 Отговор
    Живеят по бедно, защото като талибаните, като престигне един учител в селото го растрелват.Ей на, сега Ким Чен заповядал на армията да се справи с ковида.Путин прави в момента петилетни планове как да заместят лекарства, храни и напитки.Чак Кока Кола заместиха.Само и само да тровят хората.Геноцит и в самата Русия.Измародерстваха де що беше останало от западните помощи и производства от 90-те и сега тръгнаха да мародерстват и крадат тоалетни чинии и тоалетна хартия от Украйна.Както казаха, запада ги изправи на крака, ама те пак се проснаха ПИЯНИ в калта.
  • 105 Абе

    3 3 Отговор
    Стига с това Дойче веле, пуснете нещо от Христо Грозев от Bellingcat.

    Коментиран от #120

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Урюрвкос

    3 3 Отговор
    поляците казаха че руската газ е разредена с вода
  • 109 Хахаха

    5 2 Отговор
    Ето ви руски свят.
  • 110 Цент плюс

    3 4 Отговор
    И Зелето и Жумбазина са един дол дренки.
  • 111 русия значи тероризъм

    4 3 Отговор
    Всичко това което е описано е самата истина и може да намерите приликите между Русия и Ислямска държава.Това са две съвсем еднакви терористични движения.
  • 112 факти

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "хмм":

    Руските храни са едни боклуци и не са годни за ядене.Това важи и за руските храни и за лекарства и за всичко което се консумира.Това е съвсем нормално предвид факта ,че в Русия всичко е с изключително ниско качество и самата държава е като първобитна и недоразвита.Цяло чудо е ,че нацията руски бушмени има стъкла на прозорците ,а не пердета.
  • 113 да си го кажем

    4 2 Отговор

    До коментар #99 от "Хахахаха":

    Е ти какво очакваш бе наглец ? Украйна да си предаде държавата без бой на руските теорирсти и окупатори ли ? Що за лудост е да мислиш по този безочлив начин ? Не те ли е срам ,продажник ? В 21 век в Европа единствено терорист като Русия може да направи подобна дестабилизация и да направи война и всичко това ,защото Русия е пирмитивна държава която завижда на света за добрия стандарт на живот ,а в Русия живеят още като примати и пещерняци.
  • 114 Рахат Локумич

    2 2 Отговор

    До коментар #103 от "Хахахаха":

    Даже не са 13 000, а около 14 800. От които- 3800 са граждански лица от двете страни , живущи в близост с линията на съприкосн овение. Останалите са военни от двете страниЦитирам официални данни на ООН. Така че, не вървиш с кремълските опорки. Айде сега почвай да чирикаш за избитите българи в Одеса. начело с Иван Мильов..
  • 115 Ал Бунди

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "хмм":

    Ами ко чакаш бе..? Чемодан, вокзал -Воркута и отивай да се храниш екологично чисто! Кому таратанците кесиш тука, а?
  • 116 Ох на дяда

    4 2 Отговор
    Е тая статия ме уби ...от смех!
    Цитирам....Младите хора или са заминали, или се опитват да заминат. Засега е възможно да се замине само за Русия. Ако целта е Украйна - само през Русия, Естония или Латвия, после през Литва, Полша и тогава вече у дома...Въпрос ...Къде у дома?
    Може да се плаща и с гривни, и с рубли. Магазините вече са пълни, но качеството на стоките не е особено добро. Някои са направо долнопробни - например хлябът или сладоледът. .....Решение...Елате в България и сладолед ще имате ...няма проблем.
    Не достигат нито канцеларските, нито хигиенните материали. Тук живеят предимно пенсионери, които вече нямат никакви пари - те получават пенсиите си по пощата, което за последен път се е случвало през февруари преди началото на войната....Решение...елате в България....ние сме така ,от 30 години.

    Коментиран от #118

  • 117 Ох на дяда

    3 3 Отговор
    А най-активните от тях (протестиращите - б.ред.) ги затваряли в подземия - да ги "превъзпитават".
    Няма страшно...в България ,има доста за превъзпитаване и от „Америка за България“ и от другите НПО.
    Работа има ,за 20 години ,на пред.
    Опитът учи!
  • 118 факти

    1 3 Отговор

    До коментар #116 от "Ох на дяда":

    Българското качество на живот ,както и стандарта ни на живот са по-дорри от тези в Русия.Не случайно руснаците идват да живеят тук ,а българи да бягат в Русия няма как да видиш.Като цяло Русия е една от най-бедните държави в света.Изостанала и недоразвита нация ,въпреки всичките природни дадености.Ако не бяха те ,Русия съвсем щеше да прилича на Нигерия.Няма такъв обор честно.
  • 119 Посетител

    4 2 Отговор

    До коментар #102 от "Хахахаха":

    Азовци бяха признати за неонацистка организация от Конгреса на Съединените щати, преди около 4 - 5 години, НО - днес, удобно забравено.

    Коментиран от #122

  • 120 Посетител

    1 0 Отговор

    До коментар #105 от "Абе":

    Ха, от трън та на глог! Хвани едните - удари другите!
  • 121 А бе, мунчо

    3 1 Отговор

    До коментар #77 от "Раша":

    Кой па е пуснал фашагите до Киев да вадят мини? Сбърканяк...
  • 122 Хихи

    4 0 Отговор

    До коментар #119 от "Посетител":

    Случайно да разполагаш с това решение на Конгреса, та подробно да ни информираш? Разполагаш с грънци...
  • 123 На вуйната стринката

    3 0 Отговор
    по лелинкина линия ми каза пък, че родителите на Зеленката вече са с израелско гражданство, купена къща в Израел в гр. Ришон ле Цион за 8 млн. долара с охрана бивши от САС. Само дето това е истина!
  • 124 Одит

    2 0 Отговор
    Променени имена? А как е успяла да ги интервюира? Прелетяла като гарван?
    Не! Това е памфлет, траги-комедия.
Новини по държави: