Last news in Fakti

23 Септември, 2022 21:21 2 241 21

Възможно ли е Русия да стане първата страна, която да признае Севернокипърската турска република?

  • русия-
  • кипър-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • севернокипърска турска република

Логично е да последва признаване от Беларус, но също така и Москва да постави условия като признаване на Крим за част от Русия или на независимостта на Донецк и Луганск

Възможно ли е Русия да стане първата страна, която да признае Севернокипърската турска република? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Колкото и невероятно и дори абсурдно да звучи отговор "да" на въпроса в заглавието, Турция и кипърските турци изглежда са окуражени, а Гърция и кипърските гърци обезпокоени от перспективата за възможен завой в курса на Москва спрямо Кипър.

Най-голямата "бомба" тази седмица стана публикация в турския в. "Миллиет", че Русия се готви да започне директни полети до летището в северната част на острова, контролирана от турски власти. Според изданието, което се позовава на дипломатически източници, полетът може да бъде осъществен на 15 ноември по повод церемонията по откриването на новото летище Ерджан, на която се очаква да присъства и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Източниците на "Миллиет" твърдят, че руското правителство е дало одобрение за стартирането на полетите, а разговорите между Москва и Анкара по въпроса продължават.

Попитан за възможността за директни полети от Русия до Северен Кипър, турският президент заяви вчера в Ню Йорк, че би се радвал това да се случи, съобщиха турски медии.

"Разбира се, ще се радваме, ако започнат директни полети от Русия до Севернокипърската турска република. Друг много важен аспект на това е, че, както знаете, туристическият потенциал на Русия е много голям", заяви Ердоган.

След избухването на войната в Украйна руските туристи все по-често предпочитат северната част на Кипър пред останалата част на острова, твърдят още източниците на "Миллиет".

Лидерът на непризнатата турска република в Кипър Ерсин Татар вярва, че подобно развитие би било първа стъпка към признаването на неговата "държава" от Русия.

"Едно такова развитие би било много важна стъпка за СКТР. По този начин започва това, което вие наричате "признаване", каза Татар, цитиран от "Миллиет". По думите му някои авиокомпании са проявявали в миналото такъв интерес.

На същото мнение е и проф. Хасан Юнал, преподавател по международни отношения в турския университет Малтепе, според когото евентуално стартиране на руски полети до летище Ерджан би било "първа крачка към признаването на СКТР от Русия".

Междувременно от посолството на Руската федерация в Република Кипър поясниха пред ТАСС, че през посолството не се водят и не са се водили никакви преговори или дискусии на тема организиране на директен авиотранспорт със северната част на Кипър и определиха като спекулации появилите се в средствата за масово осведомяване публикации на тази тема.

Ниови Парисину, заместник-говорителка на правителството на международно признатата Република Кипър, също заяви, че няма официална информация по въпроса, но подчерта, че кипърското министерство на външните работи и други компетентни органи следят развитието на ситуацията, информира кипърският новинарски сайт "Сайпръс мейл".

Медийното съобщение за евентуални полети до "СКТР" от Русия обаче съвсем не е единствената новина, която в последно време накара анализаторите да коментират възможна промяна в отношението на Русия към Кипър. В гръцки медии през април се появиха твърдения, че Москва обмисля да открие консулство в окупираните от Турция територии в северната част на острова. Макар и опровергана от посолството на Руската федерация в Никозия, публикацията разбуни духовете от двете страни на зелената линия, разделяща Кипър по етнически признак, както и сред обществеността в Гърция и Турция.

Не мина незабелязано и изказване на руския външен министър Сергей Лавров по-рано през годината, в което той, говорейки за "СКТР", пропусна, волно или неволно, задължителното в езика на дипломацията уточнение, че подобна държава не съществува за международната общност. Този пропуск в изказването на опитния руски дипломат на заседание на Съвета за сигурност на ООН на 21 февруари породи редица тълкувания както от гръцка, така и от турска страна.

В този контекст любопитно изглежда и назначаването по-рано този месец на бившия президент на Ингушетия, мюсюлманина Мурат Зязиков, за руски посланик в Кипър. Назначението бе изтълкувано като акт на добра воля към турците от страна на Москва и "подарък от Путин за Ердоган и Татар", писа турският проруски в. "Айдънлък". В гръцкия и кипърския гръцки печат пък се прокраднаха опасения, че новият посланик на Русия в Никозия ще има "подсилен статут" в Северен Кипър и че това може да повлече и други промени що се отнася до отношението към "СКТР".

Никоя друга държава по света с изключение на Турция понастоящем не признава кипърска турска държава и не извършва преки полети до летище Ерджан в северната част на острова. Несъмнено евентуално стартиране на такива полети от Русия би било дипломатическа победа както за Турция, така и за кипърските турци. Но макар мнозина турски анализатори да тълкуват подобен ход като предвестник на потенциално международно признаване на "СКТР", малко са тези, които смятат, че това решение ще дойде без съответната цена за Турция.

"Какво ще стане, ако Русия поиска да признаем в замяна Луганската и Донецката република", пита се анализаторът на "Миллиет" Йозай Шендир.

Пред телевизия TGRT специалистът по международни отношения Баръш Адъбелли изрази мнение, че ако действително стартират полети от Русия до летището в Северен Кипър, това би представлявало един вид "прикрито признаване" от страна на Москва, но не е изключено да последва и дипломатическо признаване.

"Светът вече не е същият както преди. Украйна промени света. Русия вече не може да настоява на старите си политики. Преди действаше заедно със Запада, но вече ще действа срещу Запада", казва той. Според Адъбелли е възможно да последва признаване от Беларус, но също така и Москва да постави условия като признаване на Крим за част от Русия или на независимостта на Донецк и Луганск.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    19 8 Отговор
    А сега украйнската армия като е напреднала и не се крие зад цивилни между блоковете, какво ще спре Русия да пускат вече ракетите в изцяло милитеризирана зона?
  • 2 Епа може

    20 6 Отговор
    Ако Ердоги признае Крим и Донбас.
  • 3 Сандо

    17 6 Отговор
    Демократизаторите пак ще се сърдят.
  • 4 Осман

    13 5 Отговор
    Може аз обичам РФ
  • 5 Котка ученият

    8 4 Отговор
    В замяна на невероятни отстъпки. Анкара, Русия може да напомни на Атина за признаването на украинския томос.
  • 6 БХК

    17 4 Отговор
    важното е турция да не признае половината българия за нейна територия. Че както е тръгнало с нашите диванни и клавиатурни воини....

    Коментиран от #14

  • 7 Умните византиици

    19 4 Отговор
    през 1970 г. с помоща на сащ и "цивилизования" свят спечели половин Кипър.
    Сега при един конфликт с Турция гърците с помоща на същите сащ и "цивилизован" свят ще спечелят половин Гърция.
  • 8 СССРБарета

    21 4 Отговор
    Проблемът е че нашите продажни политици ни обърнаха срещу най-голямата закрилница на България през вековете Русия! И ако Турция направи същото което направи НАТО с Косово никой няма да ни защити! Турция е много важен член на нато и никой няма да си позволи да влиза в конфронтация с такава силна държава! Русия също няма да ни защити защото вече може би не вижда смисъл!
  • 9 Котка ученият

    9 2 Отговор
    Това, което Турция не признаваше, Виена, Лондон, Берлин и Париж не искаха.
  • 10 Да не ви пука

    6 5 Отговор
    Трябва да си голям комплексар за да допуснеш, че това е възможно. Колкото и двамата президенти да правят опити да се представят приятелски, те реално се ненавиждат един с друг. Турци и руснаци от векове са били врагове и нищо не е в състояние да промени войнствените им настроения един срещу друг. Видяхме им позициите и действията в Сирия, Нагорни Карабах, Украйна и на много други места. Няма как "да плеснат с ръце и да се прегърнат".

    Коментиран от #12, #20

  • 11 Професор

    10 3 Отговор
    Турция никога няма да признае Крим. Те си имат специални чувства към кримските татари. За Донбас не мога да кажа нещо но няма турски политик който да се отрече от Крим. Крим е много важен за тях. Исторически е важен. Те турците няма как да обявят Крим за турска територия нямат такива апетити но си мечтаят за независим Крим.
  • 12 Котка ученият

    10 5 Отговор

    До коментар #10 от "Да не ви пука":

    Отчасти сте прав, но в действителност Ердоган знае, че без Путин ще стане пържола на масата във Вашингтон.

    Коментиран от #15

  • 13 Рошко

    13 2 Отговор
    Мисля че за да го признае няма да питат собственика на другата половина, новия английски крал чарлз 3 ли беше. Апропо тази дружба Русия Турция от ден на ден все повече ми харесва чувствата са им взаимни за натовски ужас, няма нищо общо със стария комунизъм,
  • 14 к.кълъч

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "БХК":

    Трай малко де и това ще стане. Сега имам по неотложна задача.

    Коментиран от #19

  • 15 Да да, ама...

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Котка ученият":

    Ами не е съвсем така. Благодарение на САЩ и запада днешна Турция е това, което е. Те я създадоха точно заради точа, че беше единствената голяма капиталистическа държава граничеща със СССР и все още имат интерес тя да продължи да бъде балансьор между Русия и Запада. Особено след събитията през тази година, а колкото и на нас да ни се струва грубо, Ердоган неведнъж е доказал, че умее доста дипломатично и хитро да си изиграе картите. В това отношение Путин е направо трагичен случай.
  • 16 Хехе

    2 0 Отговор
    Боже, какъв проблем???
  • 17 Това са алабализми

    5 0 Отговор
    Признат или не северен Кипър е факт, също като когато благоверната ви хойка....дали комшиите признават, че са я бройкали или не признават нищо не променя.
  • 18 Инфо

    2 8 Отговор
    Фалшивите доклади на Реджеп Тайип Ердоган по кипърския въпрос бяха опровергани от президента на Кипър Никос Анастасиадис от залата на Общото събрание на ООН.

    Президентът Анастасиадис се позова на ежедневните заплахи на Турция срещу всички международни закони и правила, добавяйки, че Турция притежава 37% от Кипър, с армия.

    „За какви истини говори господин Ердоган? За истината, че една трета от кипърците са били принудени да напуснат домовете си и да живеят другаде? За истината, че г-н Ердоган не приема нито едно от предложените от ООН решения за държава?", допълни той и помоли лидерите на страните членки на Организацията да се отнесат сериозно към агресивните действия на Турция, особено през последния период от време. „Бих искал да видя родината си обединена, всички да живеят и да се развиват заедно. За едно по-добро и стабилно бъдеще на човечеството“.

    Коментиран от #21

  • 19 Ще долети орел

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "к.кълъч":

    Това за Туркето и Бг-то ще стане, коги пръдне гугутка у врела вода!
  • 20 Българските турци

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Да не ви пука":

    Ние сме "кадим(стари) душмани" с тях, тъй че свикнали сме и ние и те да се "лаем и хапем"от време на време,не се обичаме...но и ние и те знаем да се съобразяваме един с друг и знаем че както няма "вечна дружба" няма и вечна вражда !...Вие сте "братушки" , те са ви "освободители" ,ама сега бясно ги лаете , щото намордникът ви е американоевропейски.Утре когато "сахибът" отвърже намордника и ви изрита да скимтите на улицата пак те ще ви приютят,но този път как ще ви ... "гледат" не се знай !?...
  • 21 Българските турци

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Инфо":

    Северен Кипър беше "Турска мъка" в Проекта на Аннан ... но откакто гърците проиграха шанса си на прословутия референдум се превърна в "Турски рест" и "Гръцка мъка" !!!