Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 11:41 1 164 7

Прищина обвини Путин в "износ" на конфликта в Украйна

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • вьоса османи

Президентът на Косово отбеляза, че международната общност не прави достатъчно да възпре Москва от намеса в делата на нейната и на други държави

Прищина обвини Путин в "износ" на конфликта в Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В интервю за Скай нюз президентът на Косово Вьоса Османи обвини руския президент Владимир Путин в опит "за износ" на конфликта в Украйна към нейната страна и други като Молдова и Грузия, съобщава БНР.

В интервюто, дадено за медията по време на Мюнхенската конференция за сигурността, Османи каза, че Путин се опитва да отклони вниманието на Запада от Украйна като създаде други конфликти в Европа, като например в Молдова, Грузия или Западните Балкани.

В момент, когато правителството на Молдова твърди, че Русия се опитва да дестабилизира страната като проруски политици организират протести в столицата Кишинев, Кремъл иска да постигне същото в Косово чрез съюзника си Сърбия, заяви Вьоса Османи. Тя допълни, че Русия използва същите методи като в Източна Украйна, за да разпали гражданска война.

"Те се опитаха да организират операции под чужд флаг. Те изпращат полувоенизирани сили, маскирани като цивилни, на наша територия по незаконни маршрути, а след това изпращат и оръжия", заяви Османи.

Косово не за първи път обвинява Русия, че помага на Сърбия да подклажда сепаратизъм сред сръбското малцинство в страната. Президентът на Косово отбеляза, че международната общност не прави достатъчно да възпре Русия от намеса в делата на нейната и на други държави.

Вьоса Османи предупреди да не се правят териториални отстъпки на Кремъл, докато западните съюзници търсят най-добрия начин за приключване на войната в Украйна. "Геноцидните режими не трябва да се възнаграждават с територии", допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    14 5 Отговор
    Ха ха прищина ще туря ред на императора смеех
  • 2 Култура миянко

    13 5 Отговор
    На Н.В. Путин му бе съобщено,че Прищина го обвинява в нещо си.Закачливо усмихвайки се той попита ,кой се е изприщил и небрежно премести топа по шахматната дъска.

    Коментиран от #3

  • 3 Алооооооо

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Култура миянко":

    СУПЕР
  • 4 Леле,леле

    9 2 Отговор
    И феса надуши далаверата и като клоуна проси за мангизи.
  • 5 ДДРОнег

    3 4 Отговор
    рузия от векове се меси на Балканите и най-често подклажда конфликти !!!
    Точно рузия пречи на добрите отношения между България и Македония !!!

    Коментиран от #7

  • 6 Руснаци

    4 2 Отговор
    Смешно е да слушате коментарите на президента на непризнатата република
  • 7 Руснаци

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "ДДРОнег":

    От Украйна ли сте?