17 Февруари, 2023 19:59 1 190 9

Косово: Епилогът от диалога със Сърбия ще бъде взаимното признаване

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • албин курти

Президентът Османи заяви, че Косово се е развило и укрепнало като нова държава през тези 15 години

Косово: Епилогът от диалога със Сърбия ще бъде взаимното признаване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви днес, че процесът на диалог с Белград ще има епилог, който бе потвърден от президента на Съединените американски щати Джоузеф Байдън в писмото му, а именно взаимно признаване, съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

Обръщайки се към депутатите и гостите на тържественото заседание на парламента на Косово по случай петнадесетата годишнина от независимостта на страната, Османи каза, че на този ден се помни "жертвата на постоянството на албанските поколения".

Позволете ми да поздравя всеки гражданин за приноса му в изграждането на нашата обща държава. Нека си спомним саможертвата и издръжливостта на поколенията. Нека си спомним историческия президент на Косово д-р Ибрахим Ругова и нашите синове и дъщери, които пожертваха живота си в защита на страната, каза тя.

Османи заяви, че Косово се е развило и укрепнало като нова държава през тези 15 години.

"Нашите институции стават по-силни с всеки изминал ден и това е голямо постижение на нашите граждани. Предизвикателствата ни принудиха да се сблъскаме вътрешно, защото възгледите ни бяха различни, но въпреки това ни направиха по-силни. Не трябва да позволяваме нашето общество да бъде поляризирано пред лицето на такива предизвикателства, пред лицето на Сърбия трябва да бъдем и сме едно. По-нататъшното укрепване на държавата Косово е мисия на всички", каза президентът на Косово.

Президентът на Албания Байрам Бегай каза, че има удоволствието да отбележи този ден в Косово. "Ние сме нация, която допринесе за мира в региона и Европа, въпреки че сме разделени от граници. Независимостта на Косово беше вековна справедливост, дължима на Косово от международната общност. Денят на обявяването на независимостта ни припомня силата на съпротивата на албанския народ. Това е ден на гордост", каза той.

Председателят на косовския парламент Глаук Конюфца заяви, че помни и уважава "мъчениците на свободата".

"Днес е празник, Ден на независимостта. Този момент ни събира всички заедно. Помним нашите безсмъртни мъченици, помним и почитаме нашите светли мъченици. Не забравяме изчезналите, жените и мъжете, които бяха малтретирани и измъчвани. Не забравяме тези, които години наред бяха по затворите, за да могат нашите деца да живеят свободно“, каза Конюфца.

Премиерът на Косово Албин Курти и представители на политически партии в парламента също говориха пред парламента.

Преди началото на заседанието ръководителят на групата на депутатите от Демократическата партия на Косово Абелярд Тахири и депутатката Ганимет Муслиу поставиха на трибуната емблемата на бившата Армия за освобождение на Косово.

Проявите по повод 15 години от независимостта на Косово ще продължат с парад на членове на косовските сили за сигурност и полицията. Пред Народния театър в Прищина ще бъдат запалени 1133 свещи, колкото по официални данни от Прищина е броят на убитите деца по време на войната в Косово през 1998 и 1999 г.

Президентът на Косово Вьоса Османи ще бъде домакин на прием за висши официални лица, депутати, министри, представители на дипломатическия корпус и други високопоставени гости, а в спортната зала "Първи октомври" в Прищина ще се проведе тържествен "Концерт на независимостта", организиран от Косовското радио и телевизия.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    4 6 Отговор
    Това се нарича опитомяване на опърничавата.
  • 2 Да, бе

    22 3 Отговор
    Взаимно признаване!!! Косово ще признае Сърбия, ли? Наглостта на някои етноси в безгранична и винаги води до изчезването им.
  • 3 Тъй, тъй

    21 3 Отговор
    Първата американска военна база, като отделна държава.А дано, ама никогаш.
  • 4 ТаУмВзе

    4 1 Отговор
    НЕМА КАК ДА СТАНЕ! КРАВАРЧЕТО ЛИ? ЕЛА НА ИЗТОЧЕН ФРОНТ.
  • 5 евлампи

    10 4 Отговор
    Косово е било , е и ке биде сръпско!!!
  • 6 сноу

    2 2 Отговор
    Бря,бря...какви шарени приказки е наврял шороса в дебело омацаните джуки на вьоситу...и как смело декламира също като курабийката...

    Коментиран от #7

  • 7 сноу

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "сноу":

    ...и какво се развило че не разбрах..Тълпи с млади келеши ,никой нищо не работи..по-засуканите трошат каквото стърчи на войничетата от базата ,всичко кара с включен клаксон...Изобщо нищо не прилича на държава..Някой от някъде сипе едни пари,но като гледам прясно напечатани, та се сещам кой..
  • 8 Османи

    3 4 Отговор
    Ще ни признаете, няма къде да мърдате! Сега, когато целият Запад е срещу Русия, съпротивата Ви е обречена!
  • 9 Косово да се признае Взаимно със

    1 0 Отговор
    Сърбия?? Сърбия е държава от Векове, а Косово е географска област, какво има да, се признават Взаимно!? Да се, Признаят Взаимно ЛНР, ДНР и Украйна? Макар, че Украйна е държава, много по късно от Сърбия!!