Last news in Fakti

14 Юни, 2013 20:12 3 218 0

САЩ започват първи доставки на оръжие за бунтовниците в Сирия

  • сащ-
  • сирия-
  • бунтовници-
  • оръжия
САЩ започват първи доставки на оръжие за бунтовниците в Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Белият дом обяви, че САЩ се готви да направи първи доставки на американско оръжие за
бунтовниците в Сирия, съобщи Би Би Си.

Президентът Барак Обама е взел решението след като от неговата администрация потвърдиха, че армията на сирийското правителство е използвала химическо оръжие срещу бунтовническите сили.

Сирийското правителство пък заяви, че твърденията на американската страна са пълна лъжа.

Според сирийския външен министър, Америка се позовава на изфабрикувана информация за използването на химически оръжия в Сирия, за да може да оправдае въоръжаването на бунтовниците.

Военната помощ е нещо, за което сирийската опозиция моли и се надява от месеци.

Съобщението, дошло от Вашингтон, беше приветствано от секретаря на НАТО Андрес Расмусен. От дълго време той призовава властите в Сирия да позволят на ООН да разследва съмненията за употреба на химическо оръжие на територията на страната.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че Великобритания е съгласна с американското решение. Той обяви, че кризата в Сирия ще бъде основна тема на разговорите по време на срещата на Г 8 през тази седмица.

От руската страна заявиха, че са виждали доказателствата за използване на химическо оръжие, с които американците разполагат. Според Юрий Ушаков, съветник на Владимир Путин по международните въпроси, те изобщо не изглеждат убедителни.

Говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун зяви, че той е противник на допълнителното милитаризиране на Сирия, като според него хората там имат нужда от мир, а не от още оръжия.

Според американското военно разузнаване, режимът на Башар Асад е използвал химическо оръжие срещу бунтовническите войски на няколко пъти през тази година, като атаките са отнели живота на повече от 100 души.

Все още не е ясно точно какви оръжия САЩ ще предостави на бунтовниците в Сирия, като според "Ню Йорк Таймс" става въпрос за противотанкови оръдия.

Според последни данни, ЦРУ вече е в готовност да организира доставката на оръжията, както и подготовката на бунтовниците как да си служат с тях.

До този момент Вашингтон беше ограничил помощта си към Сирия до доставки на храни и животоспасяващи медикаменти.

Американското решение дойде само ден след като ООН заяви, че броят на убитите в гражданския конфликт в Сирия вече е достигнал 93 000 души.

По-голямата част от загиналите са мъже, като в същото време от организацията обявиха, че имат данни за над  1700 деца, станали жертва на конфликта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА