Last news in Fakti

25 Септември, 2013 14:44 927 0

Иран е готов да преговаря за ядрената си програма

  • иран-
  • франция-
  • ядрена програма

Френският президент Франсоа Оланд е първият лидер от Запада, който се срещна с новия ирански държавен глава Хасан Рохани, предадоха световните медии.

Срещата е символична и показва новите настроения за сближаване на позициите на двете страни.

Париж беше сред яростните поддръжници на политиката за налагане на санкции на Техеран, заради амбициите на аятоласите да развиват ядрена програма. След избирането на либерала Рохани френската дипломация рязко смекчи позициите си.

По време на близо едночасовия разговор Оланд и Рохани са обсъдили ситуацията около кризата в Сирия и Ливан, където подкрепяната от Иран групировка Хизбула има ключово влияние.

Франсоа Оланд е първият от неформалната група 5+1 - петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - Русия, САЩ, Франция, САЩ, Великобритания и Германия, който се срещне с Рохани.

За последен път Жак Ширак разговаря през 2005 г. в Париж с колегата си Мохамед Хатами.

Междувременно Иран е готов да започне преговори по ядрената му програма. Това заяви президентът на ислямската република Хасан Рохани в обръщение пред Общото събрание на ООН. Той подчерта още, че страната му не иска нарастване на напрежението в отношенията със САЩ.

Рохани заяви, че преговорите трябва да имат ясно определен срок и да бъдат насочени към постигане на резултат и климат на „установяване на взаимно доверие“.

„Ядрените оръжия оръжия противоречат на нашите основополагащи религиозни и морални убеждения”, заяви Хасан Рохани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА