Last news in Fakti

25 Септември, 2022 13:18 2 246 8

Ричард Ран: Кралицата не трябва да бъде махана от банкнотите

  • кралица елизабет втора-
  • елизабет втора-
  • ричард ран-
  • банкноти-
  • великобритания-
  • монархия-
  • чарлз трети

По света се движат милиарди банкноти от много държави

Ричард Ран: Кралицата не трябва да бъде махана от банкнотите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ричард Ран е председател на Института за глобален икономически растеж и на MCon LLC. Неговият анализ е публикуван във „Вашингтон Таймс“/ БГНЕС

С кончината на кралицата се обсъждаше много дали монархията и всички различни хартиени валути с портрет на кралицата трябва да бъдат заменени. Аз имам един-единствен отговор: Никога!

По едно или друго време кралицата е имала свое изображение върху валутата на 33 или повече юрисдикции, които са я емитирали. Дори и днес кралицата се появява върху банкноти, емитирани не само от Английската централна банка, но и от много други държави и политически юрисдикции, като Канада и Каймановите острови.

Преди няколко десетилетия имах честта да бъда първият американец, назначен в Управителния съвет на Паричния орган на Каймановите острови (CIMA). Той регулираше банките, застрахователните компании, инвестиционните фондове и попечителските дружества, а също така контролираше емитирането на валута. Тъй като Каймановите острови бяха важна световна финансова юрисдикция, действията на CIMA можеха да имат световно въздействие. Банкнотите на Каймановите острови са с портрета на кралица Елизабет II на всички купюри. Бяха разработени нови технологии, които значително затрудняват фалшифицирането на хартиени пари, и CIMA реши да актуализира валутата с новите защитни мерки.

Възникна въпросът на колко години да се появи кралицата върху всички нови банкноти. Нейният портрет не е променян от десетилетия и затова тя изглежда като тридесетгодишна, въпреки че по това време е на около 80 години - но мнението беше, че трябва да изглежда на по-малко от 80, но на повече от 40 години. Въпросът предизвика сериозна загриженост у някои от моите колеги от Каймановите острови и британските членове на борда. Като непочтителен американец предложих в бъдеще да поставят на валутата само мъртви хора, както правим в САЩ.

По света се движат милиарди банкноти от много държави. Опитът да се изтеглят и заменят всички тези банкноти с нова банкнота с портрета на крал Чарлз III е неосъществим.

Някои държави, като Канада, вече издават полимерни банкноти, а не хартиени, така че те ще издържат много по-дълго. (Забележка: хартиените банкноти на САЩ са изработени от памук, а не от хартия.) Подмяната на кралицата върху банкнотите би била скъпа и не би имала никаква полза. Така се избягват и споровете колко стар трябва да изглежда Чарлз върху валутата - особено след като старите бели мъже са в немилост - въпреки че Чарлз вероятно е хубав мъж.

Кралицата е толкова известна, обичана и неконфликтна, колкото може да бъде всеки друг, но винаги съществува опасност при жив човек върху валутата той да се окаже в скандал (представете си, ако принц Андрю беше най-големият син) или да каже нещо, което да обиди милиони. С течение на времето британците биха могли да добавят и други известни англичани с безупречна репутация, като сър Исак Нютон, към колекцията от портрети за своята валута.

След кончината на кралицата значителен брой хора смятат, че е добър момент да се отърват от монархията. Монархиите в Лихтенщайн и Монако работят добре, но те са изключения. Редица държави - Швеция, Испания, Япония и др. - с демократични парламентарни системи на управление, все още имат крал, кралица или император като фигурант, който няма никаква власт.

Британците са уникални - с много странна форма на управление. Тяхното обичайно право, тяхната форма на управление, еволюира през последните 1000 години чрез опити и грешки. Страната официално е кралство (с кралици, изпълняващи функциите на държавен глава през по-голямата част от последните два века), но функционира като парламентарна република. На хартия кралят или кралицата имат значителна власт, но в действителност почти никаква. Страната има неписана конституция, която работи за осигуряване на баланс на властта - до голяма степен въз основа на традицията. Съществува значителна степен на независимост на съдебната власт, а решенията ѝ се налагат благодарение на общото съгласие, че това е начинът, по който трябва да се действа. За военен преврат просто не може да става и дума.

Въпреки напускането на Европейския съюз Великобритания продължава да има външно влияние в света. Международната финансова система до голяма степен е рожба на британското обичайно търговско право. Британците са завещали съвременната концепция за върховенството на закона и значението на правата на собственост на повечето места, където са управлявали по едно или друго време. Мислителите от Шотландското просвещение в много отношения създават съвременния свят - в политическата теория, икономиката, науката и промишлеността. Предците на повече от една трета от световното население в даден момент са били управлявани от британците - за добро или за зло. Английският език е световният език, който се говори директно като първи или втори език от милиард и половина души (много повече от китайския или хиндуисткия - които не са международни езици).

Британската монархия не принадлежи само на британците - тя е крайъгълен камък за съвременния свят. Безкрайните драми, които разиграват британските кралски особи, са като глобална сапунена опера, към която е пристрастена голяма част от планетата. Британците са ненадминати в помпозността и обстоятелствата, към които милиарди са емоционално привързани и гледат като грандиозно забавление. Никоя друга държава не може да привлече вниманието на британците, защото те определят световния стандарт за управление и поведение.

Британската монархия е не само най-доходоносната туристическа атракция в света, но и по един извратен начин е ключът към уникалната британска идентичност. Фактът, че в продължение на хиляда години Великобритания не е била успешно завладявана и е имала почти непрекъсната монархия, с бавно развиваща се икономическа и политическа система, която постоянно е укрепвала свободата и просперитета, дава надежда на всички на планетата, че бъдещето може да бъде по-добро. Британската монархия - въпреки всичките си недостатъци - сега е глобално обществено благо, което трябва да бъде запазено за цялото човечество.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирето

    11 1 Отговор
    Да се пусне банкнота с образа на Баце разкрачил се на магистрала.
  • 2 Реалист

    10 1 Отговор
    Защо г-н Ран? Страх ви е че Кралството чрез препечатване на банкнотите си ще се справи с финансовия проблем и няма да можете да ги държите вече на къса каишка? Защото точно чрез тоя механизъм ще занулират системата и ще се измъкнат от блатото в което ги натресохте. При това без никой да ги заподозре че го правят за да не изпаднат във фалит. Та то ако сега не се възползват от това, значи верно са де-би-ли!
  • 3 Бумеранг

    8 3 Отговор
    Опа. Да не би някой да го е страх че Великобритания може да изиска всичките си банкноти и реално да ги изтегли? А това значи че тоя някой остава само с голата еврова валута, която се срива поголовно заради войната която води същия тоя някой, ама чрез друг. Въх. И като останат без котируема валута то това си е направо фалит.
  • 4 МирО

    12 3 Отговор
    Не се притеснявайте скоро мухлясълата империя няма да я има, та с тия банкноти ще може да тапицирана коридорите, за другите стаи не стават - нямат вид
  • 5 Френсиз Дрейк

    12 2 Отговор
    големи поразии са правили в третия свят и не само в него ! крадци № 1 на планетата!
  • 6 123

    0 1 Отговор
    33=фалшива новина.
  • 7 Това

    3 0 Отговор
    М Р Ъ С Н О К О П Е Л Е oще ли е живо???
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: