Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юни, 2022 15:09 11 123 83

"Очите ми се отвориха чак тук": какво ни разказаха пленени руснаци в Украйна - Юни 2022

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • войници-
  • руски войници-
  • фашисти-
  • военнопленници

Пред "Дойче Веле" говорят четирима войници

"Очите ми се отвориха чак тук": какво ни разказаха пленени руснаци в Украйна - Юни 2022 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вторият етаж в центъра за задържане е само за пленените във войната руснаци - държат ги отделно от съображения за сигурност. По същата причина не може и да се оповести къде точно се намира въпросният следствен арест.

В едната от килиите седмина мъже на различна възраст застават в редица, когато влизат надзирателите. Пленниците не са изненадани от посещението на журналистите - казват, че при тях всяка седмица идват представители на ООН или на Червения кръст. Руснаците обясняват, че всички са били наети с договор като военнослужещи - и охотно разказват историите си.

"Не видях никакви фашисти"

"Честно казано, поизлъгаха ни. Първоначално ни казаха, че ще се занимаваме с хуманитарни дейности, а веднага ни пратиха на първа линия", разказва Роман. Той бил ранен в боевете в Харковска област, а украинските военни го прибрали и му оказали първа помощ.

Друг пленник, танкистът Артьом, обяснява, че съвсем съзнателно решил да се включи във войната срещу Украйна, след като видял в интернет обява, че се търсят хора. За 2-3 дни се научил да кара танк и бил изпратен в Запорожие, където по-късно бил пленен от бойци на полка "Азов". Разказва, че го хранели и му давали цигари. И добавя: "Не видях никакви фашисти".

Когато го питаме защо е отишъл да воюва в Украйна, Артьом отговаря, че се запалил от телевизора: "Там толкова хубаво разказват - че отиваме да се бием за правото дело. А не е така. Но очите ми се отвориха чак тук", казва мъжът и нарича руската армия "мародери и убийци".

Битът на военнопленниците

Мебелите в килията са стари, тясно е, но е чисто. А надзирателите обясняват, че с пленниците им е по-лесно - не са агресивни, няма къде да избягат, просто чакат да бъдат разменени.

Докато говорим с тях, им носят обяда - борш. За закуска е имало царевична каша с месо, разказват пленниците. Хранят ги по три пъти на ден, могат ежедневно да се мият и къпят в банята, осигуряват им се и възможности за разходка.

В съседната килия срещаме трима млади мъже - по на двайсетина години. На масата до креватите са подредени книги: Куприн, Тургенев, Олдридж. Пленените разказват, че през свободното си време четат романи.

20-годишният Дмитрий признава, че душевното му състояние би могло да бъде и по-добро. На 24 февруари дори не забелязал как от Белгородска област в Русия изведнъж попаднал в Украйна.

"Не ни казаха къде отиваме"

"Не ни казаха къде отиваме. Разбрахме, че сме в Украйна едва когато видяхме регистрационните номера на колите. Попитах командира какво правим тук. А той ми отговори: Не задавай излишни въпроси, карай напред". Дмитрий се предал на 27 февруари, след като танкът му бил ударен.

Олег разказва, че подновил договора си с руските въоръжени сили през март. "Гледайки новините, наистина вярвах, че отиваме да помагаме, че тук има националисти, че се води война, в която убиват и измъчват нашите." Но когато пристигнал в Харковска област, видял съвсем друго: "Нямаше нито един националист. Когато влизахме по селата, хората ни казваха: Махайте се, нямате работа тук".

Олег обяснява, че когато подписал договора, му обещали обучение и служба в тила, но след три дни го изпратили към Харков. Бил е командир на взвод и твърди, че неговото подразделение се опитало да се върне от Харковска област в Русия, но командването забранило. В един момент Олег и неговите подчинени останали без връзка с командването, а малко след това били пленени от украинските части.

"Никога повече"

Всички пленници, с които разговаря ДВ, заявяват, че се разкайват за участието си в инвазията на територията на Украйна. И твърдят, че не са обстрелвали мирни села и градове. До момента следователите не са открили доказателства за извършени от тях военни престъпления. Пленниците са били проверени и с детектор на лъжата.

Нито един от военнопленниците, с които разговаряхме, не се оплаква от лоши условия или нечовешко отношение. "Всеки ден идват и питат дали имаме нужда от нещо", казва Роман.

Официална информация за броя на руските военнопленници в Украйна няма. А и този брой постоянно се променя заради редовните размени. "Надеждата умира последна", казва 20-годишният Дмитрий, който също се надява да бъде разменен. След трите месеца в плен той иска най-сетне да се върне у дома. И никога повече да не служи в армията.

Автор: Анна Фил


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 99 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хи их хи

    130 39 Отговор
    А пък вие да чуете какво приказват пленените окраинци! Е ли пък онези дето заплашваха как ще колят и режат!
  • 2 Щом е

    143 35 Отговор
    дойче зеле ясна работа.
  • 3 бачо

    137 33 Отговор
    Виждаш автора на статията и подминаваш
  • 4 Лелеее

    93 18 Отговор
    И на мен ми се отвориха чак сега.
  • 5 БСП за България и Радев

    89 33 Отговор
    Глупости. Прекрасно знаеха, че са там да денацифицират украинския народ, до последния нацист. Тези думи са изтръгнати с мъчения

    Коментиран от #26

  • 6 гого

    97 27 Отговор
    въй просълзих се оаках се пак дойче зеле няма такава пропаганда .то и в ирак имаше химически оръжия ама на всичко беше за петрол
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Жокера

    80 19 Отговор
    Хохохох. Айде малко по-сериозно де...
  • 9 Боруна Лом

    50 8 Отговор
    МНОГО МЪКА ИМА ПО СВЕТА.РЕДОВИТЕ ГО ОТНАСЯТ
  • 10 Доста

    58 20 Отговор
    Пошло
  • 11 Теле

    71 19 Отговор
    Кой е сценариста на киното
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Уууф

    7 32 Отговор
    Борш какво е това

    Коментиран от #25

  • 14 БОЛШЕВИК

    75 24 Отговор
    Западът наистина е много добър в пропагандата и правенето на много хубави опаковки да си продава боклуците.
  • 15 Българка

    39 78 Отговор
    "Нямаше нито един националист. Когато влизахме по селата, хората ни казваха: Махайте се, нямате работа тук"., "казва мъжът и нарича руската армия "мародери и убийци".
    Та толкова за "специалната освободителна операция" Путлер и цялата му клика трябва да отговарят не само за избитите жени, деца, цивилни украинци, хилядите избити украински защитници, но и за хилядите избити руски войника и стотици хиляди попиляни семейства

    Коментиран от #79

  • 16 княз Влад

    17 44 Отговор
    а сега ги направете циклопи и да си ходят
  • 17 ТИГЪР

    60 17 Отговор
    А СТИГА ПРОПАГАНДА БРЕ !!!
  • 18 Иванушка  🇷🇺

    70 18 Отговор
    "..Не видях никакви фашисти..." - а не бе, те фашистите ходят с одрани кожи, черепи, свастика на гърдите, а на гърба им пише ФАШИСТ 😄
    Трогнаха ме до сълзи тези вестникарски "истории", сигурно едно време и Гестапо са го описвали като Хуманитарна организация, само да не попадаш в лапите им.
  • 19 хахаха

    85 16 Отговор
    за 2-3 дена се научил да кара танк...до тук четох и после не можах, паднах от стола от смях

    Коментиран от #46

  • 20 Име

    75 14 Отговор
    За два-три дни се научил да кара танк. Вие сериозно ли?!?

    Коментиран от #33, #44

  • 21 Гьобелс Веле

    66 14 Отговор
    Като малък много обичах Приказките на Шехерезада, но от този сайт разказани, ми звучат фалшиво..
  • 22 Реалиста

    62 14 Отговор
    Има ли ненормални, които четат и вярват на дойче зеле!
  • 23 Баба яга

    45 14 Отговор
    Кой какво е казал е едно , а истината ще излезе наяве и не от дойче зеле, а проверката с детектора на лъжата е пълен т-к.
  • 24 Бай Манчо

    69 18 Отговор
    За това ли спряхте РТР и Россия 24 - за да ни заливате с лъжи - пуснете Руските канали да видите и чуете как "пеят" нацистите , как цели подразделения изпращат видео обръщения до клоуна с молби да им изпрати въоръжение и храна . От 3 месеца слушаме как укронацистите "громят" Руската войска но на практика загубиха 25 % от териториите си въпреки коалицията от 50 "чакала" които буквално заливат украйна с оръжия вместо да подходят дипломатически и да се опитат да спрат конфликта , е скоро ще изгубят и излаза на Черно море . 8 години стреляха с оръдия по мирни граждани сега да не се правят на ощипани и чакалите няма да им погнат .
  • 25 мхммм

    8 34 Отговор

    До коментар #13 от "Уууф":

    " Борш какво е това "

    Една руска чорба-буламач.

    Коментиран от #51

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ЛИЛИ

    45 10 Отговор
    Не ми дава сърце да чета и коментирам лъжите на дойче зеле!

    Коментиран от #36

  • 29 Това са

    41 8 Отговор
    Измислици на дойчето.
    Абсолютни лъжи и измислици.
  • 30 Влади

    58 8 Отговор
    Дойче Зеле , нещо сте объркали медията и държавата в България тея глупости не минават , ги кажете на 15 годишните германчета , те могат да се просълзят колко са човечни и грижовни бойците от Азов към Руските военнопленници , с очите си видях как Азовците колят на улицата с нож Руски войници при това с вързани на гърба ръце , видях също как с калашници стрелят в колената и в корема завързани Руски войници и след това ги ритат ,борш? книги на Достоевки ? Хахаха

    Коментиран от #31

  • 31 Додо

    32 8 Отговор

    До коментар #30 от "Влади":

    Като казват , че на руските войници са им се отворили очите чак в Украйна , имат в предвид , че Азов вадят очите на руските военнопленици с лъжица , масова практика е
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Как се кара танк?

    11 18 Отговор

    До коментар #20 от "Име":

    Като верижен трактор! На времето в МТУ-тата / машино-тракторните училища, ги учеха за норматив, с няколко часа практика! Факт!
  • 34 Войводата

    14 26 Отговор
    Те поне са тоталитарното дезинформирано та им е простено и факта че са в казарма и нямат право на глас. Ма се чудя на тукашните комунисти и рускопоклони глупци детето им вярват на ватенките пък дори и със страхо почитания ги славят като през 9ти. Септември. 1944. Ги чакат с китки и петолъчки на челата.
  • 35 Това е

    35 6 Отговор
    Смръдливото дойче зеле лъжливо
  • 36 кой лъже

    6 21 Отговор

    До коментар #28 от "ЛИЛИ":

    И КАК РАЗБРА ЧЕ СА ЛЪЖИ КАТО СЪРЦЕ НЕ ТИ ДАВА И ТОВА КОМЕНТАР ЛИ Е ИЛИ НЕ И ТВОЕТО СЪРЦЕ ЛИ Е ИЛИ НЕ

    Коментиран от #67

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 DW !Зле скалъпен пасквил.

    49 13 Отговор
    Всъшност сте пропуснали да напишете истиското положение,а този пасквил е само за пропаганда.Защото цял свят разбра от разпространените видеа,намерени в телефоните на азовците,какви човекоподобниЗверове са украинците.Пропуснали сте да напишете ,как пленените биват карани в болниците да викат "слава на украйна" от сестрите и от лекарите,а после са били скопявани и лишавани от полови органи.Пропуснали сте да пишете, как ги измъчват в подземията на Азов и как се забавляват,като ги режат с моторни триони.Пропуснали сте да пишете,как руските пленници,биват събличани, връзвани със ръцете от зад със свински опашки,и пред изкопан ров, застрелвани с крушум в тилът.И това е май на човешкото отношение крушум в тила,защото още докао ги транспортират ,към мястото на мъченията или разстрела,азовцитте се забавляват,като им пускат откос в корема или в крака и ги гледат как се мъчат..Та такива неща в мрежата са пълни от телефоните на тези,които крещят като откачени"слава на осрайна".Тази измислерна държава с измислена нация,надмина и хитлеристите от СС,по в3реме на ВСВ.Нямате си на идея,"колко харесвам украинците и как сърцето ми се къса от техните проблеми".Радвам се че ги избиват,защото такъв народ и такава нация,нямат място сред хората.

    Коментиран от #60

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 🇧🇬🇷🇺

    28 11 Отговор
    Да живее РУСИЯ

    Коментиран от #59

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Явно си от схванатите,

    7 16 Отговор

    До коментар #20 от "Име":

    Не си схватлив и никога няма да се научиш, да караш танк! Децата се научава от едно показване… И си джиткат тракторчетата..
  • 45 Като глупаци...

    9 15 Отговор
    То наборниците с каша е добре ще ги нахранят ма като свършват наборниците със старухи запасняци от де толкоз водка..????? Трябва да пращаме помощи от винпромите на ватенките чебрз водка ......
  • 46 И аз така

    31 7 Отговор

    До коментар #19 от "хахаха":

    То бива съчинения, бива, ама тия съвсем за шарани ни взимат.

    Коментиран от #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Петров

    25 7 Отговор
    Ние познаваме чудесно гамата на Дойче Веле, познаваме и неговите усърдни рупори в България. Това, което ме впечатлява е невероятното ниско ниво на манипулацията. Всеки средно интелигентен българин ще се усети че го будалкат с примитивно скроени истории. Не казвам, че такива са изключени, но подобен материал за украинските пленници няма да видим, както и абсолютно отсъствие на критики на най-големите миролюбци на планетата. Факти ли, поне друго трябваше да е името на медията.
  • 49 Тангра

    10 24 Отговор
    Някой още ли се съмнява,че някъде по света има по затъпяли елементи от БГ русофилтаците,ако има дори малко съмнение да прочете коментарите им!!!
  • 50 Соня

    24 7 Отговор

    До коментар #46 от "И аз така":

    На теб ти се вижда смешно , обидно и много ниско ниво пропаганда , на мен също защото сме Българи , но на същата статия в Англия или Германия 90% ще повярват , смята се за успешна от Зелето дори и на това ниво
  • 51 555555

    6 4 Отговор

    До коментар #25 от "мхммм":

    Не, Украинско национално ястие.
  • 52 Някоя си

    13 11 Отговор
    Дойче пропаганда 😜😁🤣 тъпо малоумно изпълнение 🤣🤣🤣
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Диди

    19 9 Отговор
    Ако наистина тея четирима Руски войници са казали това , един Господ знае колко бой са изяли преди да се съгласят на интервюто и на какви мъчения са били подложени от Урките

    Коментиран от #58, #80

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Пешо

    11 14 Отговор
    Тези момчета сигурно за пръв път ядат три пъти на ден.
  • 57 Аз бе

    9 21 Отговор
    От Путин и кликата му по виновни няма! Пропаганда, лъжи и дезинформация- това е войната...освен смърт и разруха! И всички са виновна освен съюзниците му идиоти- Лукашенко, Асад, Ким Ир Чун и подлогата Кадиров!
  • 58 Аз бе!

    7 11 Отговор

    До коментар #54 от "Диди":

    На "тея"... тия тримата броят е написано че са седем! Ако убият твой близък ти ще биеш или целуваш убийците? А на " Урките" да им ядеш...ХУРКИТЕ!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 И нашите

    8 21 Отговор
    прости кратуни така вярват на руската пропаганда ! Всъщност тя е за прости хора наричащи себе си русофили!
  • 63 Пурко

    16 5 Отговор
    Ех Дойче,ех зеле ,това което сте написали с очите си да го видя,няма да повярвам,камо ли на вашите плесканици.
  • 64 Служил в БА

    11 5 Отговор
    Не вярвам. За борша и кашата вярвам. И за цигарите вярвам. Дядо ми е разправял, че през Първата световна война, нашите войници са давали на сръбските пленници от ракията си. Ама чак пък всеки ден да се къпят?
  • 65 попич

    7 3 Отговор
    Дойче Веле лъжат СИЕНЕН казват истината
  • 66 Газовик

    22 5 Отговор
    Страхотна новина!
    Толкова се смях, че ми паднаха зъбите в чашата с ракия!
    Ало факти, като искате да сте сериозна медия,моля не пишете глупости! Моля ви! Четох до там как някакъв боец Артьом го научили да кара танк и го пратили да се сражава, демек на фронта!?!
    По голяма тъпня не бях чел! Младите не разбират, ама аз съм служил, като механик-водач на танк. Мога да споделя на дилетантите, че да се научиш да караш добре танк са необходими поне 12 месеца. Можеш да се научиш и за шест месеца. Ако си огромен талант, може и за един месец ако непрекъснато караш с инструктор и разбира се спиш в танка, но за 2,3 дена могат само актьорите от Холивуд и преди всичко Чък Норис.
    Исках само да добавя, че в танка има екипаж и не разбрах, те за колко 2 часа са ги обучавали и пратили на фронта? Просто да се чудиш с такава не обучена армия, как руснаците завзеха 20/100 от Украйна!
  • 67 руснака

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "кой лъже":

    аз и казах.....
  • 68 Приказки под шипковия храст

    13 2 Отговор
    А вечер преди да си легнат, украински девушки минават през стаята на пленниците за да проверят дали са си измили зъбките и да им пеят приспивни песнички за Лека нощ!
  • 69 Петко

    16 4 Отговор
    Тая медия трябва да бъде спряна със закон, по скалъпена история не бях чувал. В интернет е пълно с клипове на брутално убити руски сепаратисти и военни от Украинската армия , но видиш ли ти те са си избрали тези седем , на които да окажат първа помощ и да запознаят света с техните историк че били излъгани , че ще воюват трябвало само да се поразходят до Украйна .
  • 70 Ани

    16 5 Отговор
    Нелепо скалъпени измишльотини. Аз за ден,два ракета в космоса ще управлявам. Някой не бил в час по история и пише за каквото му платят за да си задържи заплатата.

    Коментиран от #72

  • 71 Малии

    13 2 Отговор
    За два три дни се научил да кара танк. А на мен ми отне шест месеца

    Коментиран от #73

  • 72 Газовик

    8 2 Отговор

    До коментар #70 от "Ани":

    Анче, Анче, защо не си гледаш тенджерите? Моля те не коментирай, като не разбираш!
    Да се возиш в космически кораб няма нищо общо с управление на танк. Не случайно в космоса возят всеки, който има пари за да си нагледа имотите от високо. Ама не съм чувал милиардер да иска да се повози в руски танк по време на стрелби. С удоволствие бих те повозил на избран от теб танк на учебен полигон със стрелба. Ако след това излезеш сама от машината, ще те черпя уиски, ако обаче не можеш, тогава ще разбереш, какво е солидарност сред членовете на екипажа и съм сигурен, че ще си много много задоволна!
    Предложението е в сила!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Владимир

    8 0 Отговор
    А кажат нещо друго , веднага ще им паднат зелките !
  • 75 Владимир

    8 2 Отговор
    Жалко за Дойче веле !

    Коментиран от #82

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Ох много са разстроих

    4 2 Отговор
    от таз прокисната боза. Са сидя интерниран в ООНто и редувам книга, ел. игра и не знам кога ще му й края . . . Мноо са накъхърих, начи.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Щом зелето го твърди,

    11 2 Отговор

    До коментар #54 от "Диди":

    не вярвам въобще да са интервюирали някакви, руски войници. Било е съчинение по тема. На времето гледах как Дъстин Хофман и Робърт Дениро правят пропаганден клип в студио, за войната в Косово. Заснеха едно момиче, в албанска носия, което трябваше да показва как то "бяга да се спаси" от сърбите. С помощта на лаптоп и вярната програма, от студио изкараха горящо село, река, мост, пламъци, взривове, писъци и накрая монтираха в ръцете й една котка. Даже поспориха какъв цвят да бъде котката. Така се заснемват "истините" на западната пропаганда. Нито им е за първица, нито за последно.

    Коментиран от #83

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Два пъти по жалко

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "Владимир":

    И за промитите русофилски мозъци.
  • 83 дядогошо

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Щом зелето го твърди,":

    Те така и на луната ходиха.
Новини по държави: