Last news in Fakti

7 Юни, 2013 19:58 1 699 0

Атентат срещу ирански шиити в Ирак

  • иран-
  • бомбен атентат-
  • шиити-
  • сунити
Атентат срещу ирански шиити в Ирак - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


 Атентатор самоубиец в Ирак е блъснал натоварена с експлозив кола в автобус, убивайки най-малко 8 ирански поклонници шиити, съобщава Би Би Си.

Освен жертвите, поне още 25 души са получили сериозни наранявания в следствие на експлозията, избухнала край на намиращия се на 80 км. от Багдад, град Мукдадия.

Според местната полиция атентатора е целял минаващ през града конвой съставен от три автобуса.

Това е поредния случай от поредицата религиозни атентати разтърсили Ирак през последните месеци. Само през последния месец, 1045 представители на цивилното население и служители по сигурността са били убити в подобни терористични атаки. По данни на ООН, това е най-кървавият месец в страната от юни 2008г.

Скокът на нивата на насилие породи опасение сред местното население, че е възможно завръщане към кървавото време в периода 2006-2007г. Тогава сунитски военни групировки, включително Ал Кайда,  предприеха атаки насочени срещу обекти свързани с представители на сунитите.

Тогава на кръвопролитията сложи край намесата на американските военни сили.

Според местните власти, пострадалите иранци са пътували към свещения за шиитите град
Наджаф.

Към момента нито една организация не е поела отговорността за атентата. Факт е обаче, че шиитските  поклонници често биват атакувани от военни части на сунитите.

По-рано тази седмица, няколко улици в Багдад бяха затворени за да може да се осигури безопасен път на  хилядите поклонници, пристигнали на посещение в столичен храм за да почетат паметта на живелия през VIII век имам-  Муса ибн Джафар ал Кадим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА