24 Юни, 2022 17:35 1 334 23

Приоритет на ЕС е справянето без руски газ

  • ес-
  • руски газ-
  • приоритет-
  • решения-
  • лидери

"Въпрос на време е руснаците да спрат всички доставки на газ"

Приоритет на ЕС е справянето без руски газ - 1
Снимка: Shutterstock

В петък лидерите на ЕС ще обсъдят как блокът ще се справи без руски газ и се очаква да обвинят Москва, че "въоръжава" енергията чрез ограничаване на доставките, за което Германия предупреди, че може да доведе до частично спиране на промишлеността ѝ тази зимa, предаде dnes.bg.

Ден след празненствата по повод настъпването на пътя на Киев към членство в блока, срещата на върха в Брюксел в петък ще бъде трезв размисъл за икономическото въздействие на руската инвазия в Украйна, предава "Ройтерс".

Според проекта на изявление от срещата на върха, лидерите на 27-те държави от Европейския съюз ще прехвърлят вината за нарастващата инфлация и забавения глобален растеж върху войната, започнала точно преди четири месеца.

Вследствие на безпрецедентните западни санкции, наложени заради инвазията, досега дузина европейски държави бяха засегнати от прекъсването на газовите потоци от Русия, което предизвика трескаво търсене на алтернативни доставки в целия блок.

"Въпрос на време е руснаците да спрат всички доставки на газ", заяви един от служителите на ЕС преди разговорите в петък.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди, че ако руските доставки останат толкова ниски, колкото са в момента, страната му ще бъде изправена пред недостиг на газ, а някои промишлени предприятия ще трябва да бъдат спрени през зимата.
"Компаниите ще трябва да спрат производството си, да освободят работниците си, веригите за доставки ще се сринат, хората ще задлъжнеят, за да платят сметките си за отопление", каза той пред списание Der Spiegel, като добави, че това е част от стратегията на руския президент Владимир Путин да раздели страната.

Италианските вестници съобщиха в петък, че Рим е призовал лидерите на ЕС да се съберат отново на извънредна среща в средата на юли, за да обсъдят евентуално ограничаване на цените на руския газ, за което настоява италианският министър-председател Марио Драги.

Според проекта от петък лидерите ще призоват изпълнителната власт на ЕС да предложи решения за енергийните доставки в отговор на "въоръжаването" на Москва с внос на газ.

Те също така ще подчертаят, че икономиките им остават фундаментално силни, и ще обещаят да останат единни в отговор на предизвикателствата, породени от войната, която Москва нарича "специална военна операция".

Блокът реагира на войната с необичайна бързина и единство, въпреки че някои санкции, като например планираното ембарго върху вноса на руски петрол, ще се отразят на икономиките му.

Инфлацията в 19-те държави, споделящи еврото, се изстреля до исторически върхове над 8%, а изпълнителният орган на ЕС очаква икономическият растеж да спадне до 2,7% през тази година.

В изявлението си лидерите ще поискат от Комисията да се стреми да осигури доставки на енергия на достъпни цени.

Досега Комисията не е изготвила никакви предложения, тъй като въпросът е изключително сложен и предизвиква разногласия, а някои страни смятат, че цената на вноса може да наруши пазара и да влоши положението.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    6 29 Отговор
    Не чух някоя държава да е останала без газ......

    Коментиран от #4, #16

  • 2 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    36 3 Отговор
    Т@паците от ЕС вече 6 пъти настъпват мотиката
    и пак продължават с още санкции спрямо Русия...
  • 3 ЕС......

    7 24 Отговор
    Ще се спрявят. Вече под 20% е доставката от РФ.
  • 4 Да те питам

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    А цената, цената, виждаш ли я?
    Виждаш ли цените по бензиностанциите?
    Струва ли си?
  • 5 Бгг

    22 1 Отговор
    Аз пък мислех, че зелената сделка е приоритета им.
  • 6 Омръзна с глупостите си

    33 0 Отговор
    Само празнословие и популизъм...от тия евро-неадеквати.До сега зелената енергия беше новата религия-а в Холандия вече пуснаха въглищните централи...НО продължават с глупостите си да ни занимават...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 индиански вожд с лула на мира

    18 1 Отговор
    да си берат дърва до де е време
  • 9 Урсуса

    18 1 Отговор
    Душа да Ви е яка !
  • 10 Абе вие

    31 0 Отговор
    имате ли изобщо нещо под шапките.Вие им налагате санкции,но видиш ли руснака е виновен,че намалява доставките.Какво искате- Газпром да ви подава газ безпроблемно,вие да си пълните хранилищата,а след това да му блокирате паричните преводи- газ безплатно.Не наглеете ли доста? Щом можете да се справите без руския газ- давайте.Но не правете на оли,г,гофрени 540 милиона обикновени европейски граждани.Виж ти! Войната била причината,да има криза във всички сфери.Ще изкарате,че Русия е като древния Рим.Там кихнат- цял свят го тресе треска!Сами си създадохте фалшиви кризи- през ток,гориво,хр.стоки.Сега намерихте изкупителна жертва- руснака е виновен,че вие сте се н,с,рали, за да трупат милиарди определени компании.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Звездите ми го говорят

    21 0 Отговор
    Гледах един филм който няма ама нищо общо с нас. В него индианците вече събират съчки за зимата. Няма да има газ и бензин, и нафта. Парното ще спре и всички ще включат печките на ток. Енергосистемата не е изчислена за това натоварване и ще се срине. Ще има режим на тока. Цените ще се утроят на стоките които изобщо ще успеят да се докарат до магазините. Ще оцелее чичо на село с овцете и печката на дърва, ако не дойдат озверелите от глад граждани да му ги вземат. Това беше в един филм, хич не ми вярвайте.
  • 13 Теле

    14 0 Отговор
    Работете по въпроса с байдън. Не обвинявайте рисия че не и искате газа
  • 14 Факултето

    11 1 Отговор
    Ще горим найлон,гуми и старо ПДЧ.слава.
  • 15 Статистик

    21 0 Отговор
    Справка от сайта на ЕК показва, че наложените от ЕС санкции срещу Русия са "само" 12141. Добре. А кое е чудното - или (според ЕС) незаконно и Русия да наложи ответни санкции?
    Любопитните могат да проверят в Евростат какво освен газ и петрол изнася Русия за ЕС. Както и да си представят какво ще се случи с икономиката на ЕС, ако руснаците наистина под формата на ответни и санкции прекратят тези доставки на? Politico прогнозира, че европейското производство ще се свие минимум с 35% - а за някои производства (авиационна промишленост, автомобили, производство на електронни компоненти) ще бъде просто пагубно.
    За съжаление обаче Русия се държи като коректен търговски партньор - нещо, което ЕС определено не заслужава!

    Коментиран от #21

  • 16 Бивш канадец

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    Не, никой не е останал без газ. А това, че газът от $330 стана $1600, са просто малки и несъществени подробности. Както и едни 22000 европейски фирми, обявили фалит последната година заради "евтините" енергоносители...и то още преди войната в Украйна!

    Коментиран от #20

  • 17 Гост

    3 15 Отговор
    Айде стига вече с тоя руски газ.Някаква средновековна и изоставаща с един век от света държава ще рекетира Европа с пустия газ.Русия няма развитието и знанията едно болтче да произведе ,ама тръгнали с ресурс краден от природата дс рекетират.
  • 18 Луд

    12 1 Отговор
    ЕС е на командно дишане....а е рекла Русия а го е бутнала на земята....ама на инвалид посяга ли се.

    Коментиран от #19

  • 19 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    0 5 Отговор

    До коментар #18 от "Луд":

    Нека Путин се тества, ако му стиска....
  • 20 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Бивш канадец":

    И как го разбра че газа е станал четири пъти по скъп.......
  • 21 КОЙТО ПЛАЩА, ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Статистик":

    На Путин му требват евраци...неистово.
  • 22 БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......

    1 5 Отговор
    Спират газа от Русия, спират копейките за БСП.
  • 23 нормален

    0 0 Отговор
    Да ама няма как ако Европа продължава да слушат САЩ за зимата ще ми трябва да внасяме от Русия ушанки
Новини по държави: