Last news in Fakti

19 Юни, 2013 10:51 2 151 0

Г8 погна офшорките и Сирия

  • г8-
  • g8-
  • офшорни зони-
  • сирия
Г8 погна офшорките и Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Данъчните власти в цял свят трябва автоматично да споделят информация, за да се преборят с данъчните измами. Това се казва в комюникето след двудневната среща на Г8, която се проведе в Северна Ирландия. В нея участваха лидерите на САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Русия, Канада и Япония.

Лидерите на 8-те водещи икономики в света договориха нови мерки в борбата срещу прането на пари и укриването на данъци.

Мерките предвиждат така наречените кухи фирми да декларират истинските си собственици. Г8 също така се договориха да си дадат автоматичен достъп достъп до данъчните досиета на гражданите си.

Не бяха подминати и корпорациите като „Старбъкс“, „Гугъл“, „Амазон“ и други.

Страните трябва да променят правилата, които позволяват на компаниите да извеждат приходите си в чужбина, за да избегнат плащането на данъци, а мултинационалните корпорации трябва да докладват на данъчните органи за размера на данъците си, гласи декларацията от срещата на върха. С тежка задача да се изготвят основните насоки как ще става на практика това ще бъде натоварена Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Анализатори отбелязват, че документът е пробив в политиката на осемте най-развити страни.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че с новите мерки ще се постигне данъчна справедливост по света. От свързаната с Великобритания офшорна зона Джърси заявиха, че посланията на Г8 вече се прилагат на практика. Според експерти в данъчното законодателство много често се използват законови пропуски, за да се скрие под формата на банкова тайна информация за дължимите данъци на фирмата.

Освен с офшорните зони лидерите на Г8 се ангажираха с решаването на кризата в Сирия. Постигната беше договорка за създаване на преходно правителство, като не беше засегнат казуса със съдбата на Башар Асад.

Преговорите по тази точка бяха трудни, тъй като Русия отказваше да се съгласи с формулировката за оттегляне на Асад от власт. Не е подготвена и пътна карта за преговорите.

Все още не е насрочена и евентуална дата за предлаганата от месеци мирна конференция за Сирия.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА