26 Юли, 2022 15:24 1 955 4

Турция и Гърция алармират за вредител по слънчогледа. Има ли риск за България?

  • слънчоглед-
  • турция-
  • българия-
  • гърция-
  • вредител-
  • червей

Въпросът достигна и до гръцкия парламент

Турция и Гърция алармират за вредител по слънчогледа. Има ли риск за България? - 1
Снимка: Shutterstock

В чувствителен момент, когато светът говори за риск от глобална продоволствена криза, Турция и Гърция алармираха за щети, нанесени върху слънчогледовите насаждения от вредител, поразяващ големи площи в двете страни близо до границата с България. В Гърция въпросът стигна дори до парламента, където опозиционни депутати поискаха да научат от министъра на земеделието дали няма да бъде обявено бедствено положение, а турски експерти предупредиха за възможно отражение на проблема върху цената на слънчогледовото олио. Ливадна пеперуда се наблюдава и у нас, потвърдиха пред БТА от Добруджанския земеделски институт, където са постъпили сигнали от фермери със засегнати посеви. Миналата седмица министърът на земеделието Иван Иванов е издал заповед, с която обявява каламитет за територията на Република България във връзка с установеното масово намножаване на многоядния неприятел ливадна пеперуда, като е определен срок до 30 юли за прилагане на мерките за ликвидиране на опасността за растенията.

„Червей убиец“ опустошава нивите в един от най-богатите селскостопански райони на Гърция по поречието на река Марица край границата с Турция, алармираха много гръцки медии. Колкото и това определение да е биологически неточно, „черната гъсеница“, както я наричат други гръцки журналисти, действително убива поминъка на мнозина стопани в южната ни съседка. Вредителят беше идентифициран като ларва на пеперуда от семейство Crambidae и по-конкретно ливадна пеперуда, като масовото му нашествие беше идентифицирано за първи път в Гърция на 11 юли в района на селището Тихеро, което се намира на едва 4 километра от граничната с Турция река Марица. От тогава гъсеницата е унищожила големи площи със слънчоглед, люцерна и други култури в окръг Еврос. Макар и в по-ограничени размери, проблемът вече е установен и в други гръцки окръзи, а именно Родопи и Кавала.

От управата на областната единица Еврос в Северозападна Гърция обявиха началото на масово пръскане срещу нашествието, като предупредиха пчеларите да отстранят временно кошерите си от силно засегнатите райони, за да предпазят пчелите от инсектицидите.

Според заместник-областния управител на Еврос Василиос Делистаматис, цитиран от информационния сайт „Паратиритис тис Тракис“ проблемът е безпрецедентен по размера, плътността и скоростта си, затова е препоръчано масово пръскане във всички обработваеми площи, за да не се допусне разпространението му и в други региони. Той каза, че ентомолозите за първи път виждат толкова масово и бързо разпространение на вида, като подобно нашествие се наблюдава също България и Турция.

Що се отнася до обработката с пестициди от въздуха, Делистаматис, цитиран от ЕРТ, каза, че за това е необходимо извънредно разрешение от министерството на земеделието, защото това не е предвидено в европейските регламенти.

Въпросът достигна и до гръцкия парламент, където депутати от опозицията отправиха запитване към министъра на земеделието какви извънредни мерки има намерение да предприеме и дали ще обяви бедствено положение в окръг Еврос.

Турскa Тракия също не бе пощадена от нашествието на ливадна пеперуда, информираха турски медии. Популацията на вредителя засегна площ от 4 милиона декара в турската Тракийска област, по-специално в окръзите Одрин, Къркларели и Текирдаг.

Насажденията се обработват с инсектициди, а министерството на земеделието и горите увери, че реколтата няма да пострада. Експерти обаче предупредиха за опасността от нова "криза с олиото" с разрастването на засегнатите площи, писа в. "Джумхуриет". Според специалисти, цитирани от изданието, обработването на насажденията срещу вредители не е било извършено навреме, поради което борбата няма да е ефективна. Цитирани в медиите изчисления показват, че нашествието може да доведе до загуби в размер на около 15 процента от реколтата.

Такава оценка прави и депутатът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Окан Гайтанджъоглу, според когото едно такова развитие може да се изрази в ново покачване на цената на слънчогледовото олио, писа в. "Биргюн". Такъв риск визда и неговият колега от същата партия Веджди Гюндогду, цитиран от "Джумхуриет", който настоява за сформиране на кризисна маса по проблема, обявяване на засегнатите от вредителя зони за "зона на бедствие" и компенсиране на загубите на земеделците от фонда, по който се отпускат средства при бедствени ситуации.

Доц. д-р Галин Георгиев, експерт от Добруджанския земеделски институт, посочи в отговор на запитване от БТА, че констатираните нападения от ливадна пеперуда са повече в сравнение с предишни години, но окачестви това като нормално, като по думите му "в определени години, на определени места, при съчетаване на определени фактори, се получават такива нападения не само на неприятели, но и на болести".

"През тази година имаше силно нападение на болестта мана по слънчогледа. Някои от посевите пострадаха силно и се наложи да бъдат презасети", обръща внимание експертът. Той добавя, че подобни нападения от болести и неприятели ще има и в бъдеще и предупреди: "Не можем да избягаме от тях. Те стават все по-вирулентни и все по-агресивни. Борбата с тях ще става все по-трудна и все по-скъпа".

Доц. Георгиев препоръчва по-подробно и по-навременно обследване на всички посеви у нас от компетентните органи, за да се избягват и дори да не се допускат такива проблеми, като опасността се открие навреме и бъдат алармирани земеделските стопани.

Експертът успокоява, че се очаква добра реколта на слънчоглед у нас тази година, а ако има някакви проблеми с цените на суровината, "то в никакъв случай те няма да са в резултат на нападението от ливадна пеперуда".

"Колкото до очакваната реколта, тя ще бъде добра, според мен малко по-ниска от миналогодишната, но напълно достатъчна за задоволяване на вътрешните нужди от олио. Ще има и доста продукция за износ", каза още експертът.

Според него това, от което слънчогледът сега се нуждае най-много, е дъжд.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да питам само

    13 1 Отговор
    Това сега ново оправдание за 10 лв. за литър оливия ли ще е?

    Коментиран от #3

  • 3 оня с коня

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "Да питам само":

    Кво ти пука колко ще е Олиото ,след като РЕНТИТЕ скачат ДРАСТИЧНО?
  • 4 Кофти

    6 2 Отговор
    Путин е виновен!
Новини по държави: