Last news in Fakti

2 Декември, 2022 18:18 3 762 61

Какво ще донесат Финландия и Швеция на НАТО

  • нато-
  • балтийско море-
  • швеция-
  • финландия

Занапред в южната част на Скандинавския полуостров НАТО ще контролира излазите от Балтийско море и така ще ограничи военните възможности на Русия да оперира в Световния океан

Какво ще донесат Финландия и Швеция на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С приемането на Финландия и Швеция територията на НАТО ще нарасне с 16 процента, а дължината на границите с Русия ще се увеличи почти двойно. Какво още ще донесат двете северни държави в отбранителния съюз?

В продължение на няколко десетилетия Финландия поддържаше политика на военен неутралитет, макар в последно време да разшири сътрудничеството си с НАТО. "Отношенията ни с Русия бяха традиционно прагматични, но след нахлуването в Украйна се разгоря широка дискусия за изводите, които би трябвало да се извлекат от това. И бързо стана ясно, че най-добрият вариант, оптималното решение е да се присъединим към НАТО", каза финландският министър на отбраната Анти Кайконен. По негови данни 85 процента от финландците подкрепят влизането на страната в Алианса. "Това е дори повече от броя на поддръжниците на НАТО в държавите членки", казва той.

За Швеция решаващи са били две дати, казва министърът на отбраната Пол Йонсон. Първата е 17 декември 2021 г., когато руският външен министър Сергей Лавров представи проекта си за договор за новата архитектура за сигурност в Европа. Според Йонсон той на практика би дал на Русия правото на вето върху решенията в областта на политиката за сигурност в Европа. "Освен това според този руски план страните от НАТО би трябвало да намалят потенциала си до нивото от 1997 г., което би принудило Швеция да прекрати сътрудничеството си с отбранителния съюз. Това бе неприемливо за нас."

На 24 февруари стана ясно, че Русия е готова да поеме по-големи политически и военни рискове, отколкото са очаквали шведите. "Вече видяхме това в Грузия, Сирия, Казахстан и Беларус", посочва Йонсон. Нахлуването в Украйна окончателно убеди Стокхолм, че е необходимо да влезе под защитата на член 5 от Северноатлантическия договор, който предвижда колективна отбрана в случай на нападение срещу една от страните членки.

Алиансът ще стане по-силен с разширяването на север

Във военно отношение Швеция и Финландия са две големи военни сили, които вече работят в тясно сътрудничество с НАТО, провеждат съвместни учения и имат отлични военни и промишлени способности и структури. Така оценява потенциала им бившият върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа Филип Бридлав. "С присъединяването на тези страни ние тутакси ще станем по-силни и по-боеспособни", каза той, като изрази съжаление, че Финландия и Швеция не са подали молба за присъединяване към НАТО по-рано - след първото нахлуване на Русия в Украйна през 2014 година.

Финландската армия, която е една от най-големите в Европа, има 280 000 военнослужещи плюс един милион добре обучени резервисти, посочва Анти Кайконен. Нейната артилерия е най-мощната сред европейските партньори на НАТО и разполага с 64 изтребителя-бомбардировача F35. "Винаги сме се грижили за отбранителния си капацитет, винаги сме били нащрек - не само по време на Студената война, запазихме всеобщата военна служба, инвестирахме в отбранителния си капацитет, а от 90-те години на миналия век активно развиваме сътрудничество със страните от НАТО", изтъква Кайконен. Той прогнозира, че до 2-3 години финландските въоръжени сили ще бъдат напълно интегрирани във военните структури на НАТО.

Шведската армия разполага с оборудване на най-високо ниво. Модерни военновъздушни сили, противоракетни системи "Пейтриът", подводници, както и опит в бойни операции в екстремни условия, при ниски температури - изброява Пол Йонсон. Според него до 2028 г. страната ще изразходва до три процента от БВП за отбрана при определена от НАТО норма две на сто.

НАТО ще контролира излазите от Балтийско море

Норвегия е доволна от разширяването на НАТО по северния фланг. Нейният министър на отбраната Бьорн Арилд Грам смята, че Финландия и Швеция отдавна са готови за членство в Алианса. Норвегия е готова всячески да подпомогне интегрирането на техните въоръжени сили в структурите на НАТО и да предостави територията си за транзитно преминаване на войски и оръжия, които да бъдат разположени в Швеция и Финландия.

След разширението територията на НАТО ще се увеличи с 16 процента, а дължината на границите на Алианса с Русия ще се увеличи почти двойно, казва Грим. Територията на съюзниците ще се простира от далечния север до Средиземно море.

Занапред в южната част на Скандинавския полуостров НАТО ще контролира излазите от Балтийско море и така ще ограничи военните възможности на Русия да оперира в световния океан. "Разширяването на НАТО на север ще повиши нашия потенциал за възпиране и укрепи нашата сигурност", убеден е Грам.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердо

    23 3 Отговор
    Ключодържатели волво
  • 2 Когато ватниците видят финландци

    30 28 Отговор
    бегат като зайци!
  • 3 Ще донесът

    13 9 Отговор
    На НАТО и Козяк 💸💸💸💸💰💰💰💰 за натувско въоръжение по стандартите на США
  • 4 Швеция продава най модерните оръжия

    28 21 Отговор
    на целият свят. Трябваше отдавна да са в НАТО!

    Коментиран от #22, #25

  • 5 Финландия

    26 18 Отговор
    пРосия още ближе рани от 38-ма година като ги олупкахме като шкембе у довар

    Коментиран от #7

  • 6 Адам Хилтън

    18 23 Отговор
    Още Стокхолмски синдром ще донесат - Швеция е най-безопасната държава в Европа..... в статистика преди 20 години. Сега е 2-рата най-опасна за живеене, благодарение на безразборната миграция. В Стокхолм вече има квартали в които и полицията не смее да влезе. За Финландия пък какво да говорим - хвалят се от 2 години, че правителството им било предимно с жени. Сега тия жени са много "храбри" срещу Русия, ама жените са известни че лесно си променят мнението, и не обичат да носят отговорност. Също както вече отхвърлиха отговорността, за всятата паника и тирания през пландемията. Познайте колко ще са отговорни когато си отворят беля с Русия. На бас че и референдуми няма да бъдат позволени в Швеция и Финландия, да кажат наистина хората дали искат участие във военен лагер? Последните 2 войни не са били в такъв. Съмнява ме да са си променили мнението.

    Коментиран от #11

  • 7 Българин

    21 22 Отговор

    До коментар #5 от "Финландия":

    Какво ще донесат Финландия и Швеция на НАТО.ЩЕ ПОДЕЛЯТ БОЯ ОТ РУСИЯ Е ТВА Е
  • 8 Киро

    14 3 Отговор
    На баир лозе и проблеми.
  • 9 Как какво

    20 9 Отговор
    Ще налеят малко милиарди във военната индустрия на САЩ!
  • 10 007

    18 27 Отговор
    Ще донесат огромна сигурност и преимущество над фашистка расшия.🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸

    Коментиран от #53

  • 11 Още един неграмотен русофил

    22 10 Отговор

    До коментар #6 от "Адам Хилтън":

    1 милион рускини има в Швеция, не знаеш ли?
    Да ти кажа ли къде работят?

    Коментиран от #13

  • 12 НАТО ще се разпадне

    13 22 Отговор
    след като Русия анексира Полша и Източна Германия.
  • 13 Адам Хилтън

    12 11 Отговор

    До коментар #11 от "Още един неграмотен русофил":

    1 милион украинки всъщност - настанили ги в някакви хотели, където някакви араби и нигерийци им чукали по вратите в 3 часа сутринта.

    Коментиран от #15, #21

  • 14 Тошо

    18 18 Отговор
    ФИНЛАНДИЯ ИМАХА СУПЕР ДОГОВОР С РУСИЯ ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО И НЕНАПАДЕНИЕ,НО СГЛУПИХА ПОД НАТИСКА НА САЩ ДА СЕ КАНДИДАТИРАТ В НАТО. ДОБРО НЕ ГИ ЧАКА. ТАКА ВСИЧКИ СЪСЕДИ ЧЛЕНКИ НА НАТО ОСТАВАТ МНОГО УЯЗВИМИ,А ЧЛ.5 НА НАТО НЕ ТРУВА И 5 ПАРИ.ТЯХ ГИ Е СТРАХ ОТ ПРЯК СБЛЪСЪК С РУСИЯ ПОНЕЖЕ ЗНАЯТ ЗА ТРАГИЧНИТЕ ПОЛСЛЕДСТВИЯ.

    Коментиран от #51

  • 15 Ама той Путин каза,

    3 9 Отговор

    До коментар #13 от "Адам Хилтън":

    че украинки и рускини са един народ!

    Коментиран от #17

  • 16 Хммм

    13 20 Отговор
    Финландия и Швеция нищо няма да донесат на Нато, защото няма да има Нато! Това и децата го разбраха.

    Коментиран от #20

  • 17 Така е

    12 6 Отговор

    До коментар #15 от "Ама той Путин каза,":

    Един народ са.. И най красивите жени. Ако на тях не чукат на кой тогава? На грозни те англичанки ли? Не видиш ли на Запад какви са им жените:))))) да получиш уплах:))
  • 18 Урюрвкос

    5 3 Отговор
    търговията трябва да върви Финландия купува от Щатите 300 стингера за 320млн дол

    Коментиран от #32

  • 19 стоян георгиев

    11 8 Отговор
    Путлер постигна егати победата над НАТО.увеличи двоично НАТО страните по границата си .Финландия е на хвърлей място от Петербург,а Швеция и Финландия са с по сериозна и голяма армия от Турция .та като влезе скоростно и Украина путлер ще обяви че всичко е по план .

    Коментиран от #23, #36

  • 20 Русофоб Антисемит

    12 7 Отговор

    До коментар #16 от "Хммм":

    Само това ли ти спуснаха митрофанче?!
    Русия дава прекалено много жертви но не им пука. Няма как и да не дава при тази позиционна артилерийска обстановка в момента. Но тя воюва като преди 100 години. А и новата артелерия на Украйна им дава освен точност и дълбочина. Въпреки, че 95% от въоръжението на Украйна си стреля със съветските муниции основно български.
    Въобще България е единствената държава от началото на войната, която Нито един път по украинските медии не се чу нищо против България.
  • 21 Начко

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Адам Хилтън":

    Не е само по вратите, а си чукали хората.Много евтинджас било, кой какво и колко даде по почина на Зелкин.
  • 22 Русофоб Антисемит

    13 9 Отговор

    До коментар #4 от "Швеция продава най модерните оръжия":

    Още през 2008-ма от конференцията в Мюнхен
    беше ясно, че бесният джуджак ще направи голяма беля -
    въпросът беше не "дали", а кога"???
    През 2014-та Цивилизованият свят реши да не се разваля кефа,
    НО на 24-ти джуджака прекали и сега той и 140 000 000 орки ЩЕ СИ ПЛАТЯТ!!!
    Та, така стоят нещата, дрОгарьо- няма и няма да има радост за вас- оркофилите!!!

    Коментиран от #27

  • 23 A какво трябваше

    11 9 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    да направи?
    Да чака докато в Харков разположат ракети, насочени към Москва ли?
    Щото това щеше да стане, с тиквеници като украинците, по-големи и от нас.
    Както стана в Румъния?

    Коментиран от #26, #28, #31

  • 24 Ей това ще донесат

    8 2 Отговор
    Още повече несигурност за Русия и като резултат още по-голяма нестабилност и хаос.
  • 25 Русофоб Антисемит

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Швеция продава най модерните оръжия":

    Коментара ми беше адресиран до7
  • 26 Русофоб Антисемит

    7 8 Отговор

    До коментар #23 от "A какво трябваше":

    Другарю, да те светна Рига е по-близо от Киев до маЦква. И ракетите са наистина насочени натам а не както ти си мислиш въображаемо.
  • 27 Нали си спомняш,

    6 7 Отговор

    До коментар #22 от "Русофоб Антисемит":

    че 2008 г . Меркел беше против Грузия и Украйна да встъпват в НАТО и ЕС и това даде криле на Путин!
  • 28 Тръмп

    8 10 Отговор

    До коментар #23 от "A какво трябваше":

    В Харков ще има ракети точно поради тази руска инвазия! Ако не бяха нападали Украйна, сега НАТО щеше само да си сътрудничи с Финландия и Швеция както до сега! Украйна също ме е,е да добие статута който имаха Швеция и Финландия, а сега и трите ще станат членки на Алианса!

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Така ли?

    10 8 Отговор

    До коментар #28 от "Тръмп":

    А кого нападнаха Русия, когато НАТО се разшири на изток от Германия? Айде стига врели некипели и приказки за дечицата от яслата.

    Коментиран от #33, #34, #35

  • 30 Няма да има

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тръмп":

    Няма се косиш!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ха ха ха ха ха

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Урюрвкос":

    Нищо не са 320 милиона. Ние милиарди дадохме.. за въздух
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тръмп

    9 7 Отговор

    До коментар #29 от "Така ли?":

    А кой е наредил НАТО да не се разширява на изток от Берлин? Буферни държави на Москва?? Хахаха…това прилича някой да те накара да си изуеш гащите, когато той си го мери с комшията и да стоиш с гол..
  • 35 Тръмп

    5 8 Отговор

    До коментар #29 от "Така ли?":

    Я ти ми отговори на следния въпрос. Някой можеше ли да забрани на Русия да се разшири на запад, ако Украйна бе пожелала да стане част от Русия да речем, или част от блока на бившите Съветски Републики? Никой! За съжаление на вас и на Путин, Никой не желае това!’

    Коментиран от #38

  • 36 Истината

    11 9 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Много се смях на писаното от теб, че Швеция и Финландия имали по- сериозна армия от Турция!На това и децата няма да повярват! 83 милионна Турция с 600 000 армия, която непрекъснато воюва от 1974г не може да бъде заменена с джендърски армии в които войниците се епилират и си лакират ноктите!
  • 37 Наблюдател

    8 9 Отговор
    При акция на изтрещялото кремълско джудже двете страни ще унищожават 10% от руските военни сили. Като прибавим 20-те % загубени досега в Украйна това което ги чака от Европа и Америка , съветския Генщаб доста ще се позамисли дали да си послуша боса. Просто ново увеличаване на блатото в което посткомунизма затъва
  • 38 Тя Русия

    8 2 Отговор

    До коментар #35 от "Тръмп":

    няма и за цел да се разширява! Мале с какво ви пълнят лейките!

    Коментиран от #39, #41

  • 39 Тръмп

    4 8 Отговор

    До коментар #38 от "Тя Русия":

    Ама хич няма за цел! Само иска да има марионетни режими в бившите държави от Съветския Блок! Абсолютно във всички!

    Коментиран от #40

  • 40 Пропагандата е забавна

    10 2 Отговор

    До коментар #39 от "Тръмп":

    Но е вредна за глупака! Почва да я ползва за информация!
  • 41 Тръмп

    3 5 Отговор

    До коментар #38 от "Тя Русия":

    И не ми отговори на въпроса, коя от бившите соц. държави пое ангажимента да бъде буфер а държава, да бъде в позиция със смъкнати гащи между Русия и НАТО???

    Коментиран от #42

  • 42 Всяка

    7 5 Отговор

    До коментар #41 от "Тръмп":

    с национален интерес, не занимаваща се с интригите на САЩ!

    Коментиран от #43

  • 43 Тръмп

    4 6 Отговор

    До коментар #42 от "Всяка":

    Чакам отговор. Коя държава от бившия Соц.Блок, Пое такъв ангажимент?

    Коментиран от #44

  • 44 И го получи

    6 3 Отговор

    До коментар #43 от "Тръмп":

    Ако не виждаш такава, значи няма такава следваща националният си интерес и независима от САЩ!

    Коментиран от #45, #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Не бе

    4 2 Отговор

    До коментар #45 от "Тръмп":

    Няма следващи националният си интерес и независими от САЩ! Мисля е просто като за първолаче!
  • 47 Тръмп

    4 8 Отговор

    До коментар #44 от "И го получи":

    И много добре разбирам термина “Независима от САЩ”, изречен от устата на русофил.

    Коментиран от #48

  • 48 Писането

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "Тръмп":

    по опорки и глупави термини, е признак и прикриване на липсата на мисъл! Което между другото показва причината за бозътъ!
  • 49 Тръмп

    6 6 Отговор
    Много си прозрачен! Като всеки русофил! Нямам повече какво да ти кажа.

    Коментиран от #50

  • 50 Повече

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "Тръмп":

    от ясно е, че човек без мисъл и разсъждения, няма какво да ми каже, освен глупости, термини и опорки!
  • 51 Опълченец

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "Тошо":

    Кога САЩ натиснаха Финландия и с какво?

    Коментиран от #55

  • 52 Путин капут

    4 6 Отговор
    Путин капут
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ще донесат

    4 2 Отговор
    Проблеми
  • 55 Тръмп

    5 5 Отговор

    До коментар #51 от "Опълченец":

    Ако питаш русофила, ще ти каже че Финландия не си знаят националния интерес, затова стават член на Нато

    Коментиран от #58

  • 56 007

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "доктора":

    Конски Докторе излекува ли овчарите или само се облекчаваш с тях из мекяр.
  • 57 Българските турци

    5 0 Отговор
    Турция обвинява почти всички останали членове на пакта които по един или друг начин толерират сепаратистите (ПКК) и гюленистите(ФЕТО) в Турция и им дават убежище в страните си и след което "наивно" или най "нахално" или "арогантно" говорят за "член ПЕТИ"на НАТО !
    Не трябва да се забравя че НАТО има обвързващ кодекс който е валиден за всички членове на този пакт и че те никак не звучат като правила на някое Благотворително дружество за закрила на европейски пудели или Мускетарско клубче за взимопомощ ! Кръвта на турският аскер която е пролята по време на мисиите на НАТО през 70 годишното му членство е винаги горещо и пари сърцата на 90 милиона турци в Турция и извън Турция ! Тия които виждат "неблагодарни кучета " в Турското ВЕТО нека се опитат да пресметнат на каква стойност би била всяка Българска или кoято и да е капка кръв пролята за НАТО от воин на останалите 29 !!! Всичко останало е козметика и манипулация и пропагандна дезинформация !...
    Аскерът не е швейцарски тип наемна войска за охрана на Европейските прайдове !...Някои ще хранят кучета да те лаят , а ти ще идеш да лееш кръвта си за тях...къде има такъв кодекс с член ПЕТИ ! ! !
  • 58 Точно така

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "Тръмп":

    Браво! Едно умно нещо да кажеш! И логично! Толкова години като не са били в НАТО, а са имали споразумение с Русия, имали ли са проблем? Дори напротив! И скоростен влак и куп атракции и сътрудничество бяха развили!

    Коментиран от #59

  • 59 Тръмп

    2 5 Отговор

    До коментар #58 от "Точно така":

    Зимната война няма да бъде забравена от финландците! Още има финска територия окупирана от СССР. Кога ще им я върнете в знак на добросъседство? Ще станат член на НАТО и окото няма да им мигне. Както и Украйна, Щвеция, Грузия….

    Коментиран от #60

  • 60 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Тръмп":

    питай ги! Тамън помислих, че поумня и фана гората! 😂
  • 61 Слава на НАТО

    2 2 Отговор
    НАТО е световен борец против терористите!