23 Юни, 2022 19:00 5 506 20

Помощта на Мъск за Украйна застрашава целия му бизнес в Китай

  • илон мъск-
  • украйна-
  • starlink-
  • китай-
  • русия-
  • война-
  • сателити

Той е поставен под все по-голям натиск

Помощта на Мъск за Украйна застрашава целия му бизнес в Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко дни, след като Владимир Путин нареди на руската армия да нахлуе в Украйна, Илон Мъск решава да подкрепи Киев. Едва 48 часа по-късно, компанията на Мъск за ракети и сателити SpaceX изпраща доставка от комплекти за сателитно оборудване Starlink, за да подсили интернет мрежата на страната срещу силите на Путин, пише Financial Times. Мъск получи похвалите на Запада, но не и на Китай. Пазарът в страната в ключов за растежа на неговата бизнес империя и носи 25% от приходите на Tesla, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Сега, най-богатият човек на Земята е поставен под все по-голям натиск от служителите по националната сигурност и данните в Китай. Те го заплашват, че ще блокират достъпа му до най-големия потребителски пазар на фона на нарастващото напрежение със САЩ и намаляващата му преднина пред местните китайски конкуренти. Блейн Курцио, основател и специалист по космически технологии в изследователската компания Orbital Gateway, казва, че “действията на Мъск предизвикаха големи трусове в Китай“, защото SpaceX и Starlink се смятат за критични елементи от „американския космически военнопромишлен комплекс“. Starlink разполага с над 2000 сателита в ниска околоземна орбита и Мъск планира да изстреля още хиляди бройки. С увеличаването на своето изкуствено съзвездие и ожесточаване на космическата надпревара между САЩ и Китай, експертите предупреждават, че милиардерът трудно ще успее да балансира с конкуриращите се интереси на двете съперничещи си суперсили.

Военните стратези на Пекин се опасяват от сценарии, при който хиляди сателити на Мъск бъдат изстреляни в орбита и започнат да наблюдават Китай или дори по-лошо – да подкрепят Тайван, остров, върху който Китай има претенции. Дрю Томпсън, бивш служител на американското министерство на отбраната, казва, че дарението на Мъск след нахлуването на Русия в Украйна е увеличило „информираността на Китай за ползите и ефикасността“ на сателитите в ниска околоземна орбита за подобряване на комуникационните системи по време на война. Tesla, SpaceX и Мъск не отговориха на искания за коментар.

„Хаос и бедствия“ в космическата надпревара за $40 млрд.

Мъск смята, че SpaceX, която е оценявана на около 100 млрд. долара ще похарчи до 30 млрд. за разширяване на мрежата Starlink.

SpaceX държи водеща позиция в прохождащия пазар на космически търговски дейности, за който се смята, че ще достигне стойност от 40 млрд. долара годишно до 2030-та година. Компанията е важна част от развиващата се бизнес империя на Мъск и все по-голям трън в очите на Пекин.

Китайските дипломати се оплакаха в ООН през декември, защото сателит на компанията принуди Китайската космическа станция да промени позицията си, за да избегне сблъсък. Обвиненията предизвикаха вълна от обиди срещу Мъск в социалните мрежи.

Критиките се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна. Миналият месец China Military Online, официалният вестник на Китайската освободителна армия нападна SpaceX заради дълбоките ѝ връзки с американската армия, включително заради договорите подписани с нея. Те се оплакаха и от способността на Starlink да „разшири възможностите на бойните способности на американската армия“.

„Има голяма вероятност Starlink да бъде използвана от обсебените от хегемонията Съединени американски щати, които искат да хвърлят света в... хаос и бедствия,“ се казва още в публикацията.

Изследователската група на PLA, Пекинският институт по проследяване и телекомуникации, отиде по-далеч. През април анализаторите на института казаха, че специалистите по планиране на отбраната в Пекин трябва да подготвят „меки и твърди методи за разрушаване“, за да свалят сателитите на Starlink и да унищожат операционната им система.

Заплахите идват, когато китайски частни стартиращи фирми и държавни групи, включително GalaxySpace и China Aerospace Science and Technology Corporation, бързат да разгърнат свои собствени съзвездия от спътници в ниска околоземна орбита, за да се конкурират със Starlink.

Декстър Робъртс, американско-китайски експерт и старши сътрудник от Атлантическия съвет, каза, че свързаните с държавата военни изследователи са показали „много ясно“, че Starlink „представлява заплаха за Китай“.

„Тяхната загриженост почти сигурно се споделя от китайското правителство и военни“, каза той.

Промяна на съдбата за „Железния човек от Силициевата долина“

Кибер регулаторите на Пекин изострят фокуса си върху Tesla точно когато конкуренцията от китайските електромобили се засилва. Бизнесът на Tesla в Китай е изключително успешен. Приходите от продажби на компанията от Китай през 2021 г. се удвоиха до 13,8 милиарда долара спрямо предходната година. За сравнение тези в САЩ достигнаха 23,9 милиарда долара, а останалите пазари донесоха общо 16 милиарда. Миналата година шест от 10-те най-продавани електромобили в световен мащаб бяха китайски марки, включително евтината Wuling и по-високия клас BYD. Но новодошлите Nio, Xpeng, Human Horizons и Jidu Automotive също предизвикват Tesla, като залагат на бъдеще, доминирано от превозни средства без шофьор.

Конкуренцията се засилва, а Киберадминистрацията на Китай, както и набор от агенции, фокусирани върху сигурността, въвеждат обширни нови закони за сигурност на данните и затягат контрола върху събирането на данни и поверителността. Сам Сакс, старши сътрудник в Paul Tsai China Center на Юридическия факултет на Йейл, каза, че „Tesla е под огромен натиск“ относно събирането на данни в Китай, по-специално от лица и близо до военни или политически чувствителни обекти. Миналата година Tesla обеща да съхранява информацията, събрана в Китай в местни центрове за данни, което е значителен удар за усилията ѝ за събиране на данни в световен мащаб, които са от решаващо значение за нейните изследвания и разработки.

Предизвикателствата, пред които са изправени Tesla и SpaceX, бележат рязка промяна отношението към 50-годишния Мъск в Китай, където той е известен като „Железния човек от Силициевата долина“ и вдъхновява култ. Той беше ухажван и получи специално отношение през 2018 г. от Пекин, за да създаде цяла верига за доставки на електрически превозни средства, като построи гигафабриката на Tesla в Шанхай за електрически и автономни превозни средства от висок клас. В интервю за Financial Times през май Мъск каза, че смята възхода на китайските производители на електромобили за заплаха за бизнеса си.

Хватката на Tesla върху пазара на луксозни електромобили отслабва. „Колите на Tesla са много добри, но сега местните автомобили постигнаха значителен напредък и вече няма голяма нужда от Tesla“, казва Боян Ся, собственик на Tesla в Пекин. Мъск обикновено е настроен оптимистично по отношение на отношенията си с китайските служители. „Мисля, че досега проектът беше много успешен и правителството е много щастливо от това“, каза той за гигафабриката, като добави, че очаква Китай да представлява „вероятно 25-30% от нашите пазари в дългосрочен план“. Въпреки това Джун Теуфел Драйер, специалист по Китай от Университета в Маями, прогнозира, че Пекин в крайна сметка ще наложи ограничения за достъпа на Tesla до китайския пазар.

Робъртс също беше „сигурен“, че Пекин ще предприеме мерки за налагане на ограничения върху чуждестранни компании, които инвестират в „конкурентни сектори и особено сектори, свързани с технологиите“. Той добави: Пекин ще „ограничи бизнес практиките, които правителството счита, че имат данни или са свързани с други последици за сигурността“. Сателитите на Мъск помогнаха на украинците в падналите градове да запазят жизненоважната си връзка с Киев и света, но от гледна точка на Китай те помогнаха за засилване на подозрението. Мъск вероятно ще открие, че добрата воля на Пекин има граници.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мухахахаха

    56 15 Отговор
    Мъск да не реве накрая, когато руснаците му думнат сателитите.

    Коментиран от #3, #17, #18

  • 2 Тиква

    23 14 Отговор
    Факти бг. НА мъск му дреме за Украйна. Стига сте публикували Жълти новини през час. Или чакате Бойко да се върне.

    Коментиран от #8

  • 3 дфхййи

    17 48 Отговор

    До коментар #1 от "Мухахахаха":

    Рушняците освен да си думнат топките друго не могат да стигнат!
  • 4 Професора

    48 11 Отговор
    Тази Мъск.ара остана без литий за каручките си на батерии тепърва ще страда
  • 5 Мъск

    35 13 Отговор
    Един голям боклук
  • 6 Мъск

    19 12 Отговор
    Един голям боклук
  • 7 СЛОНА

    17 6 Отговор
    ДА МИ ЛИЖЕ ХОБОТА !!!
  • 8 Теле

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тиква":

    Ами чакат. Търпеливо, и скърцат зъби
  • 9 гост

    18 37 Отговор
    Дреме му на Мъск, толкова е уверен в това, което прави, че няма да се учудя ако продаде фабриката в Китай при проблем или дори да я зареже там. Той е непоколебим и решителен, затова е стигнал дотам. Той си е частник, с частна компания, никой не може да му каже какво да прави, просто руските ги е яд, мрънкат на китайците и те се настъряват като първи глупци вместо да помислят, че са толкова напред в производството заради фирми като тесла, а не заради руска фирма.

    Коментиран от #13, #16

  • 10 Мъск

    11 20 Отговор
    Мъчно ми е за руските джендари и русофилските у нас
  • 11 Рошко

    23 9 Отговор
    Алчността съсипа разума на земята, не стига ами и космоса искат да съсипят
  • 12 Хаахо

    7 15 Отговор
    Феновете и пропагандаторите на китайското чудо е време да се приземят.Еми голям пазар е верно.Проблема си е на Китай, не на Щатите.Какво ще се случи на китайците е видно какво се случва в Русия в момента.Един висш служител има дързостта да се каже какъв е путинист и то уволниха на секундата.Санциите са в пълна мяра.Ами Казахтанския Президент.Що в България се мълчи какъв хабер прати на Путин от името на СИ.Казахтан и Китай няма да признаят Донбас.Така, че търговските войни...по леко с полуфенските статии.

    Коментиран от #15

  • 13 Грета Тунберг

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Скъпи,не така грубо.Наказан си.Ще те лиша от кекс.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Може Може но

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хаахо":

    Не става само с четене. Анализирането и мисленето е друго нещо, но на вас не ви се отдава.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тодорий

    0 0 Отговор
    Джепането им е на свършване
  • 20 Пенчо

    0 0 Отговор
    Джепането им е на свършване