Last news in Fakti

12 Юни, 2013 09:08 1 405 0

Властите в Гърция спряха обществената телевизия и радио

  • гърция-
  • телевизия-
  • радио

В разгара на дълговата криза гръцкото правителство Андонис Самарас реши да спре излъчването на държавната телевизия и радио.

Малко след 23.00 часа в Гърция спря излъчването на програмите на държавната компания за радио и телевизия ЕРТ. Главният предавател, разположен близо до Атина, е бил изключен от полицията.

Коалиционите партньори на Нова демокрация в кабинета – ПАСОК и Демократичната левица заявиха, че ще предприемат инициатива за преразглеждане на решението на премиера за спиране на излъчването на програмите на националната телевизия и радио, заяви в. „Катимерини“, позовавайки се на анонимни източници.

„Държавната телевизия беше със скандално раздут щат. Всичко го виждаха, но досега никой не смееше да ги докосне. Това свършва днес и сега”. По този начин говорителят на правителството Симос Кедикоглу оправда непопулярната мярка.

Действията на правителството предизвикаха масов протест пред централата на обществената медия. Над 2600 служители на радиото и телевизията остават без работа. Според разчетите на управляващите те трябва да намалеят на половина.

Уволнените служители ще могат да кандидатстват за работа в новата телевизия, за създаването на която няма определена дата.

По тази причина пред сградата на държавната телевизия се събра голямо множество от служители на медиите и недоволни граждани. Журналистите в държавната медия описаха случващото се като недопустимо и отказаха да напуснат сградата на медията.

„Много сме шокирани, ядосани сме. Това, което не мога да приема в една демократична държава, че Гърция няма да има държавна медия”, казва пред Би Би Си началникът на международния отдел на ERT.

Досега гръцката телевизия се финансира от директни плащания от гражданите като всеки месец към сметката за ток на всяко домакинство се добавят 4 евро и 30 цента.

Мярката на управляващите е една от последните за свиване на разходите в посока излизане на страната от рецесията. Гръцките медии определиха случващото се като „Шок“ според „Та неа“ или „ЕРТ – край“, пише Вима.

Сигналът на държавната телевизия на Гърция ЕРТ в момента се разпространява по интернет, заяви деканът на Факултета по комуникации и масмедии на Атинския университет Йоргос Плиос.

Според експерта до спирането на общесвената телевизия се е стигнало, защото правителството не е могло да наложи какво и как точно да предава тя в ефира си, както това се прави с частните медии, които, тъй като са длъжници на банките, са зависими и лесно манипулируеми.

От своя страна профсъюзът на журналистите призова за обща стачка. Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) изрази във вторник своята "дълбока тревога" от решението на гръцкото правителство да затвори гръцкото радио и телевизия ЕРТ. От организацията призоваха властите да преразгледат решението и да възобновят работата на обществената медия като гарант на демокрацията в страната.

Обществената медия има три национални канала и десетки регионални радио станции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА