Тема: Украйна

4 95778

Блумбърг: Русия търси по света оръжия срещу Украйна

 • русия-
 • украйна-
 • оръжие-
 • нато

Докато Киев е получил оръжия за милиарди долари от САЩ и Европа, за да се защити, Москва трябва да разчита на собствените си ресурси, за да подкрепи фронтовите сили на фона на съобщенията за големи загуби

Блумбърг: Русия търси по света оръжия срещу Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В края на миналия месец търговски кораб, на който САЩ налагат санкции, преминава през турския проток Босфор на път от Сирия за Русия. Служители на европейското разузнаване, които са проследили кораба "Спарта II", твърдят, че той е превозвал военни превозни средства за подпомагане на войната на президента Владимир Путин в Украйна.

Пътуването на кораба до черноморското пристанище Новоросийск подчертава усилията на Кремъл да набави ресурси за инвазията, която продължава вече шести месец, тъй като линиите за снабдяване се натоварват под натиска на най-голямата война в Европа след Втората световна война.

Още новини от Украйна

Докато Украйна е получила оръжия за милиарди долари от САЩ и Европа, за да се защити, Русия трябва да разчита на собствените си ресурси, за да подкрепи фронтовите сили на фона на съобщенията за големи загуби. По оценки на САЩ десетки хиляди руски войници са убити или ранени, а хиляди бронирани машини са унищожени.

Служител, запознат с въпроса, заяви, че американското правителство смята, че Русия е използвала търговски кораби, за да пренася военни товари в Черно море, което повтаря докладите на европейското разузнаване. Служителят е помолил да не бъде идентифициран, тъй като обсъжда поверителна информация.

Според служителите на разузнаването и сателитните снимки от 17-25 юли, видени от „Блумбърг”, "Спарта II" почти сигурно е докарал военни превозни средства от сирийското пристанище Тартус, което се използва от Русия. Те заявиха, че точното естество на превозните средства не е ясно. Корабът е бил забелязан в Сирия с превозни средства в трюма си, забелязан е да пресича пролива Босфора и по-късно е идентифициран в Новоросийск с поне 11 превозни средства, които вероятно е разтоварвал.

Данните за проследяване на морските пътища показват, че корабът, собственост на дружество, на което САЩ наложиха санкции през май и което се контролира от руското министерство на отбраната, е извършил пътуването на тези дати, очевидно безпрепятствено от страна на членката на НАТО Турция.

Анкара се позова на Конвенцията от Монтрьо, за да затвори пролива за военни кораби скоро след инвазията на Путин на 24 февруари, въпреки че търговските кораби могат да преминават през него. Според хората Русия е използвала товарни кораби на компанията Оборонлогистика OOO по същия маршрут и друг път тази година. В миналото тя многократно е превозвала военни товари от Русия до Сирия.

Говорител на Държавния департамент на САЩ препрати запитванията по въпроса към турското правителство. Турски служител, запознат с въпроса, заяви, че търговски кораб ще бъде проверяван само ако има сигнал или подозрение за нередност. Говорителят на Белия дом отказа да коментира дали САЩ са разговаряли с турски високопоставени лица по въпроса.

Със сигурност Русия е натрупала огромни запаси от въоръжение по време на десетилетната програма за модернизация, ръководена от Путин, и високопоставени представители на Кремъл отричат да има проблеми с доставките. Въпреки това американски и европейски представители твърдят, че загубата на голям брой танкове и бронетранспортьори принуждава Москва да се потапя в запасите от по-старо оборудване, включително десетилетните танкове Т-62.

Подобно на Русия, Украйна не разкрива мащаба на военните си загуби, въпреки че е изправена пред логистични предизвикателства срещу много по-голям противник, особено в началото на войната. В интервю за "Wall Street Journal" от 22 юли президентът Володимир Зеленски заяви, че загубите на бойното поле са намалели до около 30 души дневно от високите 100-200 души дневно през май-юни - число, което не е независимо проверено.

Путин разполага с войски в Сирия, откакто през 2015 г. разпореди операция за подкрепа на изпадналия в беда президент Башар Асад. През 2017 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че военните са тествали там над 160 вида модерни оръжия, включително изтребители, лазерно управляеми ракети, танкове, методи за електронна война и системи за противовъздушна отбрана.

През последните седмици се засили напрежението между Армения и Азербайджан по отношение на спорния регион Нагорни Карабах на фона на опроверганите от Москва съобщения, че Русия е разредила мироопазващи сили с численост до 2000 военнослужещи, които да изпрати в Украйна. През март САЩ заявиха, че Русия е пренасочила част от войските си към Украйна от отцепилия се от Грузия регион Южна Осетия, където държи хиляди войници след войната през 2008 г.

Русия се обръща към Иран, за да се опита да закупи въоръжени безпилотни самолети, заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс на американски форум по сигурността миналия месец, като каза, че това показва "недостатъците на руската отбранителна индустрия днес и трудностите, които изпитват след значителни загуби".

Северна Корея може да се превърне в малко вероятен нов източник на артилерия, тъй като разполага със системи с прилично качество, а миналия месец призна контролираните от Кремъл Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна за независими, според един от хората, запознати с руската отбранителна политика, помолил да не бъде идентифициран, обсъждайки чувствителни въпроси.

Руските доставки от Сирия вероятно се включват в цялостната логистика, тъй като Новоросийск се използва за снабдяване на базите в съседен Крим, който Путин анексира през 2014 г., а оттам - за окупираните Херсон и Запорожие в Южна Украйна, казва един от служителите на европейското разузнаване. Наскоро Русия е преразпределила сили и оборудване в района, тъй като Украйна заплашва с контраофанзива в Херсонска област.

Русия прехвърли значителен брой войски в Крим в подготовка за разполагане в Южна Украйна и най-малко осем батальонни тактически групи, които включват от 800 до 1000 войници, бяха преместени от източния регион Донбас, което увеличи натиска върху маршрутите ѝ за логистични доставки, каза лицето.

Вместо широкомащабна офанзива, Украйна може би се стреми да примами руските сили в района на Херсон, където те ще бъдат по-уязвими за нападение, заяви на 7 август в Twitter Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия. "Освен това въпросът за снабдяването на руснаците е много по-сложен с реките, по които могат да бъдат прекъснати мостове, и само няколко тежки железопътни линии", каза той.

Пентагонът твърди, че от февруари досега е предоставил 9,1 млрд. долара помощ за отбрана на Украйна, включително 1 млрд. долара, обявени в понеделник, за увеличаване на доставките на артилерийски боеприпаси с голям обсег, противотанкови оръжия и медицински превозни средства. Правителството в Киев е получило и още милиарди в оръжия от Великобритания и други съюзници от Организацията на Северноатлантическия договор.

Напоследък украинските сили, използващи доставяната от САЩ далекобойна артилерия HIMARS, все по-ефективно атакуват руските снабдителни линии и складове за боеприпаси зад фронта, както и ключова инфраструктура.

"Доставките на западно оръжие позволяват на Украйна да нанася удари по мостове, което усложнява логистиката и доставките", заяви Игор Коротченко, ръководител на базирания в Москва Център за анализ на световната търговия с оръжие. "Все пак артилерията и щурмовите самолети са ключовите оръжия в настоящата офанзива и нямаме недостиг на нито едно от тях."

До 80 000 руски военнослужещи са били убити или ранени във войната, заяви в понеделник на редовния брифинг на Пентагона заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кал. Оценката на САЩ също така е, че Русия е изразходвала значителен процент от своите прецизно управляеми боеприпаси, включително ракети, изстрелвани от въздуха и морето, и е загубила до 4000 танка и други бронирани машини, каза той.

"Голяма част от това се дължи на противотанковите системи като Javelin, като AT4, но също така и откровено на креативността и изобретателността в начина, по който украинците са използвали тези системи", каза той.

Путин не се е опитал да укрепи армията си, като нареди масова мобилизация, вероятно защото това би довело до риск руската общественост да се сблъска с цената на войната, която досега е държал настрана от нея. Но регионалните власти предложиха парични стимули, за да насърчат хората да се включат като доброволци на краткосрочни договори, а долната камара на парламента през май отмени горната възрастова граница за служба в армията.

Миналия месец руското правителство също така предприе стъпки за стимулиране на производството на оръжие, като поиска правомощия за облекчаване на трудовите разпоредби в отбранителните компании, позовавайки се на "краткосрочно нарасналата необходимост от ремонт на оръжия и военно оборудване".

Според нов доклад на Кралския институт на обединените служби в Лондон, базиран на изследване на останките от оборудването, използвано в Украйна, руските военни системи се опират на микроелектронни компоненти, проектирани и произведени в САЩ, Европа и Източна Азия.

Дори когато се стреми да укрепи армията си на бойното поле, руските успехи в източната част на Украйна продължават да бъдат изключително ограничени и бавни през последните дни, според представителите на разузнаването.

Василий Кашин, руски военен експерт във Висшето училище по икономика в Москва, заяви, че държавите не трябва да подценяват ресурсите на Русия. Но той заяви, че вносът на оръжия все пак може да си струва, като отбеляза, че Северна Корея разполага с многоцелеви реактивни системи с голям обсег, които са "по-мощни от тези, с които разполага Русия".

"Разбира се, Русия има някои проблеми на бойното поле, но не виждаме доказателства, че внася оръжия за войната си срещу Украйна", каза той. "Въпреки това, може би си струва да се направи."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 49 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Рушляк

  40 87 Отговор
  Най интересното е как че плаща Раша . Хахаха
  Сега ще видим колко вървежна е рублата хахаха
 • 2 Байрактар

  11 58 Отговор
  Ердоан каза, че ще даде на Путин Байрактари.

  Коментиран от #16, #75

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 Хаха

  51 79 Отговор
  Е нали бяха 20 години пред всички във въоръжнението пък то какво излезе.20 години след Иран и 50 след САЩ.

 • 5 Мелницата мели по план

  31 52 Отговор
  Тоз пък..ще оставят Асад без инвентар пак
  Лошото е че искат да налагат нов световен ред на гумените ботуши
 • 6 Нцнцк

  84 27 Отговор
  Представяте ли си как руснаците немат оръжия хаха

  Коментиран от #20

 • 7 Русия още не изплатила Лендлиза

  29 59 Отговор
  от Втората световна война. Платили са на Америка около 1 % от дължимите суми. Америка окончателно им е опростила дълговете 2000 година.

  Коментиран от #15, #73

 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Хохо секса

  40 75 Отговор
  Русия не успя в Афганистан, една бедна и изостанала държава.

  Как може някой да си помисли, че ще успее в Украйна?
  В Украйна, която е подкрепяна от целия богат западен свят?

  Русия имат икономика, колкото една неголяма европейска държава..

  Коментиран от #30, #39, #41, #76

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Турчин

  29 40 Отговор
  Нямат. Ако имаха Турция беше готова са се откаже от Ф16 и да купи Су57 но имат само три бройки. Няма серийно производство. Това е Факт. Нямат Су57. Имат проект и няколко прототипа. За съжаление нямат. Не го казвам с радост или удоволствие. Това е истината.
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Северна корея

  28 35 Отговор
  Имали по мощни оръжейни системи от рушляците
 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 15 Баце

  49 31 Отговор

  До коментар #7 от "Русия още не изплатила Лендлиза":

  Тя и Америка не е платила Аляска още, ама това е друг въпрос
 • 16 дет мароз

  33 8 Отговор

  До коментар #2 от "Байрактар":

  Ще даде, да, ама байраци!
 • 17 ХА ХА ХА

  33 52 Отговор
  Путлер стана безаналогово за смях.
 • 18 хмм

  25 31 Отговор

  До коментар #3 от "Да бе":

  Те и самолети продаваха,ама сега разглабят за части!

  Коментиран от #19

 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 дет мароз

  29 23 Отговор

  До коментар #6 от "Нцнцк":

  Имаха ама свърши, генералите и те привършват!
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 САТЪРА НА ХАНА

  45 21 Отговор
  ТВЪРДЕНИЯТА ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ
  НА ТЕХНИКА ОТ СИРИЯ В РУСИЯ СА СМЕШНИ.
  ...
  КАТО СЕ ВЗЕМЕ В ПРЕДВИД ЧЕ В РУСКЯ ИМАТ НА СКЛАД 6000 ТАНКА И 4000 БТР И БМП
  ...
  А АРТИЛЕРИЯТА НА СКЛАД И СНАРЯДИТЕ СТИГАТ ЗА 2 СВЕТОВНИ ВОЙНИ :))

 • 25 От Бай Дън да вие тамън!

  18 41 Отговор
  Ще отпуснем още 2-3 милярда на Зеления, още днес да си има оръжия. Ще ли да купуват оръжия от Северна Корея, бате бате до там ли упряхте без аналоговата армия! Шепа държава не можете да превземате 8 месеца, оръжия от музея извадихте. С шест Хаймъра ви правят на луди украинците, сега с новата доставка ще е мазало.
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Хохо секса

  18 22 Отговор
  Чалгарят може да опита да направи партия в Русия.
  с наименование "Няма Такава Държава",
  докато има такава държава - Русия
 • 28 Гугутка

  41 20 Отговор
  Русия имала проблеми с количествата и вида оръжия? Това е вица на 21 век!
 • 29 Да бе

  9 2 Отговор

  До коментар #26 от "хмм":

  След месец като почнеш училище ги разправяй! Ама гледай да не са по големи от трети клас! 😂
 • 30 Сух

  41 17 Отговор

  До коментар #9 от "Хохо секса":

  Руснаците си тръгнаха спокойно от Афганистан за разлика от краварите, сещаш ли се как бягаха, висяха от самолетите.. Смях ней ми СМЯХ!

  Коментиран от #35, #42

 • 31 777777

  36 20 Отговор

  До коментар #23 от "777777":

  „Надявам се да видя деня, когато тази корумпирана марионетка на НАТО на Зеленски бъде заловена, съблечена гол (без повече фалшиви военни тениски), окована във вериги и след това бичувана и изпратена в Източна Украйна, за да се изправи пред истински съд за военните си престъпления.“ , отбеляза друг американски потребител.

  Китай многократно се е обявявал срещу несправедливите едностранни антируски санкции от страна на САЩ, както и срещу навика им да се намесват във вътрешните работи на други държави, без да имат право на това.

  Коментиран от #33

 • 32 Хохо секса

  27 14 Отговор

  До коментар #23 от "777777":

  А защо Китай не подпомага на Русия?
  Този въпрос задавал ли си си?

  Нали знаеш? Сибир е апетитно парче за Китай...
  Защо им е да въоръжават руснаците?

  Коментиран от #37, #40

 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 селянин

  18 24 Отговор
  Безаналоговата армия, която за 3-4 дни трябваше да завземе цяла Украйна, да не им достига уръжие и да се молят на Ердоган и Иран за дронове и уръжия, не не и пак не, просто не мога да повярвам.
 • 35 Хохо секса

  23 20 Отговор

  До коментар #30 от "Сух":

  Руснаците ще си тръгнат спокойно и от Украйна
  ...с ГруZ 200
 • 36 САТЪРА НА ХАНА

  17 15 Отговор
  ПАК СПОРЕД АМЕРИКАНСКИ ЕКСПЕРТИ
  ...
  АРМИЯТА НА КИТАЙ ЩЕ ПОТОПИ ВСИЧКИ АМЕРИКАНСКИ АВИОНОСНИ ГРУПИ ЗА 4
  СЕДМИЦИ . И ЩЕ СВАЛИ 900 АМЕРИКАНСКИ БОЙНИ САМОЛЕТИ АКО СЕ СТИГЕ ДО ВОЙНА ОКОЛО ТАЙВАН.. ТОВА Е ОКОЛКО 50% ОТ АМЕРИКАНСКАТА БОЙНА МОЩ В СВЕТА
  ...
  ПРИ КОЕТО КИТАЙ ЩЕ ЗАГУБИ ДО 150 БОЙНИ КОРАБА - 1/3 ОТ ФЛОТА СИ :)
 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Хм, хм

  15 5 Отговор

  До коментар #9 от "Хохо секса":

  Хохи, стига повтаряй едно и също. Напъни мозъчето и измисли нещо друго.
 • 40 А какво

  11 9 Отговор

  До коментар #32 от "Хохо секса":

  да им помага Китай? Помагат си достатъчно с търговия!
 • 41 Начо Крика

  16 12 Отговор

  До коментар #9 от "Хохо секса":

  Да, обаче Украйна има Зеленски, човекът абсорбира пари, друга функция няма просто

  Коментиран от #53

 • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 44 Ерор 404

  28 19 Отговор
  На французите и италианците им свършиха ракетите на третия ден при инвазията в Либия и затова се наложи да викат на помощ американците. Руснаците изстрелват на ден 50 хиляди артилерийски боеприпаса, докато американците за цялата война в Ирак са изстреляли общо 60 хиляди. Русия има толкова оръжия, че може да ви бомби няколко години без прекъсване. Вижте само колко оръжия има останали като наследство във фашистка Украйна и си представете още десетки пъти по толкова. Тези пропагандни статийки на някой друг ги представяйте, ако обичате!
 • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 46 Хм, хм

  13 10 Отговор

  До коментар #45 от "Евроатлантик":

  А, ние сме си много спокойни, укрофилите да му мислят.
 • 47 9999

  4 0 Отговор
  Нинова е насреща!
 • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 50 Смех !

  14 5 Отговор
  Руснаците използват 80% стара техника и тия от Запад ги "победиха".Ордьовара ще е на накрая.
 • 51 Рико

  12 16 Отговор
  Трябва да бъде налажена морска блокада за руските съдове. Нали са си самодостатъчни, нека сами се оправят.

  Коментиран от #52

 • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 53 Рико

  14 22 Отговор

  До коментар #41 от "Начо Крика":

  В момента най-популярната личност в света е Зеленски. Най-непопулярната особа е Путин. Толкова ли сте слепи и глухи, за да не го разбирате?

  Коментиран от #54

 • 54 Хм, хм

  10 5 Отговор

  До коментар #53 от "Рико":

  Въпрос на вкус, ма ти няма как да го разбереш.
 • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 56 Верно ли

  9 4 Отговор
  Ами, търси. Те укрите го продават бе! Нема защо да обикаля!
 • 57 Рошко

  10 3 Отговор
  Честно да ви кажа ми омръзна да чета едни и същи глупости, на тоз с малките очички и малката глава. Само докато вляза в сайта да чета и го надушвсм
 • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 59 Грух

  13 4 Отговор
  Статията е пропаганден шит. Пилците се броят на есен. Пак ще си говорим колко много руснаците имат малко оръжия.
 • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 63 НЯМА ПРОБЛЕМ

  4 11 Отговор
  ЩЕ РАЗГЛОБЯТ СТАРИТЕ САМОВАРИ ЗА КАЛАШНИЦИ. ВМЕСТО САМОЛЕТИ ЩЕ ЛЕТЯТ НА БАЛОНИ. СЛЕД КАТО ЛИПТОН НАПУСНА ЩЕ ПИЯТ ОТВАРА ОТ МАЩЕРКА А НЕ ЧАЙ. :))))))))

  Коментиран от #68

 • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 66 Нане

  4 1 Отговор
  да ве Русия ни мое внесе по суша от Китай ако търси хахахахахаха
 • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 68 Георги

  5 1 Отговор

  До коментар #63 от "НЯМА ПРОБЛЕМ":

  Мащерка в Русия няма почти. Ще се наложи да се внася от България. Те тогава пак ще станем дружествена страна.))))))
 • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 70 Генчо

  8 3 Отговор
  Ей Рико, ако най-популярната личност е Зеленски света е свършил. Украйна се готви за това от 2015. Путин е супер мек, ако беше американец щеше да мине с авиацията /бомбандировачи/ малко бронетехника и накрая пехота. Жертвите ще са ............
 • 71 Тити

  4 1 Отговор
  Да внесат от Еритрея
 • 72 евро-джендъризъм

  3 1 Отговор
  Фирмите ще намерят начин да търгуват! Ако слушат политиците си, трябва да фалират! Никой в днешния свят не може да изолира най-голямата по площ държава!
 • 73 хахаха

  4 2 Отговор

  До коментар #7 от "Русия още не изплатила Лендлиза":

  глупости
 • 74 Разликата между 1970г и 2022г

  8 5 Отговор
  През 1970,дядо ми каза:

  --Погледни им Москвичите,за ракетите им не ми говори..!

  През 2022,аз казвам:

  --Погледни им новата модерна Лада,за цирконите им не ми говори..!
 • 75 Тате ще ми купи

  4 7 Отговор

  До коментар #2 от "Байрактар":

  колело,ама друг път!👷Издишате вече...матрьошки🙋
 • 76 Некой си

  8 4 Отговор

  До коментар #9 от "Хохо секса":

  Видяхме и краварите как успяха в Авганистан и избягаха с 200 преоблечени с женски дрехи. А руснаците си тръгнаха с техниката. Разбираш ли разликата а оФчи...?
 • 77 Хайл

  3 0 Отговор
  Толкич,има един руснак зад тебе 🤣🤣🤣
 • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: