Last news in Fakti

18 Юни, 2013 10:44 1 032 0

Съдът в Атина: ЕРТ да излъчва, но ще се реформира

  • ерт-
  • гърция

ПАСОК намекна за рокади във водената от Нова демокрация мега трипартийна коалиция

Съдът в Атина: ЕРТ да излъчва, но ще се реформира - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата в Гърция със закриването на държавната радио и телевизия ERT навлезе в нова спирала след като Върховният административен съд отмени правителственото решение за закриване на държавните радио и телевизия.

Решението на правителството за закриване на държавния телевизионен и радио канали предизвика бурни реакции и протести в Атина.

В същото време върховните магистрати потвърдиха предложения от правителството на Андонис Самарас план за преструктурирането на медийната институция.

С решението на най-висшата съдебна административна инстанция в Атина се дават зелена светлина на желението на журналистите официално да се върнат в ефир. В същото време не се спира учредяването на нова структура на държавните телевизия и радио.

В понеделник гръцкият премиер Андонис Самарас отново предложи на двете партньорски сили в управляващата коалиция държавните радио и телевизия да бъдат временно отворени под ръководството на трипартийна комисия и да се проведе реформа в медиите като се съкратят работещите журналисти и се приеме нова програмна схема.

Предложението на Нова демокрация обаче не беше подкрепено от коалиционните партньори – ПАСОК и Демократическата левица.

Решението на съда реабилитира ПАСОК и ясно показа, че правителството трябва да работи като коалиция. Това заяви председателят на партията Евангелос Венизелос, намеквайки за промени в правителството. Подобна позиция зае и най-малкият коалиционен партньор Фотис Кувелис от Демократичната левица.

Финансовият министър Янис Стурнас пък заяви, че решението е подкрепа на плановете за правителството за реформи в ЕРТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА