1 Септември, 2022 22:45 1 971 5

Закъснял самолет, отменен полет, изчезнал багаж: какви права имат пътуващите

  • летище-
  • гражданска авиация-
  • закъснял полет-
  • авиокомпания-
  • обезщетение

В размер на каква сума ще бъде компенсацията се определя от дължината на маршрута, по който пътникът е трябвало да лети

Закъснял самолет, отменен полет, изчезнал багаж: какви права имат пътуващите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стотици полети на Луфтханза отново са отменени. Десетки хиляди пътници ще трябва да търсят алтернативен вариант. Тук обясняваме какви права имат пътниците и на какви обезщетения могат да се надяват при проблеми.

За повечето самолетни полети в ЕС важат европейски регулации за правата на пътуващите. Това позволява на пътниците да търсят правата си пред авиокомпаниите в няколко случая - например ако полет бъде отменен непосредствено преди посочения час за излитане, ако са продадени повече билети за него от наличните места или или ако пристигне с повече от три часа закъснение. Във всеки един от изброените случаи пътниците могат да получат компенсация между 250 и 600 евро.

Размерът на компенсацията зависи от маршрута

В размер на каква сума ще бъде компенсацията се определя от дължината на маршрута, по който пътникът е трябвало да лети. Освен това билетите си остават валидни - ако от авиокомпанията предложат резервен полет и вие решите да го използвате, няма нужда да купувате нов билет, а същевременно имате право и на компенсацията в пълен размер. Ако алтернативният полет бъде предложен на пътниците веднага и пристигне най-много два часа по-късно за кратки маршрути или четири часа по-късно за дълги, авиокомпанията има правото да изплати на пътника само 50% от компенсацията.

Авиокомпаниите не са длъжни да изплащат компенсация, ако полетът е бил отменен поради извънредни обстоятелства, които "не са могли да бъдат избегнати, дори ако са били взети всички разумни мерки". Такъв би бил случаят, ако става дума за непредвидими метеорологични условия. Това обаче не важи, ако проблемът се дължи на липсата на достатъчно кабинен екипаж или недостиг на кадри при чекирането. Ако пътникът изпусне полета си по своя вина, например защото е пристигнал на летището твърде късно, авиокомпанията не е длъжна да му изплаща компенсация.

Помощ в случай на забавено заминаване

Ако заминаването закъснее значително, авиокомпаниите винаги са длъжни да окажат помощ на своите пътници, докато те чакат. Пътниците имат право на два безплатни телефонни разговора и на безплатна храна и напитки "пропорционално на времето на чакане". Особено при по-горещо време можете да поискате безплатни напитки.

Ако заради закъснението се налага нощувка, авиокомпанията трябва да поеме и разходите за хотел, както и за транспорта до него.

Искове и срещу туроператори

Много туристи не резервират полетите си директно от авиокомпанията, а в рамките на цялостен пакет с туроператор. В този случай може да се предяви иск за намаляване на общата цена на пътуването. За да е възможно това, е нужно пътникът да съобщи за проблема и да даде възможност за отстраняването му. Малко вероятно е това да се случи при закъснели самолети. Туристите, ползващи пакетни почивки, могат да изберат срещу кого да предприемат действия: срещу туроператора или срещу авиокомпанията. Разбира се, те не могат да получат компенсации и от двете места.

За да можете ефективно да упражните правата си, е препоръчително да си осигурите доказателства на ранен етап. Авиокомпаниите не винаги са особено кооперативни, когато става въпрос за обезщетяване на пътниците. Ето защо е препоръчително да документирате закъснението или отмяната на полета, да получите потвърждение от авиокомпанията, ако е необходимо, или да размените данните си с други пътници, за да можете да удостоверите по-подробни обстоятелства.

Обезщетения за загубен или повреден багаж

Едно от задълженията на туроператора или авиокомпанията е навременното и безопасно транспортиране на багажа. Ако даден багаж изобщо не пристигне, забави се значително или се повреди по време на полета, това обикновено е основание за предявяване на иск срещу авиокомпанията или туроператора.

В случай на организирано с туроператор пътуване общата цена на заплатения туристически пакет може да бъде намалена в съответствие на времето, което пътуващият е прекарал на дестинацията си без багаж. Подобно е положението и с полетите, закупени директно от авиокомпания, като тогава отговорност носи авиолинията. Ако куфарът не пристигне, пътуващите винаги могат да се снабдят с най-необходимото (дрехи, хигиенни принадлежности) на място и след това да начислят разходите.

Пътуващите могат да поискат и обезщетение, ако куфарът или неговото съдържание са повредени. Обезщетението отговаря на текущата стойност, т.е. това, което стойността на куфара или неговото съдържание. Ако куфарът е изчезнал напълно, това се третира по същия начин.

Бързата реакция е от значение

За компенсации като тези все пак има лимит. Според т.нар. Монреалско споразумение, максималното обезщетение се равнява на около 1400 евро на пътник. Що се отнася до багажа, е от особена важност бързо да се съобщи за загубата на куфара или повредата му - за предпочитане още на летището. Стикерът, който пътникът получава с номера на багажа му, е доказателство, че куфарът е бил чекиран. Ако има спор за стойността на куфара или съдържанието му, запазените касови бележки биха били от полза.

Разбира се, не е реалистично да се очаква, че пътникът ще е запазил касовите бележки за всичките си дрехи или техника, която е взел със себе си в куфара, но все пак може все още да пази информация за някои от по-скъпите си вещи, които са били в багажа. В случай на повреда, иск трябва да бъде подаден в рамките на най-много седем дни, а ако става дума за изгубен багаж, той трябва да бъде докладван в рамките на 21 дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    2 1 Отговор
    Задължението на пътникът е да излъчва блутут сигнал. Оня ден сканирах в самолета 90 ваксинирани.
  • 2 Тиква

    4 2 Отговор
    Стайков, пак си преписвал от някъде колкото да не заспиш. Явно не си пътувал и няма и да пътуваш. Самолетните компании се справят добре, въпреки закъснели полети и други проблеми. Напиши нещо позитивно един път поне!
  • 3 Ралист

    1 0 Отговор
    Най важното пропуснал защото никога не пътувал със самолет. Авиокомпаните се правят на разсеяни относно обезщетенията и трябва да се оплачете в агенцията по Въздухоплаване!
  • 4 Нов

    2 0 Отговор
    Пътниците имат право да пият една студена вода... Но от скъпата, след контрола за сигурност... Току що четох как разиграват британци, на които авиокомпаниите не са позволили да се качат в самолета под претекст че документите им не са били. Изрядни, а те са били отговаряли наизислванията на европейски дестинации на полетите. Единствено им плащат обезщвтение, ако голям всекидневник започне да подготвя отразяване на случая в националната преса
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.